default-image

H «ακτινογραφία» της ανεργίας – Ανέβηκε το πρώτο τρίμηνο

Οικονομία
H «ακτινογραφία» της ανεργίας – Ανέβηκε το πρώτο τρίμηνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Τσίμπησε” μισή μονάδα το α' τρίμηνο του 2019

Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζει να παραμένει η ανεργία και το πρώτο τρίμηνο του 2019 καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, διαμορφώθηκε στο 19,2% έναντι 18,7% του προηγούμενου τριμήνου (δ’ τρίμηνο του 2018) και 21,2% το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (α’ τρίμηνο 2018).Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.814.005 άτομα και των ανέργων σε 907.061 άτομα. Η απασχόληση μειώθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αυξήθηκε κατά 2,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 3,0% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μειώθηκε κατά 9,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες, στα άτομα ηλικίας 15-19 ετών, στη Δυτική Μακεδονία και στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει έως λίγες τάξεις Δημοτικού. Το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικού δυναμικού παρατηρείται στους άνδρες, στα άτομα ηλικίας 30-44 ετών, στο Νότιο Αιγαίο, στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα άτομα ξένης υπηκοότητας.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων εργάζονται ως μισθωτοί (67,0%) το πρώτο τρίμηνο του 2019, ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό (22,0%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η μεγαλύτερη μείωση εμφανίζεται για τους βοηθούς στην οικογενειακή επιχείρηση και σε σχέση με το προηγούμενο έτος εμφανίζεται μείωση στην απασχόληση για τους βοηθούς στην οικογενειακή επιχείρηση και αύξηση για τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους με προσωπικό. Το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 9,2%, ενώ το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία σε 6,8%. Η μερική απασχόληση εμφανίζεται μειωμένη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η προσωρινή απασχόληση έχει μειωθεί σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και έχει αυξηθεί σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων είναι οι εργαζόμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (22,8%) και οι επαγγελματίες (19,9%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η μεγαλύτερη μείωση εμφανίζεται στους ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες, και η μεγαλύτερη αύξηση στους τεχνικούς και ασκούντες συναφή επαγγέλματα και με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζεται στους υπαλλήλους γραφείου. Το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων (45,2%) δηλώνει ότι εργάστηκε 40-47 ώρες την εβδομάδα αναφοράς, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (24,0%) δηλώνει ότι εργάστηκε 48 ή περισσότερες ώρες. Η πλειονότητα των απασχολουμένων (81,2%) δηλώνει ότι εργάστηκε τις συνήθεις ώρες, ενώ το 10,0% δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να εργάζεται περισσότερες ώρες. Το 2,0% δηλώνει ότι έχει και δεύτερη εργασία, ενώ το 2,1% αναζητά εργασία, αν και εργάζεται.

Η “ακτινογραφία” της ανεργίας

Οι βασικοί λόγοι που σταμάτησαν οι άνεργοι να εργάζονται είναι είτε γιατί η εργασία τους ήταν περιορισμένης διάρκειας και τελείωσε (31,2%), είτε γιατί απολύθηκαν (21,6%). Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανέργων (23,1%) εργαζόταν στον κλάδο των ξενοδοχείων και της εστίασης.Σε ό,τι αφορά το επάγγελμα της προηγούμενης εργασίας τους, το μεγαλύτερο ποσοστό (31,8%) απασχολούνταν στην παροχή υπηρεσιών ή ως πωλητές. Το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί στο παρελθόν (νέοι άνεργοι) είναι 19,1%. Η πλειονότητα των ανέργων (64,9%) αναζητά εργασία ένα έτος ή περισσότερο (μακροχρόνια άνεργοι), ενώ ποσοστό 92,0% των ανέργων αναζητά εργασία ως μισθωτός με πλήρη απασχόληση. Το ποσοστό των ανέργων που δηλώνουν ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 20,0%, ενώ το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι λαμβάνουν επίδομα ή βοήθημα από τον ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 15,1%.

Οι περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου και Δυτικής Ελλάδας εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News