Οικονομία Ελλάδα

Τι περιμένουν οι αγορές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Υψηλές προσδοκίες από τη νέα κυβέρνηση

Οι αγορές περιμένουν σαφώς με υψηλές προσδοκίες (δίχως όμως υπερβολές) την αλλαγή κυβέρνησης, που έγινε πράξη με το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών.

Όπως έδειξε το “ράλι” στις ελληνικές μετοχές και στα ελληνικά ομόλογα, το οποίο ενισχύθηκε από την ημέρα των ευρωεκλογών, οι επενδυτές βλέπουν την αλλαγή πολιτικής σελίδας στην Ελλάδα ως θετική εξέλιξη για τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη γενικώς.

Όπως γράφει το capital.gr, την περασμένη εβδομάδα αυτό έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρο, καθώς το ελληνικό Χρηματιστήριο έβαλε πλώρη για τις 900 μονάδες και το κόστος του ελληνικού Δημοσίου υποχώρησε σε νέα ιστορικά χαμηλά, με την απόδοση του 10ετούς να οδεύει προς το 2% και το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων να διαμορφώνεται σε προ μνημονίων επίπεδα, κάτω από τις 250 μ.β.

Τα ξένα χαρτοφυλάκια θεωρούν εδώ και καιρό την Ελλάδα ως μια σημαντική ευκαιρία και, συνεπώς, δε θέλουν να χάσουν το... τρένο αυτού του θετικού momentum που έχει χτιστεί, βλέποντας πως οι προοπτικές τόσο της οικονομίας όσο και των ελληνικών assets ενισχύονται, και έτσι ποντάρουν στην αλλαγή σκηνικού της χώρας, εκτιμώντας πως θα γίνει πιο επενδύσιμη και θα “ανταμείψει” όσους την επέλεξαν στη στρατηγική τους τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Αυτό που αναμένουν οι αγορές από μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της κεντροδεξιάς είναι μεταρρυθμίσεις υπέρ της περαιτέρω “απελευθέρωσης” της αγοράς, με τη δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος.

Το γεγονός πως τόσο η ΤτΕ όσο και το ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) θεωρούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα βρεθεί κάτω του 2% για το 2019, καθώς οι επενδύσεις τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα υστερούν, ενώ ο τουρισμός δύσκολα θα επαναλάβει φέτος τις επιδόσεις του 2018, αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τη νέα κυβέρνηση, η οποία, αν ωστόσο κινηθεί άμεσα, έχει τα όπλα να το αντιμετωπίσει.

 

Αλλαγή για τα πλεονάσματα

Ακόμα και οι πιο “αυστηροί” οίκοι, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τις προβλέψεις τους για τα οικονομικά μεγέθη της χώρας τα τελευταία χρόνια, βλέπουν πλέον πως υπάρχει σημαντική πιθανότητα, ακριβώς λόγω της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, η Ελλάδα να κερδίσει τη μάχη των υψηλών πλεονασμάτων τα οποία συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές και “στήριξε” με μια πρωτοφανή φορο-λαίλαπα και καταιγίδα μέτρων λιτότητας.

Όπως επισήμανε η Citigroup σε σημείωμα προς τους πελάτες της την περασμένη εβδομάδα, αν και η Κομισιόν εκτίμησε πρόσφατα ότι το δημοσιονομικό κόστος των προεκλογικών παροχών του ΣΥΡΙΖΑ θα κυμανθεί γύρω στο 1% του ΑΕΠ το 2019 και έπειτα, και αυτό αναμένεται να μειώσει το περιθώριο ελιγμών της επόμενης κυβέρνησης, ωστόσο η πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις στάση της Ν.Δ. μπορεί τελικά να πείσει τους πιστωτές της Ελλάδας να μειώσουν τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ (ο οποίος έχει συμφωνηθεί να τηρηθεί μέχρι το 2022).

Όπως τόνισε, παρά το υψηλό ποσοστό του χρέους προς το ΑΕΠ (181,8% του ΑΕΠ το 2018), η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την εποικοδομητική σχέση με τους επίσημους πιστωτές της (κυρίως τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης), οι οποίοι ακόμη κατέχουν το 80% περίπου του συνολικού χρέους της χώρας. Αντίθετα με τις προηγούμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις (Ιανουάριος και Σεπτέμβριος 2015), «οι κίνδυνοι από τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα είναι πλέον πολύ περιορισμένοι, δεδομένου του ότι η μεγάλη πλειοψηφία του Κοινοβουλίου είναι υπέρ μιας σχέσης συνεργασίας με τους διεθνείς πιστωτές», σημειώνει χαρακτηριστικά.

 

Τι ζητούν τα funds

Αυτά που θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση θα είναι καθοριστικά για την επενδυτική εμπιστοσύνη, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς. Το ενδιαφέρον θα είναι να δούμε όχι μόνο τις προεκλογικές δεσμεύσεις, αλλά επίσης το τι εφαρμόζεται μετά τις εκλογές, όπως επισημαίνουν. Αυτό έγινε ξεκάθαρο, άλλωστε, και στα πρόσφατα roadshows, με τα funds να επικεντρώνονται έντονα στην οικονομία, υπογραμμίζοντας πάντως τις προσδοκίες τους ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα στη χώρα μετά τις εκλογές.

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτό που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον, με τους επενδυτές να καθιστούν, ωστόσο, σαφές πως αυτό που ζητά η αγορά είναι τα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης να φανούν άμεσα και να προχωρήσει η μείωση των φόρων και η ενίσχυση των επενδύσεων.

 

Το πρώτο δείγμα γραφής

Σύμφωνα πάντως με τον Βολφάνγκο Πίκολι, συμπρόεδρο της Teneo Intelligence, εταιρείας ανάλυσης πολιτικού ρίσκου, ο οποίος βρέθηκε πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα και είχε συναντήσεις με τραπεζίτες και Έλληνες αξιωματούχους, μια ισχυρή πλειοψηφία θα προσφέρει στον νέο πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο.

Όπως επισημαίνει μετά τα ραντεβού που είχε, «η Ν.Δ. είναι ίσως η πιο καλά προετοιμασμένη κυβέρνηση που έχει δει η Ελλάδα τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Κατά τα τελευταία δύο χρόνια το κόμμα έχει δουλέψει πολύ και έχει περίπου δώδεκα νομοσχέδια που είναι έτοιμα να κατατεθούν. Η πρόθεση είναι να γίνει μια δυναμική εκκίνηση στη διακυβέρνηση, περνώντας μερικά νομοσχέδια ακόμα και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ το φθινόπωρο θα αφιερωθεί κατά κύριο λόγο στον Προϋπολογισμό του 2020 και σε συναφή θέματα με τους πιστωτές».

Μεταξύ των νομοσχεδίων που θα κατατεθούν τον Ιούλιο, σύμφωνα πάντα με την Teneo, είναι η ενίσχυση του γραφείου του πρωθυπουργού, έτσι ώστε η γενικότερη διακυβέρνηση της χώρας να είναι πιο αποτελεσματική, καθώς και η δημιουργία υπουργείου «εσωτερικής ασφάλειας», ένα νομοσχέδιο που θα καταστήσει τη χώρα πιο φιλική προς τις επενδύσεις, το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας και θα δημιουργήσει ένα ευέλικτο και απλούστερο πλαίσιο αδειοδότησης, ενώ στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται επίσης μέτρα για το Ελληνικό, ένα νομοσχέδιο για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και τη μείωση των φόρων (ΕΝΦΙΑ, φόρος επιχειρήσεων, μείωση του αφορολόγητου και κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις), καθώς και νομοσχέδια που αφορούν την παιδεία, την υγεία, τη δικαιοσύνη, την έρευνα και την ανάπτυξη.

Παράλληλα, στο επίκεντρο της πολιτικής της Ν.Δ. θα είναι η ΔΕΗ και το μέλλον της, ενώ σε ό,τι αφορά τις τράπεζες οι νομικοί εμπειρογνώμονες της Ν.Δ. ήδη εργάζονται μαζί με τραπεζικά στελέχη πάνω από το σχέδιο της ΤτΕ για τη μείωση των NPLs, το οποίο έχει “εγκαταλείψει” ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Πρωταγωνιστές των αποδόσεων

Ο απολογισμός του πρώτου εξαμήνου του έτους για τις διεθνείς αγορές είναι εντυπωσιακός, ωστόσο, σε ό,τι αφορά τα ελληνικά assets, ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακός και την περασμένη εβδομάδα οι σημαντικές αυτές επιδόσεις ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο.

Η αξία των διεθνών μετοχών εκτοξεύτηκε κατά 8 τρισ. δολάρια, ενώ η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. αυξήθηκε μέσα σε έξι μήνες κατά 15 δισ. ευρώ. Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI σημείωσε άνοδο 15% αυτό το διάστημα, την υψηλότερη στην ιστορία του. Ο ρωσικός δείκτης RTSI σημείωσε κέρδη 30%, η Κίνα κατέγραψε κέρδη 19,5%, οι αγορές των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο κοντά στο 18%, ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 600 κέρδισε 13,8%, ενώ ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών υπεραπέδωσε με κέρδη 41,6% από τις αρχές του έτους, χάρη κυρίως στο +83% του τραπεζικού κλάδου.

Οι επιδόσεις της περασμένης εβδομάδας, της τελευταίας πριν από τις εκλογές, ήδη τοποθετούν τα συνολικά κέρδη του Χ.Α. από την αρχή του έτους πάνω από το 45%. Μάλιστα, ο Γενικός Δείκτης κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2018 και στα ίδια επίπεδα όπου βρισκόταν τον Νοέμβριο του 2014 και πριν από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια