Οικονομία Ελλάδα

Οι αποποιήσεις κληρονομιάς σπάνε κάθε ρεκόρ

Αποποιήσεις κληρονομιάς: Εξαπλώνεται το «Δεν κληρονομώ»

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται για άλλη μια χρονιά το άτυπο κίνημα “Δεν κληρονομώ” από πολίτες που καταθέτουν αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς σε Ειρηνοδικεία, προκειμένου να αποφύγουν τους φόρους που φέρνει η αποδοχή, κυρίως για ακίνητα.

Σύμφωνα με στοιχεία από 71 Ειρηνοδικεία, ήδη σε κάποιες περιοχές της χώρας το πρώτο τετράμηνο του 2019 έχουν κατατεθεί περισσότερες ή οριακά λιγότερες αιτήσεις απ’ ότι ολόκληρο το 2018!

Οι αποποιήσεις κληρονομιάς σπάνε κάθε ρεκόρ, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από 71 Ειρηνοδικεία ανά την Ελλάδα, μόνο στο πρώτο τετράμηνο του 2019 ο αριθμός τους ανήλθε σε 15.000.

Όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε ο “Ελεύθερος Τύπος” σε 71 Ειρηνοδικεία ανά την Ελλάδα, οι σχετικές αιτήσεις, οι οποίες κατατέθηκαν το α’ τετράμηνο του 2019, είναι σε αρκετές περιπτώσεις ισάριθμες ή και ξεπερνούν εκείνες που έχουν καταγραφεί συνολικά για το 2018, γεγονός που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς περί... τριπλασιασμού των αποποιήσεων το τρέχον έτος.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Πολυκάστρου Κιλκίς, το αρμόδιο κατάστημα του οποίου ολοκλήρωσε το 4μηνο του 2019 με 292 αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς, αριθμός σημαντικά αυξημένος συγκριτικά με εκείνον του 2018 (133).

«Οι σχετικές εργασίες έχουν ήδη διπλασιαστεί», τονίζουν στον “Ε.Τ.” υπάλληλοι της υπηρεσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κλείσιμο του 2019.

 

Η εικόνα στην υπόλοιπη Ελλάδα

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε άλλα Ειρηνοδικεία της χώρας, όπως αυτό του Αργοστολίου-Σάμης, το οποίο έχει δεχτεί έως σήμερα 125 σχετικά αιτήματα, ήτοι μόλις ένα λιγότερο σε σχέση με ολόκληρο το 2018, της Θάσου, που πέρυσι συγκέντρωσε 60 αιτήσεις έναντι 50 το πρώτο τετράμηνο του 2019, αλλά και της Καλλονής (29 το 2018 και 21 το φετινό 4μηνο).

Με διπλάσιες αποποιήσεις σε σχέση με πέρυσι εκτιμάται ότι θα κλείσει το 2019 και ο Πειραιάς, το Ειρηνοδικείο του οποίου δεν προλαβαίνει να... στοιβάζει τις σχετικές αιτήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία δε, μέσα σε τέσσερις μήνες σχεδόν 1.000 δημότες του έσπευσαν να αποποιηθούν την κληρονομιά, όταν ο αριθμός αυτών για το σύνολο του 2018 μόλις ξεπερνούσε τους 1.550.

Αυξητική είναι η τάση και στη Ρόδο, με τις αποποιήσεις στο “νησί των Ιπποτών” να “αγγίζουν” σήμερα τις 320, όταν το περυσινό έτος κινήθηκαν πέριξ των 640.

Στον αντίποδα, η ροή των αιτήσεων σε ορισμένες περιοχές, όπως στον Βάμο Χανίων ή στην Κάλυμνο, είναι μειωμένη τους πρώτους μήνες του 2019, εν συγκρίσει με το κλείσιμο του 2018 (10 έναντι 106 πέρυσι και 40 έναντι 198 πέρυσι, αντίστοιχα).

«Αυτό δε σημαίνει πως στο τέλος του τρέχοντος έτους θα έχουμε λιγότερες αποποιήσεις» σπεύδουν να σχολιάσουν αρμόδιες πηγές, αποδίδοντας την... υστέρηση στη στροφή του ενδιαφέροντος των κληρονόμων σε άλλες εργασίες, όπως αυτές του Κτηματολογίου. Άλλωστε, βάσει νόμου, έχουν στη διάθεσή τους προθεσμία τεσσάρων μηνών για να αποποιηθούν την κληρονομιά, που αρχίζει από τότε που έμαθε την επαγωγή και τον λόγο της. Σύμφωνα με νομικές πηγές, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο χρόνος ξεκινάει από τη χρονική στιγμή που έμαθε για τον θάνατο του κληρονομουμένου.

Σχόλια