Ρεκόρ προσλήψεων τον Αύγουστο που μας πέρασε

Ελλάδα
Ρεκόρ προσλήψεων τον Αύγουστο που μας πέρασε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

3.111 περισσότερες νέες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με τον συνολικό αριθμό απολύσεων και αποχωρήσεων

Ρεκόρ προσλήψεων σημειώθηκε τον Αύγουστο που μας πέρασε, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος “Εργάνη”, προκύπτει ότι τον προηγούμενο μήνα δημιουργήθηκαν 3.111 περισσότερες νέες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με τον συνολικό αριθμό των απολύσεων και των αποχωρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του φετινού Αυγούστου, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 195.425, ενώ οι αποχωρήσεις σε 192.314. Από τις 192.314 συνολικά αποχωρήσεις, οι 91.936 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 100.378 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Από τα στοιχεία του συστήματος προκύπτει ότι το ποσοστό των νέων προσλήψεων για τον μήνα Αύγουστο με συμβάσεις μερικής απασχόλησης ανήλθε στο 56,91%, ενώ με συμβάσεις πλήρους εργασίας στο 43,91%. Για το σύνολο του οκταμήνου, δηλαδή για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2019, οι προσλήψεις με μερική απασχόληση ανήλθαν στο 52,71% του συνόλου των νέων προσλήψεων, ενώ οι αντίστοιχες θέσεις πλήρους εργασίας στις νέες προσλήψεις περιορίστηκαν στο 47,29%.

Ο υπουργός Εργασίας

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του ισοζυγίου προσλήψεων-αποχωρήσεων του συστήματος “Εργάνη” στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Το ιδιαίτερα θετικό ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης (+3.111) για τον μήνα Αύγουστο του 2019 - το καλύτερο από το 2014 - συνδυαστικά με την υψηλότερη επίδοση οκταμήνου, ταυτίζεται με τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και αποτελεί επιβεβαίωση της αλλαγής του πολιτικού και οικονομικού κλίματος που έχει επέλθει.

Διαψεύδει όσους επιχειρηματολογούσαν ότι η απόσυρση του βάσιμου λόγου απόλυσης θα έφερνε μεγάλο κύμα απολύσεων και κατάρρευση της αγοράς εργασίας. Αντίθετα, το ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα του Αυγούστου λειτούργησε υπέρ των εργαζομένων, καθώς οι προσλήψεις αυξήθηκαν. Τα ποιοτικά στοιχεία της “Εργάνη” δείχνουν, μάλιστα, ότι οι απολύσεις Αυγούστου 2019 είναι ευδιάκριτα λιγότερες από τις απολύσεις του ίδιου μήνα για το έτος 2018, καταρρίπτοντας τους αβάσιμους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί του αντιθέτου».

Για τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης ο κ. Βρούτσης προανήγγειλε νέες πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης για την ανάσχεση αυτού του φαινομένου, επισημαίνοντας τα εξής: «Παραμένουν στις νέες προσλήψεις τα έντονα χαρακτηριστικά της επικυριαρχίας των ευέλικτων μορφών απασχόλησης όπως αυτές ξεκίνησαν στις αρχές του 2015. Γι’ αυτό τον λόγο, το αμέσως προσεχές διάστημα θα αναπτυχθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες και δράσεις σε μια προσπάθεια να αντιστρέψουμε και αυτόν τον δείκτη και να αναχαιτίσουμε το φαινόμενο της υποδηλωμένης εργασίας. Θυμίζουμε ότι το 2013 με τη γενναία απόφαση του προστίμου των 10.500 ευρώ καταφέραμε και δώσαμε ισχυρό χτύπημα στην αδήλωτη εργασία. Όλοι αναγνωρίζουν ότι η επιβολή αυτού του προστίμου, παρόλο που ήταν επώδυνο, έφερε θετικά αποτελέσματα στην αποκλιμάκωση της ανεργίας και κυρίως της αδήλωτης εργασίας, καθώς από τον Φεβρουάριο του 2013, που την παραλάβαμε στο 42,5%, σήμερα έχει υποχωρήσει στο 10%».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News