default-image

Ανοίγει η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις - Πώς γίνεται η αίτηση

Οικονομία
Ανοίγει η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις - Πώς γίνεται η αίτηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς θα κάνετε την αίτηση για τη ρύθμιση των 120 δόσεων

Το πολυνομοσχέδιο για τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων ψηφίστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (15/5) από όλα τα κόμματα εκτός από το ΚΚΕ και την Ένωση Κεντρώων που τοποθετήθηκαν με «παρών».

Μέχρι τη Δευτέρα 20 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν οι ηλεκτρονικές εφαρμογές για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, ενώ η εφαρμογή για τη ρύθμιση χρεών προς τα Ταμεία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά στα χρέη προς την Εφορία, θα μείνει ανοιχτή μέχρι τις 28 Ιουνίου, αλλά δεν αποκλείεται να δοθεί και μικρή παράταση.

Πώς θα κάνετε την αίτηση για τη ρύθμιση των 120 δόσεων

Με τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ του, ο οφειλέτης θα εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για να εξακιρβώσει το ύψος του χρέους του. Κατόπιν, θα ενημερώνεται για το διπλό «κούρεμα» της βασικής οφειλής κατά περίπου 55% και των προσαυξήσεων κατά 85%.

Στην επόμενη σελίδα, θα βλέπει το τελικό ποσό που θα πρέπει να πληρώσει το οποίο θα είναι μειωμένο κατά στο 68% με 70% και τον αριθμό των δόσεων μέσα στις οποίες μπορεί να εξοφλήσει την οφειλή του και φυσικά το ύψος της μηνιαίας δόσης.

Εφόσον ο οφειλέτης αποδεχθεί το ύψος της νέας μειωμένης οφειλής, θα προχωρήσει ηλεκτρονικά στην αποδοχή της νέας ρύθμισης της οφειλής του. Η ρύθμιση θα ενεργοποιηθεί με την πληρωμή της πρώτης δόσης και θα παραμείνει σε ισχύ όσο οφειλέτης είναι συνεπής.

Βήμα προς βήμα η ένταξη στη ρύθμιση

Μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ θα γίνεται η ένταξη στη ρύθμιση των χρεών προς την εφορία. Με τους κωδικούς του taxis, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να μπει στον κόμβο, θα επιλέγει ρυθμίσεις οφειλών και εκεί θα βρίσκει και τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων. Στην οθόνη που θα ανοίγει θα ενημερώνεται για το ύψος της οφειλής του και τις προσαυξήσεις με τις οποίες βαρύνεται αυτή η οφειλή.

Θα απαντά επιλέγοντας τα αντίστοιχα εικονίδια εάν είναι σε άλλη ρύθμιση ή όχι, το σύστημα αυτομάτως θα εμφανίζει το ύψος του εισοδήματος που είχε δηλώσει στην περυσινή του φορολογική δήλωση καθώς και τον αριθμό των προστατευμένων τέκνων.

Στη συνέχεια και εφόσον το εισόδημα υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ, θα υπολογίζεται η φοροδοτική του ικανότητα. Με βάση το στοιχείο αυτό και με δεδομένο ότι η ελάχιστη μηνιαία δόση καθορίστηκε σε 30 ευρώ και ο αριθμός των δόσεων ξεκινά από τις 18 και φθάνει τις 120, θα διαμορφώνεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που θα κερδίζει ο φορολογούμενος. Συγκεκριμένα, θα πληροφορείται τον αριθμό των δόσεων και την ελάχιστη δόση που θα πρέπει να καταβάλει κάθε μήνα.

Με την ολοκλήρωση της αίτησης, θα αναρτάται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων και εκδίδεται η Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής με βάση την οποία θα πρέπει να καταβληθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών η πρώτη δόση της ρύθμισης.

120 δόσεις και για τους συνταξιούχους

120 δόσεις και για τους συνταξιούχους

120 δόσεις και για τους συνταξιούχους

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το πολυνομοσχέδιο επιχειρεί να φέρει τα πάνω κάτω στην ταλαιπωρημένη αγορά εργασίας, ενισχύοντας το «οπλοστάσιο» των εργαζομένων με δέσμη εργατικών ρυθμίσεων. Αναλυτικά, με σειρά διατάξεων το νομοσχέδιο: βάζει φρένο στην υποδηλωμένη εργασία που εμφανίζεται ψευδώς δηλωμένη ως μερική ή εκ περιτροπής αλλά στην πραγματικότητα είναι πλήρους ωραρίου, μπλοκάρει τις αναιτιολόγητες απολύσεις, εισάγει αυτόματη ρήτρα που οδηγεί στην τεκμαιρόμενη πλήρη απασχόληση του μισθωτού, αν δεν τηρηθεί η έγγραφη διαδικασία και η 8ήμερη προθεσμία που προβλέπονται για τη νόμιμη μετατροπή μιας σύμβασης σε καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Ιδιαίτερη σημασία έχει η ρύθμιση για την αντιμετώπιση της υποδηλωμένης εργασίας, που βασίζεται στην κατάχρηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Το φαινόμενο αυτό, που για παράδειγμα είναι διαδεδομένο σε κλάδους όπως ο επισιτισμός και ο τουρισμός, θα αντιμετωπίζεται πλέον με αυξημένες κυρώσεις. Την ίδια στιγμή έρχεται σειρά διατάξεων για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας:

