Tριπλή «λυπητερή» για τους φορολογούμενους

Οικονομία
Tριπλή «λυπητερή» για τους φορολογούμενους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φόροι, ΕΝΦΙΑ, τέλη και... στη γωνία πλειστηριασμοί

Ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών και ποια η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, οι Έλληνες πολίτες έχουν μπροστά τους ένα δύσκολο καλοκαίρι και ένα ακόμη πιο δύσκολο φθινόπωρο, και το πρώτο “χτύπημα” είναι το... φορολογικό. Από τα τέλη Ιουλίου και μετά ξεκινά ένα ιδιαίτερα θερμό εξάμηνο, κατά το οποίο οι φορολογούμενοι πρέπει να καταβάλουν περί τα 3,5 δισ. ευρώ σε φόρους που θα τους καταλογιστούν από την εκκαθάριση των δηλώσεων και 3,4 δισ. ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ. Μπορεί η κυβέρνηση να έδωσε παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αφού η προθεσμία, η οποία έληγε κανονικά στις 30 Ιουνίου, μία εβδομάδα δηλαδή πριν από τις εθνικές εκλογές, παρατείνεται μέχρι τις 29 Ιουλίου, όμως οι πληρωμές δεν αναστέλλονται. Παρά την παράταση της προθεσμίας για τις φορολογικές δηλώσεις, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν ανατρέπεται το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από την εκκαθάριση των δηλώσεων. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος έως και τις 31 Ιουλίου.

Η δεύτερη δόση εξοφλείται έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι τις 29 Νοεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να “σπάσουν” την οφειλή τους σε περισσότερες δόσεις. Αυτό θα συμβεί είτε εξοφλώντας τον φόρο με πιστωτική κάρτα, κερδίζοντας έως και 12 μηνιαίες άτοκες δόσεις, είτε με βάση την πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων, που επιβαρύνονται με επιτόκιο 5% ετησίως. Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, μόλις τελειώσει η εκκαθάριση των δηλώσεων, θα ξεκινήσει η επεξεργασία των στοιχείων του ΕΝΦΙΑ. Έτσι, τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο στα τέλη Αυγούστου, εξαιτίας της σχεδιαζόμενης παράτασης των φορολογικών δηλώσεων. Η πρώτη δόση του φόρου θα πληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2020. Και φυσικά μην ξεχνάμε και τα τέλη κυκλοφορίας. Έως το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν και τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων. Ο συνολικός λογαριασμός των τελών κυκλοφορίας ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια και εξοφλούνται εφάπαξ.

“Ζόρια” και για τους δανειολήπτες

Αλλά την ώρα που οι υποχρεώσεις προς την εφορία “τρέχουν”, υπάρχει και το “μέτωπο” των δανειοληπτών, που θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τη νέα πλατφόρμα για να διασώσουν το σπίτι τους από τους μαζικούς πλειστηριασμούς που αναμένεται να ξεκινήσουν – ό,τι κι αν γίνει πολιτικά - μέσα στη χρονιά.

Το “τσουνάμι” των πλειστηριασμών θα παρασύρει δεκάδες χιλιάδες ακίνητα σε πρώτο χρόνο και το νούμερο μπορεί να γίνει και εξαψήφιο, αναλόγως του πόσοι θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες και να είναι και συνεπείς με τις ρυθμίσεις.

Εν μέσω προεκλογικού πυρετού και συγκεκριμένα στις αρχές Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους δανειολήπτες που θέλουν να διασώσουν την πρώτη τους κατοικία. Η ένταξη στην πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τα στελέχη της οποίας δουλεύουν ασταμάτητα για την ενεργοποίησή της εγκαίρως, δηλαδή πριν από τις εκλογές, αλλάζει τα δεδομένα. Η ενεργοποίησή της, που θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέσα στο καλοκαίρι, θα αποτελέσει την τελευταία ευκαιρία για πολύ κόσμο. Οι πλειστηριασμοί, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν ατονήσει λόγω της προεκλογικής περιόδου, θα ανακάμψουν από τον Σεπτέμβριο δριμύτεροι από ποτέ, καθώς οι τράπεζες δηλώνουν αποφασισμένες να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους σε όσους γυρίσουν την πλάτη στις λύσεις που τους προτείνουν, είτε λόγω σκοπιμότητας είτε λόγω άγνοιας ή κακής εκτίμησης της κατάστασης.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, το άτυπο όριο των 100.000 ευρώ, που μέχρι σήμερα προστατευόταν ως αξία πρώτης κατοικίας, καταργείται και οι τράπεζες θα βγάζουν προς ρευστοποίηση όσα ακίνητα δεν έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα που ενεργοποιείται από την 1η Ιουλίου. Η περίοδος χάριτος, την οποία διανύουμε ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του έτους λόγω των διπλών εκλογών (ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών), αλλά και των προγραμματισμένων βουλευτικών εκλογών, κατά τη διάρκεια των οποίων οι πλειστηριασμοί αναστέλλονται, έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης.

Το σύνθημα θα δοθεί αμέσως μετά το καλοκαίρι, μετά δηλαδή το άνοιγμα των Δικαστηρίων, ενεργοποιώντας τις διαδικασίες των πλειστηριασμών για όσους δεν πληρούν τα κριτήρια του νόμου, ακόμη και αν τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους είναι αξίας κατώτερης των 50.000 ευρώ. Παράλληλα με το “μαστίγιο”, οι τράπεζες θα επιστρατεύσουν και το... καρότο, τις διαγραφές δανείων, αλλά και μέτρα όπως η παράδοση του ακινήτου από τους δανειολήπτες που θέλουν να απαλλαγούν από το χρέος τους και να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους συναινετικά.

Η επέλαση των funds αποτελεί το αντίπαλον δέος στις προσπάθειες των τραπεζών να απαλλαγούν από τα “κόκκινα” δάνεια, αλλά σε αυτή τη μάχη οι δανειολήπτες δεν μπορούν να εφησυχάζουν. Οι δανειολήπτες που δε θα βρουν λύση με την τράπεζα, θα κληθούν να τα βρουν με τους νέους κατόχους των δανείων τους, δηλαδή τα επενδυτικά κεφάλαια, που θα είναι οι πρωταγωνιστές της επόμενης μέρας, έχοντας αγοράσει τεράστιους όγκους στεγαστικών δανείων μέσω των μαζικών τιτλοποιήσεων που δρομολογούνται εντός του 2019.

Νέα πλατφόρμα για τους κακοπληρωτές...

Να σημειωθεί ότι στον νόμο Κατσέλη έχουν ενταχθεί συνολικά από την ενεργοποίησή του 220.000 υποθέσεις και με δεδομένο ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις διαμορφώνονται σήμερα στις 89.500, εκτιμάται ότι ένας σημαντικός αριθμός των υπερχρεωμένων νοικοκυριών έχει ήδη βρει λύση μέσω του δικαστηρίου.

Ωστόσο, μετά την εκπνοή του άρθρου για την προστασία της πρώτης κατοικίας στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη από τα τέλη Φεβρουαρίου, το μοναδικό εργαλείο είναι η πλατφόρμα που θα ενεργοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου από την Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους. Μέσω της πλατφόρμας, οι ευπαθείς κατηγορίες πολιτών θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους με τη συνδρομή του κράτους, το οποίο θα επιδοτεί μέρος της δόσης, και σύμφωνα με τις τράπεζες, όσοι δεν κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας θα πρέπει να ελεγχθούν διπλά.

Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, η μάχη κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών θα ενταθεί μέσω μιας δεύτερης πλατφόρμας που ετοιμάζεται στη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, και η οποία θα ελέγξει όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις του νόμου Κατσέλη. Η νέα πλατφόρμα θα είναι έτοιμη το φθινόπωρο και σε αυτήν οι τράπεζες θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία των εκκρεμών υποθέσεων, προκειμένου να γίνει η διασταύρωση των στοιχείων τους με αυτά της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Με τον τρόπο αυτό θα διαπιστωθεί εάν όσοι έχουν προσφύγει στον νόμο πληρούν τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια και αν πράγματι πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, όπως ορίζει ο νόμος. Στην περίπτωση που δεν πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια, η τράπεζα θα είναι σε θέση να κάνει ανακοπή της αίτησης στο δικαστήριο, ακυρώνοντας την προστασία που τώρα απολαμβάνουν έως την εκδίκαση της υπόθεσης.

Τα νέα όρια που έχουν τεθεί για την προστασία της πρώτης κατοικίας ορίζουν ως πλαφόν:

• Τις 175.000 ευρώ, αν στις οφειλές περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια, και τις 250.000 ευρώ, εάν δεν περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια.

• Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος φυσικού προσώπου, κατά το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, να μην υπερβαίνει τις 12.500 ευρώ εφόσον στην κατοικία διαμένει μόνο 1 άτομο, τις 21.000 ευρώ εφόσον στην κατοικία διαμένουν 2 άτομα, τις 26.000 ευρώ εφόσον στην κατοικία διαμένουν 3 άτομα, τις 31.000 ευρώ εφόσον στην κατοικία διαμένουν 4 άτομα και τις 36.000 ευρώ εφόσον στην κατοικία διαμένουν 5 άτομα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News