Φορολογούμενοι: Ρεκόρ προσέλευσης... για την υποβολή δηλώσεων

Οικονομία
Φορολογούμενοι: Ρεκόρ προσέλευσης... για την υποβολή δηλώσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρεκόρ... προσέλευσης έτους πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι προκειμένου να υποβάλουν τη φετινή φορολογική δήλωση

Όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 30ής Ιουνίου, όλο και περισσότεροι στήνονται μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή προκειμένου να εκπληρώσουν τη σημαντικότερη φορολογική υποχρέωση της χρονιάς.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, έχουν υποβληθεί φέτος υπερδιπλάσιες φορολογικές δηλώσεις, εξέλιξη που οφείλεται στο ότι το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis άνοιξε φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη φορά. Συγκεκριμένα, πέρυσι είχαν υποβληθεί 682.150 δηλώσεις (έως 18 Μαΐου), ενώ φέτος έχουν υποβληθεί 1.560.252 δηλώσεις (έως 23 Μαΐου 2019) και είναι εξαιρετικά πιθανό να μη χρειαστεί να παραταθεί η καταληκτική ημερομηνία της 30ής Ιουνίου.

Το 26,01% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος.

Συγκεκριμένα, για 559.912 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 330.57 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 590 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουνίου, η δεύτερη στις 30 Σεπτεμβρίου, και η τρίτη στις 29 Νοεμβρίου.

Μόλις το 11,4% των φορολογουμένων ή 245.469 φυσικά πρόσωπα έχουν επιστροφή φόρου, η οποία κατά μέσο όσο φτάνει τα 268 ευρώ.

Πιστωτικό εκκαθαριστικό λαμβάνουν κατά κύριο λόγο εργαζόμενοι με μπλοκάκι και γενικά εργαζόμενοι στους οποίους έγινε παρακράτηση φόρου εισοδήματος στο πλαίσιο άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τη φετινή φορολογική δήλωση καταργήθηκε πλήρως και η ήδη ψαλιδισμένη έκπτωση φόρου για την πραγματοποίηση ιατρικών και φαρμακευτικών δαπανών. Για πάνω από έξι στους δέκα φορολογούμενους ή το 62,59% το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν μηδενικό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News