«Χρυσή βίζα» με προβλήματα - Καθυστερεί η διεκπεραίωση των αιτήσεων

Οικονομία
«Χρυσή βίζα» με προβλήματα - Καθυστερεί η διεκπεραίωση των αιτήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρόθεση ήταν καλή, αλλά η υλοποίηση... προβληματική του προγράμματος προσέλκυσης μικροεπενδυτών

Αυτό το τόσο συχνό και τακτικό στην Ελλάδα φαινόμενο φαίνεται να έχει πλήξει και το μέτρο της «χρυσής βίζας», του προγράμματος με το οποίο η κυβέρνηση προσπάθησε να προσελκύσει μικροεπενδυτές.

Σύμφωνα με την αρχή του προγράμματος, όποιος αγόραζε ένα ή περισσότερα ακίνητα αξίας 250.000 ευρώ εξασφάλισε την άδεια διαμονής στην Ελλάδα, άρα και πρόσβαση σε 26 χώρες της ζώνης Σένγκεν.

Ωστόσο, υπολόγισαν χωρίς την ελληνική γραφειοκρατία: Ο χρόνος αναμονής μπορεί να ξεπεράσει και τα δύο χρόνια, ωσότου να αποκτήσουν την άδεια διαμονής. Κι ας έχουν πληρώσει για να αγοράσουν σπίτι στην Ελλάδα.

Το πρόβλημα αναγνωρίζει, όπως αναφέρουν στελέχη του που μιλούν στο capital.gr, που δημοσίευσε σχετικό ρεπορτάζ, ο οργανισμός Enterprise Greece για την προσέλκυση των ξένων επενδύσεων, αλλά τα μέτρα που έχει λάβει το αρμόδιο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν επαρκούν.

Η διαδικασία εξασφάλισης άδειας διαμονής πραγματοποιείται στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΔΑΜ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Εκεί, ο εκπρόσωπος του επενδυτή καταθέτει αίτηση για χορήγηση και ανανέωση άδειας διαμονής (μόνιμου επενδυτή) και αφότου καθοριστεί ημέρα και ώρα συνάντησης, ξεκινάει η διαδικασία, που διαρκεί συνήθως περίπου τρεις μήνες. Αυτά, προτού κάνει την εμφάνισή της η γραφειοκρατία, με μεγάλο αριθμό επενδυτών να χρειάζεται να περιμένει ακόμη και ενάμιση χρόνο για να οριστεί η συνάντηση με τις κατά τόπους ΔΑΜ.

Μία από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτή της ΔΑΜ Νότιου Τομέα Πειραιά και Νήσων, όπου διαθέσιμα ραντεβού δεν υφίστανται τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2021! Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη ΔΑΜ υφίσταται τουλάχιστον από το περασμένο φθινόπωρο, όπου για περίπτωση ξένου επενδυτή, τον Οκτώβριο του 2018, προσδιορίστηκε ραντεβού για τις 30 Ιανουαρίου 2020.

Στη συγκεκριμένη ΔΑΜ, η διαδικασία ορισμού ραντεβού για δικηγόρους, μέσω e-mail, έπαψε από τον Απρίλιο, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή μια ηλεκτρονική πλατφόρμα πληροφοριακού συστήματος. Ωστόσο, μέσω και της συγκεκριμένης πλατφόρμας, διαθέσιμα ραντεβού υπάρχουν μόνο από τον Απρίλιο του 2021.

Αλλά και στη ΔΑΜ Α’ Αθηνών διαθέσιμα ραντεβού δεν υφίστανται τουλάχιστον μέχρι και τον Αύγουστο του 2020, με τους ενδιαφερόμενους να παραπέμπονται σε άλλες διευθύνσεις. Ωστόσο, εξίσου προβληματική είναι και η διαδικασία της αναζήτησης άλλων ΔΑΜ, όπου, σε πολλές περιπτώσεις, όπως αναφέρουν στο capital.gr εκπρόσωποι ξένων επενδυτών, εάν δε χρειάζεται να επιστρατευτεί κάποιος... γνωστός, οι υπάλληλοι δε βρίσκονται καν εκεί. Περιττό να αναφερθεί ότι η ο εντοπισμός ΔΑΜ εκτός της γεωγραφικής ενότητας όπου βρίσκεται το ακίνητο συνεπάγεται περισσότερα έξοδα.

Η κατάσταση αυτή έχει γίνει ευρέως γνωστή στους υποψήφιους επενδυτές, ως επί το πλείστον Κινέζους, οι οποίοι βάζουν πλέον “απαγορευτικό” στην ελληνική αγορά ακινήτων. Πολλοί ομοεθνείς τους, εξάλλου, αν κι έχουν πληρώσει για να αγοράσουν ένα ακίνητο, δεν καταφέρνουν για μακρύ χρονικό διάστημα, που μπορεί να αγγίξει τα δύο χρόνια, να αποκτήσουν άδεια διαμονής, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε ημίμετρα, όπως η εξασφάλιση τουριστικής βίζας.

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί με τη δημιουργία μιας αυτοτελούς υπηρεσίας, που θα επεξεργάζεται τα αιτήματα μόνο των επενδυτών σε ακίνητα μέσω “χρυσής βίζας”. Ωστόσο, αυτό θα αποτελέσει υπόθεση της επόμενης κυβέρνησης.

Εκπρόσωπος του οργανισμού για την προώθηση ξένων επενδύσεων, σε επικοινωνία με το capital.gr, δηλώνει ότι «πράγματι τους τελευταίους μήνες παρατηρούνταν καθυστερήσεις στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, εξαιτίας του μεγάλου όγκου αιτήσεων για άδειες διαμονής που δέχονται οι υπηρεσίες αυτές σε καθημερινή βάση. Το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αναζήτησε λύσεις προκειμένου να ξεπεραστεί αυτό το θέμα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News