Σε εκκρεμότητα χιλιάδες συντάξεις

Οικονομία
Σε εκκρεμότητα χιλιάδες συντάξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταγγελίες από τους εργαζόμενους των ταμείων

Έναν τεράστιο αριθμό εκκρεμών συντάξεων έχουν στα χέρια τους οι ασφαλιστικοί φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο την ίδια ώρα οι διοικήσεις των ταμείων διαψεύδουν κατηγορηματικά τα νούμερα των συνδικαλιστών, παρουσιάζοντας πολύ χαμηλότερα στοιχεία.

Κατά τη διάρκεια του 34ου τακτικού τους συνεδρίου, οι συνδικαλιστές εκτίμησαν ότι οι εκκρεμότητες των δύο κύριων ταμείων κοινωνικής ασφάλισης είναι εκατοντάδες χιλιάδες, χωρίς ακόμη και οι ίδιοι, όπως καταγγέλλουν, να έχουν πρόσβαση στα πραγματικά στοιχεία. Εμπειρικά και βάσει των δικών τους υπολογισμών, εκτίμησαν ότι, συνολικά, μόνον ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων για χορήγηση κύριας και επικουρικής σύνταξης αλλά και εφάπαξ παροχών ξεπερνά τις 250.000. Τα συγκεκριμένα στοιχεία, ωστόσο, διαψεύδει ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος κάνοντας λόγο για 48.839 αιτήσεις.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), ο αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στον ΕΦΚΑ φτάνει τις 80.000. Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται περίπου 25.000 αιτήσεις του τελευταίου τριμήνου, που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αντώνης Κουρούκλης, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΕΦΚΑ - με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας και της διοίκησης - είναι «χειραγωγημένα», για να συμπληρώσει πως επιμέρους κατηγοριοποιήσεις και ταξινομήσεις (ελαστικές και ανελαστικές περιπτώσεις, ληξιπρόθεσμες και μη ληξιπρόθεσμες κ.λπ.) ουσιαστικά θολώνουν την πραγματική εικόνα.

Η κατάσταση είναι ακόμη τραγικότερη στο Δημόσιο, καθώς οι χρόνοι έκδοσης των συνταξιοδοτικών πράξεων του Δημοσίου και των Δήμων ξεπερνούν, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, τα δύο έτη, λόγω της υποβάθμισης της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων Δημοσίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) σε απλή Διεύθυνση και την υπαγωγή της στον ΕΦΚΑ, την υποστελέχωσή της κ.λπ.

Να σημειωθεί ότι, σε εφαρμογή της απόφασης για μεταφορά της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΓΛΚ στον ΕΦΚΑ, ξαφνικά, η υπηρεσία βρέθηκε τον Μάιο του 2018 με μόλις 50 εργαζόμενους από περίπου 150 που υπηρετούσαν σε αυτήν τον Απρίλιο του 2018. Βάσει των επίσης εμπειρικών στοιχείων των εργαζομένων, στο Δημόσιο βρίσκονται σε καθυστέρηση αιτήσεις συνταξιοδότησης 15.000 εκπαιδευτικών, 7.500 εργαζομένων σε Δήμους και νοσοκομεία, 8.000 στρατιωτικών και τουλάχιστον άλλων 15.000 δημοσίων υπαλλήλων από τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν πως ο μέσος χρόνος διεκπεραίωσης των υποθέσεων είναι άγνωστος. Κι όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, μια απλή μεταβίβαση σύνταξης (θανάτου) απονέμεται τουλάχιστον ένα χρόνο μετά.

Ο ΕΦΚΑ

Στην ανακοίνωση του ΕΦΚΑ, διαψεύδονται τα νούμερα των συνδικαλιστών και αναφέρονται τα εξής: «Τον τρέχοντα μήνα, οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για κύρια σύνταξη, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για περισσότερο από τρεις μήνες στον ΕΦΚΑ, ανέρχονται σε 48.839, συνολικής δαπάνης 218,4 εκατ. ευρώ, και ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος σε ποσοστό 71% σε σύγκριση με τις 168.900 εκκρεμείς συντάξεις που ήταν την 1η/1/2015.

Όπως έχει επίσης κατ’ επανάληψη τονιστεί, ο προϋπολογισμός γίνεται με βάση όλες τις δαπάνες για τις μέλλουσες συντάξεις του έτους και επομένως κανένα “στημένο” πλεόνασμα δεν προκύπτει, όπως σκόπιμα αναφέρεται σε σειρά στοχευμένων δημοσιευμάτων.

Η μείωση του πλήθους των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης αποτελεί στρατηγικό στόχο της διοίκησης του ΕΦΚΑ. Για τον σκοπό αυτό έχουν συσταθεί ομάδες εργασίας με υπερωριακή απασχόληση, προκειμένου να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί περαιτέρω η απονομή των εκκρεμών συντάξεων.

Οι εκκρεμότητες του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών στις 31/5/2019 έχουν ως εξής:

Οι επικουρικές ληξιπρόθεσμες συντάξεις (με απόφαση κύριου φορέα) που βρίσκονται σήμερα σε εκκρεμότητα φτάνουν τις 42.357, συνολικής δαπάνης 65 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα τα ληξιπρόθεσμα εφάπαξ που εκκρεμούν είναι 15.984, συνολικής δαπάνης 138,2 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως την 1η/1/2015 ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης (γήρατος, αναπηρίας και χηρείας) ήταν 142.550 και ο αριθμός των εκκρεμών εφάπαξ ήταν 55.600. Συνεπώς η μείωση των ληξιπρόθεσμων εκκρεμοτήτων στις επικουρικές φτάνει στο 72,4% και στα εφάπαξ στο 74,7%».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News