Οικονομία Ελλάδα

Χιλιάδες σπίτια «στο σφυρί» - Κάτω από 50.000 € το «όριο προστασίας»

Το όριο ενδεχομένως να κατέβει έως και τις 40.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι πλέον ελάχιστα θα είναι τα ακίνητα που θα “προστατεύονται” αυτόματα

Οι άφθονοι πλειστηριασμοί ακινήτων δανειοληπτών που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα πρόκειται να... πολλαπλασιαστούν. Κι αυτό καθώς οι τράπεζες αποφάσισαν να κάνουν πράξη αυτό που “ψιθυριζόταν” εδώ και καιρό και να κατεβάσουν το (έτσι κι αλλιώς, άτυπο) όριο της αξίας του ακινήτου για τη διενέργεια πλειστηριασμών κάτω από τις 50.000 ευρώ.

Μέχρι τώρα το όριο ήταν 80.000 έως 100.000 ευρώ (ανάλογα την τράπεζα), στο οποίο είχαν συμφωνήσει οι τραπεζίτες μετά από συζητήσεις με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Ωστόσο πλέον, καθώς γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη επιτάχυνσης των ανακτήσεων οφειλών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχει ζητήσει ο SSM από τις τράπεζες, αυτό το “γενναιόδωρο” όριο αποτελεί παρελθόν και πάμε σε πολύ πιο αυστηρές καταστάσεις. Στην προοπτική αυτή έχουν συμφωνήσει τράπεζες και κυβέρνηση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι για το θέμα υπήρξε προχθές συνάντηση των τραπεζών με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο.

Το θέμα ετίθετο από τις τράπεζες ήδη από τον περασμένο Μάιο, όμως δεν προχώρησαν στη λήψη της σχετικής απόφασης παρά μόνο μετά τις εκλογές και την αλλαγή κυβέρνησης. Το όριο ενδεχομένως να κατέβει έως και τις 40.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι πλέον ελάχιστα θα είναι τα ακίνητα που θα “προστατεύονται” αυτόματα.

Το σκεπτικό γύρω από την απόφαση των τραπεζών να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς με μειωμένη κατά το ήμισυ προστατευόμενη αξία ήταν βασισμένο στην επικείμενη εφαρμογή του νέου Νόμου 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο νέος νόμος, που ουσιαστικά ξεκίνησε να εφαρμόζεται την 1η Ιουλίου με την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα γίνεται αυτοματοποιημένα και με διαφάνεια η επιλεξιμότητα των οφειλετών που χρήζουν προστασίας, σηματοδοτεί πλέον και τις αλλαγές στα όρια διενέργειας των πλειστηριασμών.

Αυτό είναι και το μήνυμα που έδωσε ο SSM στις τράπεζες (υπενθυμίζεται ότι στις 9 Ιουλίου, δύο ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές και την αλλαγή κυβέρνησης, στην Αθήνα βρέθηκε για επαφές με τις τράπεζες ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ένρια).

Ειδικότερα, με δεδομένους τους φιλόδοξους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ενόψει των stress tests του 2020, ο επόπτης επανέλαβε την ανάγκη επιτάχυνσης των πλειστηριασμών στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει άλλος τρόπος ανάκτησης των οφειλών. Και αυτό διότι ο νέος Νόμος 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας καλύπτει όσους πραγματικά χρειάζονται προστασία και οι τράπεζες θα πρέπει να κινηθούν εφεξής για την ανάκτηση ενεχύρων, χωρίς επιπλέον προστατευτικό “δίχτυ”. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήδη από την άνοιξη ο SSM είχε δώσει αυτή τη γραμμή στις τράπεζες, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Ισπανίας, όπου οι τράπεζες προχώρησαν σε πλειστηριασμούς ακινήτων αξίας ακόμη και 20.000 ευρώ.

Κατόπιν αυτού, από τον Σεπτέμβριο το φάσμα του πλειστηριασμού θα είναι άμεσα ορατό για όσους θα βρίσκονται εκτός της ομπρέλας προστασίας του Νόμου 4605/2019, κάτι που προδιαγράφει και την αύξηση των διενεργούμενων πλειστηριασμών ως έσχατο μέσο ανάκτησης οφειλών.

Τους τελευταίους μήνες, λόγω της προεκλογικής περιόδου ευρωεκλογών-δημοτικών και κατόπιν εθνικών εκλογών, οι διενεργούμενοι πλειστηριασμοί “πάγωσαν” και μειώθηκαν κατακόρυφα και ειδικότερα στο 40% αυτών που γίνονταν μέχρι πρότινος.

Και ασχέτως προεκλογικής περιόδου, πάντως, σχεδόν το 90% των πλειστηριασμών που διενεργούνται μέχρι σήμερα καταλήγουν άγονοι, με το 70-75% αυτών να οφείλεται στο γεγονός ότι οι οφειλέτες αρνούνται την αποτίμηση του ακινήτου για την εκκίνηση του πλειστηριασμού. Ειδικότερα, παρουσιάζουν εκτίμηση του ακινήτου η οποία εμφανίζει μεγάλη απόκλιση σε σχέση με αυτήν της τράπεζας και ο δικαστής ζητά νέες εκτιμήσεις για τη διενέργεια του πλειστηριασμού. Το υπόλοιπο ποσοστό των άγονων πλειστηριασμών οφείλεται στην, τελευταίας στιγμής, κατάθεση μικροποσού, προκειμένου να φανεί ότι το δάνειο εξυπηρετείται και να σταματήσει ο πλειστηριασμός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια