Οικονομία Ελλάδα

Ποιοι φόροι θα μειωθούν;

Τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση στο μέτωπο της φορολογίας, και οι οποίες θα ισχύσουν σε βάθος τετραετίας.

Στο διάστημα αυτό θα έχουν γίνει και οι ανάλογες διαβουλεύσεις με Ευρωζώνη και Θεσμούς για τον νέο προϋπολογισμό του 2020 και κυρίως θα έχει διεξαχθεί το Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου, όπου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει πλήθος διατάξεων που θα αφορούν στη φορολογία μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, ελεύθερων επαγγελματιών, εκμισθωτών ακινήτων, αλλά και όλων των επιχειρήσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών και ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη φορολογία Απόστολος Βεσυρόπουλος έχουν δύσκολη αποστολή. Θα πρέπει από τη μια πλευρά να κάνουν πράξη τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας, και από την άλλη να διασφαλίσουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Παρότι μεγάλο μέρος από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί θα ισχύσουν μετά το 2022, ωστόσο καταβάλλεται προσπάθεια η αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο με μέγιστο τα τέσσερα να ισχύσει από το 2020, καθώς επίσης να ισχύσει η νέα προοδευτική φορολογική κλίμακα με φορολογικό συντελεστή 9% (από 22% σήμερα) για το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος έως 10.000 ευρώ για όλες τις κατηγορίες των φυσικών προσώπων, ήτοι για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.

Για τα εισοδήματα από ενοίκια υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο σενάρια στο τραπέζι: Το πρώτο να φορολογούνται τα εισοδήματα από ενοίκια όπως τα υπόλοιπα εισοδήματα, δηλαδή με την κλίμακα φορολογίας φυσικών προσώπων. Το δεύτερο σενάριο για τους εκμισθωτές ακινήτων είναι να παραμείνει η ξεχωριστή φορολογική κλίμακα που ισχύει σήμερα και είτε να υπάρξουν νέα κλιμάκια είτε να αλλάξουν οι φορολογικοί συντελεστές.

Οι φοροτεχνικοί

Την εκτίμησή του για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο έδωσε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο Παύλος Μπαριτάκης, ο οποίος έχει διατελέσει κατά το παρελθόν πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηρακλείου από το 1999 μέχρι το 2018, και πλέον είναι περιφερειακός σύμβουλος.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Εμείς σαν φοροτεχνικοί αλλά και η αγορά, οι επιχειρήσεις υποστηρίζουν πως όσο νωρίτερα ισχύσουν τα μέτρα αυτά και υπάρξει αποκλιμάκωση της φορολογικής κλίμακας, μειώσεις φορολογικών συντελεστών, ακόμη και οποιαδήποτε αύξηση στο αφορολόγητο, τόσο καλύτερα και πιο θετική θα είναι η ανταπόκριση στην αγορά. Η φορολογική κλίμακα είναι ήδη σε υψηλό επίπεδο. Είναι πολλοί οι φόροι που οι επιχειρήσεις καλούνται να καταβάλλουν σε ετήσια βάση και η αγορά αναμένει άμεσες κινήσεις. Το 2022 είναι λίγο μακριά. Όπως έγινε το πρώτο θετικό βήμα με τον ΕΝΦΙΑ, που ξεκίνησε φέτος, έτσι περιμένουμε το φορολογικό νομοσχέδιο ώστε να δούμε μέτρα που θα αφορούν τη μείωση της φορολογικής κλίμακας και την αύξηση του αφορολόγητου».

ΦΠΑ

Οι μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22% αναμένεται να εφαρμοστούν από το 2022 και μετά. Μέσα στο 2020 αναμένεται να εφαρμοστεί ο ενιαίος ΦΠΑ 13% στην εστίαση και η μείωση του συντελεστή που επιβαρύνει τα κράνη των μοτοσικλετιστών από το 24% στο 13%.

Τέλος επιτηδεύματος

Πρόθεση της νέας κυβέρνησης είναι και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, που βαρύνει σήμερα πάνω από 1.000.000 επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ανέρχεται σε 650 ευρώ ή 1.000 ευρώ κατά περίπτωση, αλλά και της εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Οι αλλαγές, εφόσον γίνουν, θα αφορούν τα έτη από το 2021 ή το 2022 και μετά.

«Η μοναδική χώρα που έχουμε στον κόσμο το τέλος επιτηδεύματος είμαστε εμείς. Ουσιαστικά είναι έκτακτη φορολογία. Θετικά βλέπω το συγκεκριμένο μέτρο, αλλά η παράκληση όλων και αυτό που εμείς ζητούσαμε, ζητάμε και συνεχίζουμε να ζητάμε είναι η αποκλιμάκωση όσο γίνεται πιο σύντομα. Η αγορά έχει δείξει ότι υποφέρει και δυστυχώς δημιουργούνται συνθήκες άσχημες φορολογικά για τις επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να αντέξουν σ’ ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, καταβάλλοντας ένα μεγάλο χρηματικό ποσό επί του κύκλου εργασιών ως φορολογία. Θετικά το βλέπουμε, αλλά όταν έρθει το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή, τότε θα έχουμε συγκεκριμένα πράγματα. Θέλω να πιστεύω πως η κυβέρνηση έχει πάρει το μήνυμα της επιχειρηματικότητας και οι κινήσεις θα είναι γρήγορες και προς τη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Μπαριτάκης.

Τέλος, η δεύτερη δόση μείωσης του ΕΝΦΙΑ θα αφορά πλέον μόνο μεσαίες και μεγάλες περιουσίες, στις οποίες η φετινή μείωση ήταν 20% και 10% αντίστοιχα (στις μικρές η μείωση ολοκληρώθηκε με 30%). Η δεύτερη δόση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί, ωστόσο, μόνο εφόσον έχει προκύψει το σχετικό δημοσιονομικό περιθώριο. Διαφορετικά, θα μεταφερθεί για το 2021 ή θα μοιραστεί σε δύο χρονιές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια