Οικονομία Ελλάδα

Αρχίζουν να έρχονται οι... «λυπητερές» για τους φορολογούμενους

Μετά την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής φορολογικών άμεσα η καταβολή της 1ης δόσης φόρου εισοδήματος

Το ένα μετά το άλλο θα έρχονται τα «ραβασάκια» μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020 για τα ελληνικά νοικοκυριά, αρχής γενομένης από την ερχόμενη εβδομάδα.

Μεθαύριο Δευτέρα 29 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, και μετά από δύο ημέρες, την Τετάρτη 31 Ιουλίου, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Μαζί με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, πάνω από 1 εκατ. επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να καταβάλουν μέχρι την τελευταία ημέρα του Ιουλίου τον ΦΠΑ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Μετά τη «λυπητερή» του φόρου εισοδήματος, στα τέλη Αυγούστου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα είναι φέτος ελαφρύτερος κατά 10% έως 30%.

Πιο συγκεκριμένα, από την ερχόμενη Τετάρτη μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020 θα πρέπει να εξοφληθούν:

* Ο φόρος εισοδήματος περίπου 3 δισ. ευρώ. Στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται όχι ένας, αλλά μέχρι και πέντε διαφορετικοί φόροι: ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, το τέλος επιτηδεύματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η προκαταβολή φόρου. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη μέχρι τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 29 Νοεμβρίου. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να “σπάσουν” σε περισσότερες δόσεις την πληρωμή του φόρου, είτε χρησιμοποιώντας την πιστωτική τους κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις, είτε με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων της εφορίας, στην οποία το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει αλλαγές.

* Ο ΕΝΦΙΑ ύψους 2,2 δισ. ευρώ: Ο φόρος που θα δουν στα εκκαθαριστικά σημειώματα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι μειωμένος κατά 22% μεσοσταθμικά ή κατά 465 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Και ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2020.

* Τα τέλη κυκλοφορίας του 2020, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ: Έως το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας, που όπως φαίνεται δε θα έχουν κάποια αλλαγή σε σχέση με αυτά που πλήρωσαν πέρυσι οι φορολογούμενοι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια