Γιώργος Περιστέρης: «Με το υβριδικό στο Αμάρι θα είχε λυθεί το ενεργειακό»

Κρήτη
Γιώργος Περιστέρης: «Με το υβριδικό στο Αμάρι θα είχε λυθεί το ενεργειακό»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με «άρωμα» Κρήτης η ομιλία του προέδρου της ΤΕΡΝΑ Γιώργου Περιστέρη

«Οι ελληνικές εταιρείες εξακολουθούν να βρίσκονται σε δυσμενές ανταγωνιστικό σημείο όσον αφορά το κόστος χρηματοδότησης και την υψηλότατη φορολογία, που πρέπει να μειωθεί. Παράλληλα είναι απορίας άξιον γιατί μπαίνει απαγορευτικό σε κρίσιμες ενεργειακές επενδύσεις όπως είναι το έργο αντλησιοταμίευσης στο Αμάρι Ρεθύμνου. Μια επένδυση που, αν είχαμε αφεθεί να προωθήσουμε, τώρα, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ηλεκτρικής επάρκειας της Κρήτης».

Το μήνυμα αυτό έστειλε κατά τη γενική συνέλευση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ο επικεφαλής του ομίλου Γιώργος Περιστέρης, ο οποίος χαρακτήρισε από την πλευρά του ως μονόδρομο για την ανάπτυξη στη χώρα τα έργα παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ, στα οποία ήδη η εταιρεία έχει να επιδείξει έντονη παρουσία και σε επίπεδο Κρήτης.

Θυμίζουμε ότι ο όμιλος της ΤΕΡΝΑ έχει πάρει ήδη στην Κρήτη ένα μεγάλο έργο παραχώρησης, αυτό του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, διεκδικεί με αξιώσεις ένα έτερο μεγάλο έργο παραχώρησης, συγκεκριμένα του τμήματος του νέου ΒΟΑΚ από Χανιά μέχρι Χερσόνησο, και συνάμα διεκδικεί και ένα μεγάλο έργο ΣΔΙΤ, αυτό του νέου ΒΟΑΚ στο τμήμα Χερσονήσου-Νεάπολης Λασιθίου.

Ο κ. Περιστέρης άλλωστε, πέραν του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι, στάθηκε στην ομιλία του στην ενεργή συμμετοχή που έχει ο όμιλος στα projects του ΒΟΑΚ, της υποθαλάσσιας Σαλαμίνας και στην ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας, ενώ είπε πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο για ΣΔΙΤ και στην ανάπτυξη μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων. Το έργο όμως με “άρωμα” Κρήτης στο οποίο στάθηκε με μεγαλύτερη έμφαση στην ομιλία του ο ισχυρός άνδρας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν το πολυσυζητημένο έργο ΒΑΠΕ του υβριδικού σταθμού στο Αμάρι, που περιλαμβάνει συνδυαστικά και αιολικά πάρκα ισχύος 90 μεγαβάτ στη Σητεία.

«Αν το υβριδικό έργο του Αμαρίου του oμίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε ολοκληρωθεί, αυτή η έλλειψη σήμερα δε θα υπήρχε. Ειδικά για την Κρήτη, η ελληνική νομοθεσία προέβλεπε τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα συστήματα θα εντάσσονταν στην ενεργειακή αγορά»

Γιώργος Περιστέρης, πρόεδρος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ο πρόεδρος του ομίλου της ΤΕΡΝΑ για μια ακόμα φορά χαρακτήρισε το συγκεκριμένο έργο ως επιτομή των λεγόμενων πρότζεκτ αντλησιοταμίευσης ενέργειας και αναρωτήθηκε γιατί μπλοκαρίστηκε η εν λόγω επένδυση από την Πολιτεία!

Μια επένδυση μάλιστα, όπως υπογράμμισε, που αν είχε αφεθεί να προωθηθεί τώρα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ενεργειακής επάρκειας στην Κρήτη, για το οποίο γίνεται τόση κουβέντα και υπάρχει τόσος προβληματισμός.

«Τώρα είναι απαραίτητη η αντλησιοταμίευση, γιατί θα αλλάξει τη μορφή των επενδύσεων στις ΑΠΕ. Έχοντας προβλέψει αυτή την ανάγκη, προσπαθούμε να επενδύσουμε σε συστήματα αποθήκευσης με σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία. Αναπτύσσουμε ως αντλησιοταμίευση ένα μεγάλο σύστημα στον Αχελώο Ποταμό, ισχύος 680 MW, αλλά δεν έχουμε καταφέρει να πάρουμε όλες τις άδειες. Λείπει ό,τι αφορά την αποθήκευση από το ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο. Ειδικά για την Κρήτη, είναι διαπιστωμένο από το 2016 πως το 2019 θα εμφανιζόταν σημαντική αύξηση ισχύος. Δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση, καμία πρόσκληση και αιφνιδίως παρουσιάστηκε ως έκπληξη. Αν το υβριδικό έργο του Αμαρίου του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε ολοκληρωθεί, αυτή η έλλειψη σήμερα δε θα υπήρχε. Ειδικά για την Κρήτη, η ελληνική νομοθεσία προέβλεπε τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα συστήματα θα εντάσσονταν στην ενεργειακή αγορά. Αιφνιδίως, αρχές του 2018, το υπουργείο Ενέργειας έβγαλε ένα νόμο που απαγόρευσε σε εμάς να προχωρήσουμε στην επένδυση, αφήνοντας το δικαίωμα μόνο στη ΔEH. Στα άλλα έργα ζητούμε συνεχώς την έκδοση ρυθμιστικών αποφάσεων, καθώς υπάρχει υποχρέωση νομική της Ελλάδας να τις εκδώσει, γιατί έχουν χαρακτηριστεί ως “Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος”».

Ο Γιώργος Περιστέρης τόνισε πως συνεχίζεται η στρατηγική απεξάρτησης των εσόδων του ομίλου από την κυκλικότητα των κατασκευών, με στόχο την αύξηση του κύκλου εργασιών από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες όπως οι παραχωρήσεις και η ενέργεια. Υπενθύμισε πως η διοίκηση προωθεί σχέδιο για τη σύσταση ξεχωριστής εταιρείας, στην οποία θα μεταφερθούν οι συμμετοχές στις παραχωρήσεις. Επανέλαβε εξάλλου πως ο στόχος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι πλέον οι 2.000 MW, ενώ στον τομέα της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής ο όμιλος έχει ανακοινώσει τα σχέδια για μεγάλη επένδυση στην Κομοτηνή, «η οποία με βάση τις αναλύσεις μας θα είναι και χρήσιμη και αναγκαία και επιχειρηματικά ενδιαφέρουσα».

Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, στην οποία παρέστη και ο Henry M. Holterman, διευθύνων σύμβουλος της Reggeborgh Invest που ελέγχει πλέον περί το 28% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε και στην κατάσταση της ΔEH, επισημαίνοντας πως ο όμιλος δεν έχει ενεργοποιήσει συμβατικές ρήτρες, παρά τις πολύ σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές. Πρόσθεσε πως, «από τότε που αρχίσαμε να ασχολούμαστε με τα ενεργειακά, λέμε πως η ΔEΗ πρέπει να υποστηριχτεί για να παραμείνει οικονομικώς ισχυρή ως πυλώνας της ενεργειακής αγοράς. Πιστεύω πως η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα το έχει ως πρώτη προτεραιότητα, γιατί ορισμένα πράγματα έχουν καθυστερήσει».

Ο κ. Περιστέρης έκανε λόγο για σημαντική αναπτυξιακή συνδρομή του ομίλου, λέγοντας: «Με τη δραστηριότητά μας βοηθήσαμε ουσιαστικά τη χώρα μας. Από την αρχή της κρίσης μιλάω για επενδυτικό σοκ, επενδυτικό πατριωτισμό και ισότιμη μεταχείριση των ελληνικών εταιρειών με τις ξένες εταιρείες. Μέσα στην περίοδο της πιο βαθιάς κρίσης, επενδύσαμε πάνω από 2 δισ. ευρώ και διατηρήσαμε αδιαλείπτως το σύνολο των ταμειακών διαθέσιμων στις ελληνικές τράπεζες, ιδίως την εποχή που ήταν οξυγόνο εν ανεπαρκεία για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Μας εμπιστεύτηκαν σοβαροί επενδυτικοί οίκοι, με τελευταία τη Reggeborgh Invest».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News