Ζητούν μείωση φόρων, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ για να… «ανασάνει» η αγορά

Κρήτη
Ζητούν μείωση φόρων, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ για να… «ανασάνει» η αγορά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άμεση εφαρμογή των δεσμεύσεών της για μείωση της φορολογίας ζητούν από τη Ν.Δ. οι παραγωγικοί φορείς του Ηρακλείου

Άμεση εφαρμογή των υποσχέσεων και των δεσμεύσεων που εξήγγειλε η Νέα Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ζητούν οι παραγωγικοί φορείς του Ηρακλείου Κρήτης.

Η Νέα Δημοκρατία είχε ως βασικό “όπλο” της εκστρατείας της την προοδευτική μείωση της φορολογίας σε επιχειρήσεις, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ, αλλά την εισαγωγή του μικρότερου συντελεστή (13%) στα προϊόντα της εστίασης.

Πέραν της μείωσης των φόρων, οι παραγωγικοί φορείς ζητούν επενδύσεις ώστε να ξεκινήσει η ανάπτυξη. Η ανάπτυξη μεταφράζεται και σε οικονομικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο. Ανάπτυξη πρακτικά σημαίνει περιορισμός δημοσιονομικών ελλειμμάτων και σταθεροποίηση σ’ ένα μόνιμο πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ σε κοινωνικό επίπεδο μεταφράζεται με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καινούργιων εισοδημάτων και μείωση της ανεργίας και άλλων κοινωνικών απειλών (π.χ. κοινωνικός αποκλεισμός).

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με παραγωγικούς φορείς του Ηρακλείου, οι οποίοι μίλησαν για τις προσδοκίες που έχουν από τη νέα κυβέρνηση, η οποία ορκίστηκε χθες.

Αρχικά, ο Μανόλης Αλιφιεράκης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, μίλησε για την αναγκαιότητα υλοποίησης των δεσμεύσεων της κεντροδεξιάς παράταξης.

Συγκεκριμένα, είπε χαρακτηριστικά: «Περιμένω να υλοποιήσει αυτά τα οποία έχει υποσχεθεί προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία. Ό,τι έχει υποστηρίξει σχετικά με τη φορολογία και τις επενδύσεις περιμένω να τα υλοποιήσει. Έχει μιλήσει για επενδύσεις 15-20% του ΑΕΠ, μειώσεις στη φορολογία και περιμένουμε να δούμε στην πράξη τι θα γίνει. Όπως επίσης περιμένουμε να δούμε τις μειώσεις φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις. Θα τα δούμε, και από την άλλη θα ήθελα να υπάρχουν και οι παροχές που είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως το μεταφορικό ισοδύναμο. Μιλάμε για πράγματα που είχαν μπει ήδη σε λειτουργία. Όπως επίσης και τα έργα τα οποία έχουν ξεκινήσει, στα οποία, όπως γνωρίζω, πρέπει να συμφωνεί και η Νέα Δημοκρατία. Ουσιαστικά, περιμένω να εφαρμόσει αυτά που είχε πει προς όφελος των επιχειρήσεων να τα κάνει».

Ο Μανόλης Κουμαντάκης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι αλήθεια πως, μετά από τόσα χρόνια μνημονίων, πολλά νομοθετήματα έχουν εγκλωβίσει την ελληνική κοινωνία μέσα από διάφορες πολιτικές. Έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση που τα οικονομικά μεγέθη είναι καταρρακωμένα. Αυτό φαίνεται μέσα στην ελληνική κοινωνία. Δεν υπάρχει ρευστότητα. Τα εισοδήματα είναι ιδιαίτερα χαμηλά. Και όλα αυτά έχουν εγκλωβίσει την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Το λιανικό εμπόριο έχει υποστεί κάποιες πιέσεις κατά τους τελευταίους μήνες. Καταγράφεται ένα μεγάλο πρόβλημα στην κοινωνία. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Ένα βήμα παραπάνω. Δε γίνεται ο τουριστικός πυλώνας, ως βασικό πεδίο της οικονομικής δραστηριότητας, να κρατήσει μόνος του την οικονομία και να προσδώσει ένα βήμα παραπάνω που το χρειάζεται η οικονομία και τα μεγέθη της για να κάνουμε μια άνοδο. Ζητάμε και ζητούσαμε χρόνια τώρα να υπάρξουν πολιτικές που είναι φιλικές προς τις επιχειρήσεις και ιδιαιτέρως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες ανήκουν στα μεσαία στρώματα και έχουν κυριολεκτικά διαλυθεί τα τελευταία χρόνια.

Χρειαζόμαστε πολιτικές φιλικές προς τις επιχειρήσεις και συγκεκριμένες πολιτικές προς τις επενδύσεις. Γιατί, εάν δεν μπούμε σε μια διαδικασία πολιτικών ανάπτυξης και επενδύσεων, δημιουργώντας καινούργια εισοδήματα και καινούργιες εισδοχές χρημάτων, τότε δε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Θα παραμείνουμε εγκλωβισμένοι σε αυτό που είμαστε τώρα, που είμαστε σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Πρέπει να διαμορφωθεί ένα πλέγμα πολιτικών, ώστε να μειωθεί η φορολόγηση άμεσων και έμμεσων φόρων. Θα δώσει μια δυναμική ώστε οι επιχειρήσεις να μπουν σε διαδικασίες ανάπτυξης».

Ο κ. Κουμαντάκης μίλησε και για την κυβέρνηση, τονίζοντας: «Η κυβέρνηση αυτή είναι μια δυνατή κυβέρνηση. Ο ελληνικός λαός τούς έδωσε τη δυνατότητα αυτή, και έχουν υποσχεθεί ότι θα προχωρήσουν σε τέτοιες πολιτικές που θα βοηθήσουν το “επιχειρείν”. Έχουν υποσχεθεί πως θα δημιουργήσουν ένα καλύτερο περιβάλλον από αυτό που βιώνει τώρα το “επιχειρείν”. Επιπλέον, αυτό που εμείς ζητάμε είναι η κανονικότητα. Δηλαδή να υπάρχει μια κανονικότητα στις αγορές, στην οικονομία. Να υπάρχει νομιμότητα, γιατί οι άνομες καταστάσεις δε βοηθούν την οικονομία. Αυτά λοιπόν, εάν εφαρμοστούν, μπορούν να δημιουργήσουν μια δυναμική, ώστε να προχωρήσουμε και να δημιουργήσουμε εισοδήματα. Έτσι η οικονομία θα μπει σε μια διαδικασία ανάπτυξης. Εάν δε συμβούν αυτά, τότε λυπάμαι αλλά θα συνεχίζουμε να είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση όπως είμαστε τώρα».

ΑΝΑΣΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Μείωση φόρων, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ

Τέλος, την προσωπική του εκτίμηση έκανε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, Χαράλαμπος Λεκάκης, λέγοντας: «Έτσι κι αλλιώς, το πρόγραμμα το οποίο έχει παρουσιάσει η παρούσα κυβέρνηση, έχοντας υποσχεθεί πως θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές και θα προχωρήσει σε μέτρα βελτίωσης της ανάπτυξης της χώρας, περιμένουμε ως παραγωγικοί φορείς της χώρας να υλοποιηθεί. Σαφώς και θα είναι ό,τι καλύτερο η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η μείωση του ΕΝΦΙΑ, όπως έχει εξαγγείλει η νέα κυβέρνηση.

Έχει επίσης πει για τους συντελεστές φορολόγησης από το 29% στο 20% για τις επιχειρήσεις. Όπως επίσης και για τον ΦΠΑ. Αυτό που μετράει είναι να υλοποιηθούν όσο γίνεται πιο σύντομα, ώστε να μπορέσει η αγορά να ανακάμψει και να δούμε αυτήν την πολυπόθητη ανάπτυξη, που τη ζητούν όλοι. Περιμένουμε ότι θα τα υλοποιήσει το επόμενο διάστημα, γιατί έχει υποσχεθεί πως θα είναι από τα πρώτα μέτρα στα οποία θα προχωρήσει η νέα κυβέρνηση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News