Τεκμήρια τέλος από το 2021

Οικονομία
Τεκμήρια τέλος από το 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη σταδιακή κατάργησή τους προχωρά η κυβέρνηση

Τελειώνει η “οδύσσεια” των φορολογουμένων με τα τεκμήρια διαβίωσης, καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να τα καταργήσει σταδιακά από το 2020 και μετά. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μείωση των τεκμηρίων κατά 50% το 2020 και στην πλήρη κατάργησή τους το 2021.

Η σχετική διάταξη θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί με βάση όλες τις ενδείξεις την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, με το οποίο θα αλλάξουν και θα αυστηροποιηθούν τα μέτρα για τη χρήση “πλαστικού” χρήματος, ενώ ταυτόχρονα θα αλλάξουν τα όρια χρήσης μετρητών. Σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής”, τα τεκμαρτά εισοδήματα θα διαμορφωθούν από το 2020 ως εξής:

  • Τεκμαρτό εισόδημα άγαμου: Από 3.000 ευρώ σήμερα, στα 1.500 ευρώ.
  • Τεκμαρτό εισόδημα παντρεμένου ζευγαριού: Από 5.000 ευρώ θα μειωθεί στα 2.500 ευρώ.
  • Τεκμήριο αυτοκινήτου: Από 4.000 ευρώ που ξεκινούν τα τεκμήρια για τα χαμηλού κυβισμού αυτοκίνητα, το κατώφλι θα διαμορφωθεί στα 2.000 ευρώ.
  • Τεκμήριο σπιτιού: Σήμερα κατά μέσον όρο ανέρχεται στα 3.500 ευρώ. Το ποσό θα περιοριστεί στα 1.750 ευρώ κατά μέσον όρο.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα τεκμήρια διαβίωσης είναι αναχρονιστικά και πως πλέον με τις σύγχρονες ελεγκτικές διαδικασίες μπορούν να εντοπιστούν οι περιπτώσεις απόκρυψης φορολογητέας ύλης. Με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου και τα στοιχεία από τα πιστωτικά ιδρύματα, η εφορία μπορεί να διαπιστώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα περιπτώσεις φοροαποφυγής και να αποκαλύψει κρυμμένα εισοδήματα.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα τεκμήρια διαβίωσης είναι αναχρονιστικά και πως πλέον με τις σύγχρονες ελεγκτικές διαδικασίες μπορούν να εντοπιστούν οι περιπτώσεις απόκρυψης φορολογητέας ύλης

Κάθε χρόνο εκατομμύρια φορολογούμενοι, πλούσιοι και φτωχοί, πέφτουν στην “τσιμπίδα” των τεκμηρίων. Χαμηλόμισθοι που διαθέτουν ένα αυτοκίνητο χαμηλού κυβισμού υποχρεώνονται ακόμη και σήμερα να πληρώσουν πρόσθετους φόρους, καθώς συλλαμβάνονται από τα... τεκμήρια. Είναι ενδεικτικό ότι το 2018 πιάστηκαν στα τεκμήρια 1,9 εκατ. φορολογούμενοι, οι οποίοι φορολογήθηκαν για μεγαλύτερα εισοδήματα, ύψους 6,7 δισ. ευρώ. Ο φόρος, ωστόσο, που πλήρωσαν δεν ξεπέρασε τα 140-150 εκατ. ευρώ. Τα τεκμήρια, λοιπόν, είναι η μεγαλύτερη παγίδα πρόσθετων φόρων για τα νοικοκυριά. Για παράδειγμα, απειλούν χιλιάδες φορολογουμένους που προχωρούν στην αγορά ενός καινούργιου ή μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Και αυτό γιατί στο τεκμήριο διαβίωσης, το οποίο προσδιορίζεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και την παλαιότητα του αυτοκινήτου, έρχεται να προστεθεί και το ποσό που διέθεσε ο φορολογούμενος για να αποκτήσει το Ι.Χ., το οποίο αποτελεί τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος. Εάν μάλιστα το αυτοκίνητο είναι μεγάλου κυβισμού, 1.929 κ.ε. και άνω, τότε ο ιδιοκτήτης του καλείται να πληρώσει και φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος αγόρασε στις 10 Ιανουαρίου 2017 αυτοκίνητο 1.400 κυβικών, ηλικίας 4 ετών, στην τιμή των 8.800 ευρώ. Το τεκμήριο διαβίωσης ανέρχεται σε 5.200 ευρώ, ενώ το ποσό των 8.800 ευρώ αποτελεί τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου. Έτσι, το συνολικό τεκμαρτό ανέρχεται σε 14.000 ευρώ, ποσό στο οποίο όταν προστεθεί το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης, που ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για τον έγγαμο και το τεκμήριο της κατοικίας, φουσκώνει ακόμη περισσότερο. Στην περίπτωση που το συνολικό δηλωθέν εισόδημα του φορολογουμένου είναι μικρότερο από το συνολικό τεκμαρτό εισόδημα, το οποίο θα έχει προσδιοριστεί από το άθροισμα των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, τότε θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετους φόρους για εισοδήματα που ποτέ δεν είχε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News