Οικονομία Ελλάδα

Αυτό είναι το σχέδιο για τη ΔΕΗ - Λιγότερα λιγνιτικά και εθελούσια

Ποιος ο στόχος της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ - Ο ρόλος των επενδυτών

Ο στόχος της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ είναι να συνεχιστεί το πέρασμά της σε ιδιωτικά συμφέροντα και αυτό περνά μέσα από την “οικονομική εξυγίανση”, ώστε να γίνει ελκυστικότερη για τους υποψήφιους επενδυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, το επιτελείο του υπουργείου Ενέργειας ετοιμάζει ένα σχέδιο “εξυγίανσης” της Επιχείρησης.

Αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης «για την επόμενη ημέρα της ΔΕΗ» περιέγραψε ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος προανήγγειλε τη μείωση των λιγνιτικών μονάδων και την έναρξη προγράμματος εθελούσιας εξόδου.

«Είναι προφανές ότι θα πάμε σε σταδιακή απόσυρση ορισμένων λιγνιτικών μονάδων», τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Βήμα της Κυριακής”.

Η απόφαση αυτή, όπως εξήγησε, συνιστά απόρροια των «αυξημένων ποσών που πληρώνει η ΔΕΗ για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», στο πλαίσιο της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε.

Έτσι, «ορισμένες παλαιότερες λιγνιτικές μονάδες στοιχίζουν στη ΔΕΗ περισσότερο απ’ όσο θα στοίχιζαν αν ήταν κλειστές και πληρώνονταν οι εργαζόμενοι κανονικά».

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, το οποίο θα αφορά τόσο τους εργαζόμενους στις παραπάνω λιγνιτικές μονάδες, όσο και στο προσωπικό μεγαλύτερης ηλικίας.

«Σε κάθε περίπτωση, ο μέσος εργαζόμενος της ΔΕΗ δεν έχει κάτι να φοβηθεί. Άλλωστε, έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν πετυχημένα μοντέλα εθελούσιας εξόδου, από τα οποία οι εργαζόμενοι βγήκαν ωφελημένοι», έσπευσε να διαβεβαιώσει, παραπέμποντας στο παράδειγμα της Ολυμπιακής και του ΟΤΕ.

Αναφερόμενος στα προβλήματα της ΔΕΗ, επέρριψε την ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ υποστήριξε ότι το πρόβλημα, «τώρα που το ζω από μέσα, είναι ακόμη χειρότερο» (σ.σ. απ’ όσο νόμιζα).

Μεταξύ των επιλογών της κυβέρνησης, ιδιαίτερη μνεία προσέδωσε στη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία είναι «η προσφορότερη επιλογή ώστε να ενισχυθούν τα ταμεία της ΔΕΗ χωρίς να απαξιωθεί η εταιρεία».

«Η άλλη επιλογή ήταν η πώληση υδροηλεκτρικών. Θεωρούμε όμως ότι, με δεδομένη τη μετάβαση της Ευρώπης σε χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, το να μείνουν οι υδροηλεκτρικές μονάδες στη ΔΕΗ θα είναι ουσιαστική στήριξη αλλά και σύμμαχος στην προσπάθεια εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, όταν η εταιρεία θα έχει εξυγιανθεί», εξήγησε, τέλος.

 

Επενδύσεις

Σε ένα άλλο μεγάλο “μέτωπο” της νέας κυβέρνησης, την προσέλκυση επενδυτών, εργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης. Ως «εθνικό στόχο» περιέγραψε ο Άδωνις Γεωργιάδης την αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα, προαναγγέλλοντας την κατάθεση ενός «εξαιρετικά φιλοεπενδυτικού» νομοσχεδίου.

«Η ταχύτητα με την οποία κινηθήκαμε τις πρώτες δύο εβδομάδες έχει δώσει στην αγορά μια αισιοδοξία», τόνισε, παράλληλα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Real News”.

Διαπίστωσε, δε, ότι «ένας νέος αέρας πνέει ως προς το επενδυτικό κλίμα».

Κάνοντας ειδική μνεία στο Ελληνικό, διαβεβαίωσε ότι εντός του 2019 το ελληνικό κράτος θα έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στη Lamda Development.

«Η έναρξη του έργου έως το τέλος του έτους είναι ένας εφικτός στόχος», έσπευσε να προσθέσει.

Ερωτηθείς, παράλληλα, για την προωθούμενη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ξεκαθάρισε ότι «στην Ελλάδα δε θα επιτρέπεται πια η βία».

«Όποιος σηκώνει χέρι για να πετάξει μολότοφ, πέτρες, να κάνει κατάληψη, να σπάσει βιτρίνες και να κάψει αυτοκίνητα, τότε θα συλλαμβάνεται», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, τέλος, εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει άμεσα στους δρόμους και τις κινητοποιήσεις. Και ο λόγος, κατά τον ίδιο, δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι «οι άνθρωποι που κατεβαίνουν στις διαδηλώσεις δε θα ήθελαν να δουν τον Τσίπρα, που είναι φίλος του Σόιμπλε, και τους υπουργούς του, που πέρασαν τα μνημόνια και ξεκίνησαν τις κατασχέσεις».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια