«Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»: Τρέξτε να ενταχθείτε

Οικονομία
«Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»: Τρέξτε να ενταχθείτε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eνισχύσεις έως 70% και συνδυασμό άτοκου δανείου για μονοκατοικίες και πολυκατοικίες

Όλα τα νοικοκυριά, ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος, θα μπορούν να υπαχθούν στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον”, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης και ο γενικός γραμματέας Μιχάλης Βερροιόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έκαναν γνωστό ότι τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στην έβδομη κατηγορία με βάση το ύψος του εισοδήματος και δικαιούνται μόνο άτοκη τραπεζική χρηματοδότηση δε θα έχουν περιορισμό υπαγωγής σε αυτό.

Στον προηγούμενο κύκλο της δράσης τα ανώτατα όρια ήταν σε ατομικό εισόδημα 35.000-40.000 ευρώ και σε οικογενειακό 45.000-50.000 ευρώ. Με τη δεύτερη φάση θα μπορούν να διεκδικούν άτοκο δάνειο όσοι έχουν ατομικό εισόδημα άνω των 35.000 ευρώ και οικογενειακό άνω των 45.000 ευρώ.

Στο πρόγραμμα, που αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα του Ιουλίου και προβλέπει άμεσες ενισχύσεις έως 70% και συνδυασμό άτοκου δανείου, καθώς και καταβολής ιδίων κεφαλαίων, έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα, τα οποία διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο. Ειδικά οι πολυκατοικίες έχουν δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα, για τις οποίες θα ισχύει ότι η καθεμία θα λογίζεται ως μία κατοικία, ως μία μονάδα.

Το πρόγραμμα ενεργοποιείται, όπως προαναφέρθηκε, στα μέσα του επόμενου μήνα, προκειμένου να υπάρξει το χρονικό περιθώριο ώστε να αξιοποιηθούν ως μεγέθη αναφοράς τα εισοδήματα του 2018. Προτεραιότητα δίνεται στην ένταξη οικογενειών με παιδιά (5% για κάθε ανήλικο μέλος - έως και 2 παιδιά) και νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα. Ο προϋπολογισμός της κάθε αίτησης δε θα υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα μπορούν να συμπληρώνουν την αίτηση ένταξής τους στο πρόγραμμα, μέσω της ειδικής ιστοσελίδας και της ειδικής πλατφόρμας του προγράμματος, όπου και θα ελέγχουν αν τηρούν τα παραπάνω κριτήρια. Οι αιτήσεις θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά και η ηλεκτρονική αίτηση θα επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. Με την απλούστευση της διαδικασίας της αίτησης, διευκολύνονται οι πολίτες και μειώνεται σημαντικά η γραφειοκρατία. Ακόμα, μέσω της ηλεκτρονικής αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επιλέγουν αν θα ζητήσουν χορήγηση δανείου ή όχι. Στη συνέχεια, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό στον οποίο θα απευθυνθούν, χωρίς να χρειάζεται η φυσική τους παρουσία, ο οποίος στη συνέχεια θα εξετάζει την πιστοληπτική τους ικανότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από ενεργειακό επιθεωρητή, ο οποίος και θα εκδίδει το απαιτούμενο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News