Δίχως τέλος οι «εξορμήσεις» της ΑΑΔΕ - «Ξεσκόνισαν» τη Χερσόνησο

Κρήτη
Δίχως τέλος οι «εξορμήσεις» της ΑΑΔΕ - «Ξεσκόνισαν» τη Χερσόνησο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βροχή τα «λουκέτα» και τα πρόστιμα σε τουριστικές περιοχές της Κρήτης

Στο “κόκκινο” βρίσκεται η παραβατικότητα σε τουριστικές περιοχές της Κρήτης. Αυτό διαπιστώθηκε από τις ξαφνικές εξορμήσεις κλιμακίων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στα πολυσύχναστα τουριστικά θέρετρα του νησιού μας, οι οποίες έφεραν στο φως απίστευτες αποκαλύψεις και τεχνάσματα με τα οποία κάποιοι ιδιοκτήτες καταστημάτων κατάφερναν να φοροδιαφεύγουν ασύστολα.

Μικτά κλιμάκια, αποτελούμενα μεταξύ άλλων από την ΑΑΔΕ, το ΣΔΟΕ, το ΙΚΑ, την Αστυνομία, το Τελωνείο, το Χημείο του Κράτους, την Πολεοδομία και λοιπές υπηρεσίες, “ξετινάζουν” τις τελευταίες μέρες τις τουριστικές περιοχές προχωρώντας σε βεβαιώσεις παραβάσεων, σε επιβολή προστίμων, αλλά και σε “λουκέτα” πολλών επιχειρήσεων. Από τους ελέγχους δεν ξεφεύγει τίποτα...

Στο στόχαστρο, μεταξύ άλλων, μπαίνει ό,τι έχει να κάνει με τη φοροδιαφυγή, τη “μαύρη” εργασία, την ηχορύπανση, τα νοθευμένα είδη ποτών, τα “μαϊμού” προϊόντα, τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, το αν κάθε κατάστημα πληροί τις προϋποθέσεις λειτουργίας και το αν φέρει άδεια, ενώ παράλληλα ελέγχονται και άλλες μορφές παραβατικότητας.

Κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, μάλιστα, κλιμάκια των παραπάνω υπηρεσιών, με κάποιους εκ των μελών τους να παριστάνουν τους πελάτες, βρέθηκαν σε μπαρ, εστιατόρια και λοιπά καταστήματα δεκάδων τουριστικών περιοχών του Ηρακλείου. “Λαβράκι” για εκείνους αποτέλεσε η περίπτωση ιδιοκτήτη καταστήματος πώλησης παγωτού, ο οποίος φαίνεται να χρησιμοποιούσε ειδικό λογισμικό που έσβηνε τη νύχτα όσες αποδείξεις είχαν κοπεί τη μέρα! Υπολογίζεται πως με τη μέθοδο αυτή εξαφανίστηκαν εισπράξεις ύψους 3.000 ευρώ στο διάστημα που ελέγχθηκαν τα παραστατικά του καταστήματος, το οποίο μετά από αυτό σφραγίστηκε για 48 ώρες.

Ένα όμως ακόμα προσωρινό “λουκέτο” μπήκε τις τελευταίες ώρες σε γνωστό πολυσύχναστο κλαμπ στην περιοχή της Χερσονήσου, όπου ελεγκτές διαπίστωσαν ότι δεν είχε κοπεί σωρεία αποδείξεων.

Οι απόψεις βέβαια καταστηματαρχών και πολιτών διίστανται σε ό,τι αφορά την εντατικότητα-αυστηρότητα των ελέγχων, τους οποίους πολλές φορές, εκτός από το προσωρινό “λουκέτο”, ακολουθούν και τσουχτερά πρόστιμα αρκετών χιλιάδων ευρώ που επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες καταστημάτων που παρανομούν. Μερίδα κόσμου συμφωνεί με τα μέτρα αυτά και ζητά ακόμα περισσότερους ελέγχους, προκειμένου να μπει “φρένο” στη φοροδιαφυγή και στην ανομία. Μια άλλη, όμως, μερίδα θεωρεί πως η αναδουλειά, η βαριά φορολογία, η κρίση, η γραφειοκρατία και τα “κουτσουρεμένα” εισοδήματα έχουν “γονατίσει” τους επαγγελματίες, οι οποίοι αναγκάζονται να υποπέσουν σε παράνομες δράσεις στο πλαίσιο μιας συνεχούς αναζήτησης τρόπων επιβίωσης τόσο των οικογενειών όσο και των επιχειρήσεών τους. Στην πλειονότητά τους, πάντως, οι πολίτες στηλιτεύουν τέτοιου είδους τακτικές, οι οποίες, όπως λένε, δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό και λειτουργούν σε βάρος όλων των άλλων.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι

“Σαφάρι” στα τουριστικά θέρετρα

Τα κλιμάκια της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, πάντως, από την αρχή της τουριστικής σεζόν έχουν “ξεσκονίζει” αρκετές τουριστικές περιοχές της χώρας για την τήρηση της ασφαλιστικής-εργατικής και φορολογικής νομοθεσίας. Το τετραήμερο από την Πέμπτη 8 έως και την περασμένη Κυριακή 11 Αυγούστου, κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος πραγματοποίησαν πληθώρα ελέγχων σε τουριστικές περιοχές της χώρας, και συγκεκριμένα στην Κρήτη, τη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα.

Συνολικά ελέγχθηκαν 36 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και επιχειρήσεις, όπου βεβαιώθηκαν 9 παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και 74 παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας, ενώ σε τρεις περιπτώσεις διατάχθηκε η αναστολή λειτουργίας του καταστήματος. Επιπλέον, ελεγκτές του Τελωνείου και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, πραγματοποίησαν ελέγχους στην Κρήτη, όπου βρέθηκαν: σε επιχειρήσεις πλήθος απομιμητικών προϊόντων (ρούχα, αξεσουάρ κ.λπ.), τα οποία παραδόθηκαν για καταστροφή στο Τελωνείο Ηρακλείου, και σε μία επιχείρηση ποσότητες οινοπνευματωδών ποτών, για τα οποία δεν υπήρχαν τα προβλεπόμενα φορολογικά παραστατικά. Στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, μόνο στα Χανιά, τουλάχιστον έξι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος σφραγίστηκαν προειδοποιητικά για φορολογικές παραβάσεις. Προειδοποιητικό “λουκέτο” μπήκε το περασμένο Σάββατο σε μπιτς μπαρ στα Φαλάσαρνα, σε επιχείρηση εκμετάλλευσης ομπρελοκαθισμάτων σε παραλία του Ακρωτηρίου, καθώς και σε καταστήματα εστίασης σε κεντρικούς δρόμους της πόλης των Χανίων. Τις δύο προηγούμενες ημέρες το μέτρο της αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος για 48 ώρες επέβαλαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε μπιτς μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων, καθώς, όπως διαπιστώθηκε, δεν είχαν κόψει τον απαιτούμενο αριθμό αποδείξεων.

Το “σαφάρι” ελέγχων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων συνεχίζεται σε ολόκληρη τη χώρα, και στην Κρήτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News