Κατεβαίνουν στους δρόμους για τις χαμηλές τιμές του λαδιού

Οικονομία
Κατεβαίνουν στους δρόμους για τις χαμηλές τιμές του λαδιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ώρα που οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί σιωπούν, οι Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε διαδήλωση για τις εξευτελιστικές τιμές του προϊόντος τους

Μετά από πρόσκληση των αγροτικών οργανώσεων COAG και UPA, οι Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί κατεβαίνουν σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 29 Μαΐου, στην πόλη της Χαέν.

Η συνεχής πτώση των τιμών του ελαιολάδου βγάζει στους δρόμους τους Ισπανούς, ενώ λίγο καιρό πριν τα “Πορτοκαλί γιλέκα” είχαν βγει να διαμαρτυρηθούν στην Ιταλία, έστω και αν εκεί οι τιμές βρίσκονται φέτος πάνω από τα 5 ευρώ το κιλό, με κάθετη όμως πτώση του εισοδήματος και της απασχόλησης λόγω της καταστροφής που υπέστη η παραγωγή τους.

Επομένως, ανάμεσα στους λαούς που παράγουν το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής παραγωγής ελαιολάδου, μόνο οι Έλληνες φαίνεται πως παραμένουν μέχρι τώρα απαθείς από τις εξελίξεις στην αγορά του προϊόντος. Και παράλληλα αξίζει να υπενθυμίσουμε δύο βασικά και χαρακτηριστικά στοιχεία. Οι Ιταλοί διαμαρτύρονται στους δρόμους, με ποσότητες παραγωγής ελαιολάδου μόλις 180.000 τόνους. Και οι Ισπανοί ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους, με τιμές 2,70 ευρώ το κιλό! Υπάρχει μάλιστα ένα ερώτημα μήπως οι Έλληνες απλά περιμένουν ότι, μετά το νέο αίτημα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν θα ικανοποιήσει το αίτημα του Έλληνα για μέτρα στήριξής τους, λόγω των μεγάλων καταστροφών που τους προκάλεσε η κλιματική αλλαγή.

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τις ισπανικές οργανώσεις, αυτές επισημαίνουν ότι η αύξηση της παραγωγής των τελευταίων δεκαετιών έχει προέλθει κυρίως από τους ελαιώνες υπερεντατικής φύτευσης, που ασκούν πίεση σε βάρος των παραδοσιακών ελαιοκαλλιεργητών.

Υπενθυμίζουν τις μεγάλες κινητοποιήσεις του 1998. Και, όπως γίνεται αντιληπτό, η προσεκτική μελέτη της ανακοίνωσης των αγροτικών οργανώσεων δείχνει μια βαθιά μελέτη της ισπανικής πραγματικότητας, με τις επιμέρους φυσικά ιδιαιτερότητές της, που συνοδεύεται από έναν μακρύ κατάλογο συγκεκριμένων αιτημάτων.

Τέλος, κάνουν έκκληση σε όλη την κοινωνία να συμπαρασταθεί ενεργά, άλλωστε, ειδικά στην Ανδαλουσία, η ελαιοκομία αποτελεί μια τεράστια πηγή πλούτου, που αναπόφευκτα “αρδεύει” την ευρύτερη κοινωνία.

Να υπενθυμίσουμε, εξάλλου, ότι σε επίπεδο Ελλάδας, ευρεία σύσκεψη προγραμματίζει η διοίκηση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου για τις 17 Ιουνίου στην Αθήνα. Στόχος της ευρείας σύσκεψης είναι να κατατεθούν οι προτάσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε μια κατεύθυνση λήψης μέτρων για την ανάκαμψη της αγοράς του ελληνικού ελαιολάδου. Όπως γράφαμε και στο φύλλο της περασμένης Παρασκευής, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Μανόλης Γιαννούλης καλεί τους ελαιοπαραγωγούς στη χώρα μας, αν θέλουν να αντιμετωπίσουν και την επόμενη αναμενόμενη υπερπαραγωγή ελαιολάδου στον κόσμο, να στραφούν προς την παραγωγή ποιοτικού προϊόντος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News