Παίρνει τα πάνω της η οικοδομή - Σημάδια ανάκαμψης δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΤΑΤ.

Οικονομία
Παίρνει τα πάνω της η οικοδομή - Σημάδια ανάκαμψης δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΤΑΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκε τον φετινό Μάιο η οικοδομική δραστηριότητα

Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκε τον φετινό Μάιο η οικοδομική δραστηριότητα, καθώς, όπως ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), εκδόθηκαν συνολικά 1.453 οικοδομικές άδειες, οι οποίες αντιστοιχούν σε 268,9 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 1.159,9 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, καταγράφοντας άνοδο κατά 7,4% στον αριθμό των αδειών και κατά 2,1% στον όγκο, αλλά υποχώρηση κατά 5,7% στην επιφάνεια, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Αντίστοιχα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα ανήλθε σε 1.442 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 265,1 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 1.147,3 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, καταγράφοντας άνοδο κατά 7,3% στον αριθμό των αδειών, κατά 5,8% στον όγκο, αλλά πτώση κατά 3,9% στην επιφάνεια.

Κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου πενταμήνου, πάντως, τα μεγέθη είναι ελαφρώς χαμηλότερα από πέρυσι, απόρροια της περιορισμένης δραστηριότητας κατά τους πρώτους μήνες του έτους. Συνολικά, κατά το πεντάμηνο (Ιανουάριος-Μάιος), η συνολική οικοδομική δραστηριότητα καταγράφει οριακή μείωση κατά 0,1% στον αριθμό των αδειών, κατά 13,3% στην επιφάνεια και κατά 10,7% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Αντίστοιχα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα καταγράφει άνοδο κατά 0,1% στον αριθμό των αδειών, αλλά πτώση κατά 11,9% στην επιφάνεια και κατά 9% στον όγκο.

Την τάση της σταθεροποίησης της οικοδομικής δραστηριότητας (συγκριτικά με την πτώση των προηγούμενων ετών, πλην του 2018) καταγράφει πλέον και ο κλάδος των δομικών υλικών. Για παράδειγμα, ο όμιλος τσιμέντων ΤΙΤΑΝ ανέφερε πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου, ότι συνολικά υπάρχουν αισιόδοξες ενδείξεις ότι η αγορά έχει - επιτέλους - ξεπεράσει την προηγούμενη δύσκολη συγκυρία. Παράλληλα, εκτιμάται ότι οι κατασκευές που συνδέονται με τον τουρισμό θα διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδο, όπως και η αύξηση που σημειώθηκε στην ιδιωτική κατανάλωση δομικών υλικών.

Πάντως, στο “μέτωπο” της οικοδομικής δραστηριότητας υπάρχουν πλέον αξιόλογες θετικές προοπτικές για τη μελλοντική τόνωση του κλάδου και ως εκ τούτου και της ανάκαμψης των μεγεθών κατά τη διάρκεια των προσεχών μηνών. Καταρχάς, η επικείμενη αναστολή του ΦΠΑ 24%, που επιβάλλεται στις αγορές νεόδμητων κατοικιών (εξαιρείται η πρώτη κατοικία), θα βοηθήσει στην απορρόφηση του υφιστάμενου αποθέματος απούλητων ακινήτων, με αποτέλεσμα να δοθεί και κίνητρο για την έναρξη νέων οικοδομών.

Έκπτωση φόρου 40%

Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων

Ακόμα σημαντικότερη κρίνεται η ρύθμιση για την παροχή έκπτωσης φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτηρίων. Πρόκειται για μια πρόταση που έθεσε η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) τα προηγούμενα χρόνια και κατόρθωσε να πείσει για την ορθότητά της.

Στο πλαίσιο αυτό, ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος ιδιώτης ή επαγγελματίας θα προχωράει σε εργασίες για την αναβάθμιση/ανακατασκευή του ακινήτου και στη συνέχεια, προσκομίζοντας τα νόμιμα παραστατικά (τιμολόγια εργασιών, ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ που έχει καταβληθεί), θα μπορεί να εισπράττει πίσω το 40%, όχι όμως με τη μορφή μετρητών, αλλά μέσω πίστωσης του σχετικού ποσού στον λογαριασμό του στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Ουσιαστικά, δηλαδή, ο ιδιοκτήτης που έχει δαπανήσει π.χ. 10.000 ευρώ για την αναβάθμιση του ακινήτου θα εισπράττει 4.000 ευρώ ως ένα είδος “κουμπαρά” στη ΓΓΠΣ. Με τα χρήματα αυτά θα μπορεί λοιπόν να εξοφλεί τις μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις του, π.χ. την εφορία, τον ΕΝΦΙΑ για το ακίνητό του ή άλλες οφειλές του. Πρόκειται για μια λύση, μέσω της οποίας κινητοποιούνται χρήματα για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου από ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές, ενώ παράλληλα δημιουργείται και ένα ισχυρό αντικίνητρο για φοροδιαφυγή, η οποία είναι εκτεταμένη στον οικοδομικό κλάδο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News