Στην κατηγοριοποίηση των παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας που επισύρουν διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα προστίθεται το κριτήριο του «καθεστώτος απασχόλησης», το οποίο αφορά την πρόσληψη εργαζομένων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, όπως η μερική ή η εκ περιτροπής εργασία.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί αντικίνητρο στην κατάχρηση ευέλικτων μορφών απασχόλησης που κρύβουν περιπτώσεις υποδηλωμένης εργασίας και το φαινόμενο να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά. Στο πλαίσιο της εν λόγω διάταξης αναμένεται να αυστηροποιηθεί το ισχύον σήμερα πλαίσιο προστίμων για την υποδηλωμένη και ψευδώς δηλωμένη μερική απασχόληση.

Πρόκειται για περιπτώσεις εργαζομένων που απασχολούνται για παράδειγμα με πλήρες 8ωρο αλλά δηλώνονται για 4ωρο ή και ακόμη λιγότερες ώρες. Τα κριτήρια Με τη νέα υπουργική απόφαση, την οποία προβλέπει η διάταξη θα εξειδικεύονται τα κριτήρια, ώστε να υπάρχει αυστηρή μεταχείριση των εν λόγω περιπτώσεων.

Παράλληλα, διατηρούνται τα ήδη υφιστάμενα κριτήρια, δηλαδή η σοβαρότητα της παράβασης, η τυχόν επαναλαμβανόμενη μη συμμόρφωση στις υποδείξεις των αρμόδιων οργάνων, οι παρόμοιες παραβάσεις για τις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις στο παρελθόν, ο βαθμός υπαιτιότητας, ο αριθμός των εργαζομένων, το μέγεθος της επιχείρησης, ο αριθμός των εργαζομένων που θίγονται κ.ά.

Εξαιρούνται με ρητή διάταξη νόμου οι ελεγκτές του ΣΕΠΕ και του υπουργείου Εργασίας από την αυτόφωρη διαδικασία. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η προστασία τους από αβάσιμες και προσχηματικές εγκλήσεις σε βάρος τους και η διασφάλιση της απρόσκοπτης άσκησης των αρμοδιοτήτων τους, καθώς παρατηρούνται φαινόμενα καταχρηστικής κίνησης της ποινικής διαδικασίας σε βάρος Επιθεωρητών Εργασίας, με κύριο σκοπό τον εκφοβισμό τους.

Αντίστοιχες διατάξεις υπάρχουν ήδη για τους «ράμπο» της Εφορίας (υπάλληλοι της ΑΑΔΕ), όπως επίσης για την προστασία των δικαστικών επιμελητών, των αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστικών υπαλλήλων και των δασικών υπαλλήλων κ.ά.

Ενισχύεται το υφιστάμενο πλαίσιο ποινικών ευθυνών όσων παρεμποδίζουν τους ελέγχους του ΣΕΠΕ, ώστε να καλύπτονται όχι μόνο η παρεμπόδιση εισόδου των ελεγκτικών οργάνων και η άρνηση παροχής ή η παροχή ψευδών πληροφοριών και στοιχείων, αλλά και όλες οι συμπεριφορές που συνιστούν παρεμπόδιση του ελεγκτικού έργου, όπως για παράδειγμα η παρεμπόδιση κατά τη διάρκεια του ελέγχου.

Έτσι με τη νέα διάταξη προβλέπεται πως εργοδότης, διευθυντής επιχείρησης, εκπρόσωπος ή οποιοσδήποτε τρίτος παρεμποδίζει την είσοδο σε υπάλληλο του ΣΕΠΕ ή του υπουργείου Εργασίας, που διενεργεί ή συμμετέχει σε έλεγχο εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας ή παρεμποδίζει ή διακόπτει με οποιονδήποτε τρόπο τη διενέργεια του ελέγχου ή αρνείται να παράσχει στοιχεία και πληροφορίες ή παρέχει ψευδή στοιχεία και πληροφορίες, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 1 έτους ή με χρηματική ποινή τουλάχιστον 900 ευρώ ή και με τις δύο αυτές ποινές.

Πηγή: ethnos.gr

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News