Οικονομία Ελλάδα

Κάτω από 2% ζητά η Λαγκάρντ - Το ΔΝΤ επιμένει για πλεονάσματα

«Η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου»

Η Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την πρόσφατη αναθεώρηση του ρόλου της ΕΚΤ στα προγράμματα σταθερότητας

Για μία ακόμη φορά η επικεφαλής του ΔΝΤ και μελλοντική πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε τη θέση ότι τα πλεονάσματα που ζητούνται από την Ελλάδα είναι «υπερβολικά υψηλά» και θα πρέπει να μειωθούν δραστικά. Είναι άλλωστε η πάγια θέση του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα τα τελευταία 3-4 χρόνια.

Την άποψη ότι οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, στους οποίους έχει δεσμευτεί η Ελλάδα, πρέπει «να επανεξεταστούν με μεγάλη προσοχή», εξέφρασε η μέλλουσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια ακρόασής της ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείσα σχετικά με την πάγια θέση του ΔΝΤ για τα ελληνικά πλεονάσματα και το κατά πόσο θα την υπερασπιστεί από τη θέση της προέδρου της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε: «Η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην οποία στοχεύαμε. Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ανάκαμψης, είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξετάσουμε με μεγάλη προσοχή».

Μάλιστα, η κ. Λαγκάρντ, απαντώντας σε ερώτηση που αναφερόταν στην κριτική που έχει ασκήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ΔΝΤ για τις πολιτικές λιτότητας, σημείωσε: «Δε θέλω να ανοίξω το “κουτί της Πανδώρας” για το ποιος έκανε τι στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ειδικά στο τελευταίο μέρος του προγράμματος το ΔΝΤ είχε εκφράσει επίσημα την άποψη ότι οι απαιτήσεις από την Ελλάδα ήταν υπερβολικές, δεδομένων των δυνατοτήτων της και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα πρέπει να αντικατασταθεί με στόχο μεταξύ 1,5% και 2% μάξιμουμ», επισήμανε.

Επίσης, υπενθύμισε ότι στο επίκεντρο της αξιολόγησης του προγράμματος βρισκόταν η τρόικα και ότι «πολλές αποφάσεις ελήφθησαν από πολλούς εμπλεκόμενους», επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι επρόκειτο για μια «κοινή προσπάθεια» προκειμένου να ανταποκριθούν στην έκκληση βοήθειας από την Ελλάδα. «Αλλά είναι αλήθεια ότι υπέφερε ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας», παραδέχτηκε.

Συγχρόνως, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με τους λάθος πολλαπλασιαστές του ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι το Ταμείο υποτίμησε τον αντίκτυπο του προγράμματος και έλαβε σχετικά μέτρα, ενώ παράλληλα προσάρμοσε τους στόχους και τα μέτρα που ζητούσε.

Ωστόσο, σημείωσε ότι είναι «δίκαιο» να αναφέρει κανείς ότι πολλές από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονταν στο πακέτο του προγράμματος δεν έχουν εφαρμοστεί, εκφράζοντας την ελπίδα η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει και να εμβαθύνει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, χαιρετίζοντας παράλληλα την επιστροφή της ανάπτυξης και την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας.

Εξάλλου, η κ. Λαγκάρντ χαιρέτισε την πρόσφατη αναθεώρηση του ρόλου της ΕΚΤ στα προγράμματα σταθερότητας, σημειώνοντας ότι πλέον η ΕΚΤ περιορίζει τον έλεγχό της στους τομείς που έχει αρμοδιότητα.

Το γεγονός ότι η επερχόμενη πρόεδρος της ΕΚΤ διατυπώνει ευθέως στην ακρόαση του Ευρωκοινοβουλίου τη θέση που είχε και ως επικεφαλής του ΔΝΤ, ήτοι την εκτίμηση ότι είναι αντι-αναπτυξιακά τα προβλεπόμενα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στην Ελλάδα, σφραγίζει με ιδιαίτερο και σαφή τρόπο τις προθέσεις της όσον αφορά το τι πρόκειται να κάνει όταν αναλάβει επικεφαλής της ΕΚΤ την 1η Νοεμβρίου.

Όπως σχολιάζουν κοινοτικοί αξιωματούχοι, η δήλωσή της αυτή αποτελεί μια έμμεση αλλά σαφή δέσμευση, που θα επηρεάσει τη στάση της ΕΚΤ στις επικείμενες σχετικές συζητήσεις που έτσι κι αλλιώς θα ανοίξουν τόσο στο EWG όσο και στο Eurogroup πριν από τέλος του έτους.

Επίσης εκτιμάται ως ιδιαίτερα σημαντικό ότι η ίδια - παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω των πρόσφατων αποφάσεων για την παρέμβαση του ΔΝΤ στην Αργεντινή - επέλεξε να “εκτεθεί” για το άμεσο μέλλον, ενώ θα μπορούσε να αποφύγει να πάρει θέση προσωρινά τουλάχιστον.

 

Από το 2021

Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να ανοίξουν τη συζήτηση για μείωση των πλεονασμάτων, κάτι που ο πρωθυπουργός τοποθέτησε στο... 2021. Δηλαδή, μειωμένα πλεονάσματα από το 2022 και αν... «Η Ελλάδα θα τηρήσει τον στόχο για το 2019 και το 2020. Εντός του 2020, έχοντας κατακτήσει αξιοπιστία, θα θέσουμε το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Δεν είμαστε εδώ μόνο να συζητάμε με τα προβλήματα του παρελθόντος και το πώς θα αποπληρώσουμε το χρέος μας, αλλά και για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος», επισήμανε.

Παράλληλα, και σε ερώτηση για το εάν τέθηκε στις επαφές του ανά την Ευρώπη το σενάριο συνυπολογισμού των κερδών ομολόγων στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων πριν από το 2021, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «το ζήτημα των κερδών της ΕΚΤ θα το συζητήσουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

«Και στο παρελθόν έχουν υπάρξει στα συμπεράσματα του Eurogroup διατυπώσεις για τον τρόπο αξιοποίησης των χρημάτων αυτών για να προάγουν την ανάπτυξη», τόνισε.

Σχόλια