Οικονομία Ελλάδα

Από σήμερα η ρύθμιση των 120 δόσεων

Πολίτες που είχαν οφειλές στα ασφαλιστικά τους ταμεία από το μεσημέρι μπορούν να μπουν στη ρύθμιση

«Από αύριο (σ.σ. σήμερα) το μεσημέρι θα μπορούν ανεμπόδιστα όλοι οι πολίτες που είχαν οφειλές στα ασφαλιστικά τους ταμεία για το διάστημα 2017-2018 να μπουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, κατά τη συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Όπως ανέφερε ο κ. Βρούτσης, το υπουργείο Εργασίας κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια ώστε να γίνει εκκαθάριση του ασφαλιστικού αρχείου για να μπορέσουν έτσι να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στα ασφαλιστικά ταμεία όσοι είχαν οφειλές για το διάστημα 2017-2018 και δεν είχαν καταφέρει να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των νέων ρυθμίσεων που προωθεί το υπουργείο στο πολυνομοσχέδιο, δίνοντας έμφαση στη μείωση των επιτοκίων και στην ψηφιοποίηση των συντάξεων, τονίζοντας ότι «η νέα κυβέρνηση κάνει πράξη τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για ένα πιο σύγχρονο και πιο δίκαιο ασφαλιστικό περιβάλλον».

Ακόμη, διαβεβαίωσε ότι πολύ σύντομα θα λυθεί οριστικά το μεγάλο πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις που φτάνουν σήμερα στις 450.000.

«Στο παρόν νομοσχέδιο γίνεται το πρώτο βήμα για τις ψηφιακές συντάξεις με την καταχώριση του ΑΜΚΑ στον ΕΟΠΥΥ. Το χρονοδιάγραμμά μας έχει στόχευση, τον Νοέμβριο του 2019 να έρθει η νομοθεσία και μέχρι τον Ιούνιο του 2020 η Ελλάδα για πρώτη φορά να έχει ψηφιακές συντάξεις», επισήμανε ο κ. Βρούτσης.

 

Επιτόκια

Στο μεταξύ, μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3% στη ρύθμιση των δόσεων για τα χρέη και προς τα ασφαλιστικά ταμεία περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο- “σκούπα” με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για την ψηφιακή έκδοση συντάξεων ώστε να επισπευσθεί ο χρόνος απονομής τους.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί αύριο Τετάρτη στην Ολομέλεια, για να ψηφιστεί μεθαύριο Πέμπτη 8 Αυγούστου.

Σήμερα για τους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων προβλέπεται ότι η βασική οφειλή που υπάγεται σε ρύθμιση, όπως προκύπτει μετά τον υπολογισμό, κεφαλαιοποιείται την ημερομηνία υπαγωγής και επιβαρύνεται με τόκο που υπολογίζεται με βάση το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο αναφοράς για πράξεις αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πλέον 5 εκατοστιαίων μονάδων, ετησίως υπολογισμένο.

Η μείωση του εν λόγω επιτοκίου στο 3% από 5% θα οδηγήσει σε ελάφρυνση, η οποία εκτιμάται ότι φτάνει έως και τις 8 ποσοστιαίες μονάδες για όσους πάρουν και τις 120 δόσεις. Σήμερα στο πλήρες πακέτο των 120 δόσεων, η βασική οφειλή όπως προέκυπτε τη στιγμή της ρύθμισης επιβαρύνεται στο τέλος της 10ετίας με 26% από το επιτόκιο.

Η μείωση του επιτοκίου στο 3%, σύμφωνα με τους ειδικούς, περιορίζει τη συνολική επιβάρυνση κοντά στο 18% επί της βασικής οφειλής που υπάγεται σε ρύθμιση, πάντα στο τέλος της 10ετίας, για όσους επιλέξουν τις 120 δόσεις.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ακόμα την υποχρεωτική αναγραφή του ΑΜΚΑ κάθε πολίτη στα πιστοποιητικά και τις βεβαιώσεις που εκδίδονται ηλεκτρονικά από το Μητρώο Πολιτών.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια