Πανικός με τη «μαύρη κηλίδωση» - Απειλή για τη Μεσόγειο

Κρήτη
Πανικός με τη «μαύρη κηλίδωση» - Απειλή για τη Μεσόγειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήρθε... η «μαύρη κηλίδωση» των εσπεριδοειδών και στη Μεσόγειο!

Την εγκατάσταση του μύκητα Guirnardia citricarpa CBS, που προκαλεί την ασθένεια της «μαύρης κηλίδωσης» στα εσπεριδοειδή, επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα φυτοϋγειονομικών ελέγχων που διενεργήθηκαν σε πύλες εισόδου της Ε.Ε. σε επτά συνολικά φορτία εσπεριδοειδών με χώρα προέλευσης την Τυνησία.

«Έχουμε τόσες ασθένειες στην Κρήτη. Ας ασχοληθούμε με αυτές. Και για τις άλλες, αν και εφόσον έρθουν, είμαι αισιόδοξος ότι θα τις εντοπίσουμε έγκαιρα και θα τις καταπολεμήσουμε», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο φυτοπαθολόγος-μυκητολόγος και πρώην ερευνητής στο ΕΘΙΑΓΕ, Λευτέρης Λιγοξυγκάκης.

Την παρουσία του μύκητα Guirnardia citricarpa CBS, που προκαλεί την ασθένεια της “μαύρης κηλίδωσης” στα εσπεριδοειδή, ανακοίνωσε η ισπανική ένωση παραγωγών Asaja, η οποία καταγγέλλει την Ε.Ε. για πολύ χαλαρούς ελέγχους, οι οποίοι θα έχουν ως αποτέλεσμα την επέκταση της ασθένειας εντός της Ε.Ε., με καταστροφικές συνέπειες στον Νότο.

Σύμφωνα με την Asaja, η συγκεκριμένη ασθένεια βρέθηκε σε δύο ελέγχους που έγιναν σε επτά συνολικά αποστολές, δύο τον Μάρτιο και πέντε μέσα στον Απρίλιο, από τη χώρα της Βορείου Αφρικής.

«Ας είμαστε αισιόδοξοι»

Ο Λευτέρης Λιγοξυγκάκης δήλωσε χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη”: «Έχουμε ορισμένες αρρώστιες στην Κρήτη που, αν δεν τις προσέξουμε, μπορεί να κάνουν πολύ σοβαρές ζημιές. Ας κοιτάξουμε αυτές που έχουμε. Και αν έρθουν οι άλλες, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τις αντιμετωπίσουμε. Ο φυτοϋγειονομικός έλεγχος που κάνουμε είναι τέτοιος που, αν έρθει μια αρρώστια, θα τη βρούμε. Άλλωστε, πάρα πολλές φορές οι ίδιοι οι αγρότες όταν θα δουν κάτι που δεν το έχουν ξαναδεί μας το φέρνουν και το ερευνούμε. Δηλαδή, ακόμα κι εμείς να μην είχαμε τη δυνατότητα να γυρίζουμε στην ύπαιθρο και να κάνουμε ελέγχους, άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο βλέπουν το πρόβλημα και μας ενημερώνουν»...

Μάλιστα, ο ίδιος λέει ότι η ελιά έχει τον δικό της καρκίνο, αλλά ζει με αυτόν. «Και ο άνθρωπος. Μπορεί να έχει καρκίνο, αλλά να ζει όσο δεν παραδίδεται σε αυτόν. Αισιοδοξία χρειάζεται», καταλήγει ο γνωστός επιστήμονας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News