ΦΠΑ 13%: Άλλη τιμή στο ράφι, άλλη στην καφετέρια

Οικονομία
ΦΠΑ 13%: Άλλη τιμή στο ράφι, άλλη στην καφετέρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλαλούμ με τιμές που θα έχουν τα ροφήματα

Νέα σύγχυση προκάλεσε η τροπολογία που προβλέπει τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα τρόφιμα και την εστίαση, που θα τεθεί σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 20 Μαΐου, έξι ημέρες δηλαδή πριν από τις ευρωεκλογές.

Το υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνει τώρα και αφού έχει καταθέσει τη σχετική τροπολογία στη Βουλή ότι ενώ όλα τα αφεψήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως φαγώσιμα άρα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13%, στην εστίαση θα υπάγονται στον κανονικό  ΦΠΑ 24% ως ροφήματα. Για να διορθώσει το αλαλούμ αυτό, αναμένεται σήμερα να καταθέσει στη Βουλή νομοτεχνική βελτίωση η οποία θα προβλέπει ότι τα συγκεκριμένα είδη θα πωλούνται με συντελεστή ΦΠΑ 13% και στην εστίαση, ενώ ανοιχτό παραμένει ακόμα το θέμα του ΦΠΑ στον καφέ.

Αλαλούμ με τις τιμές

Το πρόβλημα εντοπίζεται σύμφωνα με tanea.gr σε μια σειρά αγαθών τα οποία επιστρέφουν στο μειωμένο ΦΠΑ 13% ως πρώτη ύλη, αλλά στην εστίαση επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24% ως ροφήματα. Συγκεκριμένα το κακάο και τα αφεψήματα όπως το χαμομήλι, το φασκόμηλο, το τσάι του βουνού, η λουίζα ενώ μετακομίζουν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση παραμένουν στο 24% ως ροφήματα. Δηλαδή το κακάο που θα αγοράζει ο καταναλωτής από το ράφι του σουπερμάρκετ θα το πληρώνει με ΦΠΑ 13%, ενώ αν θα το απολαύσει σαν ρόφημα σε μια καφετέρια θα το πληρώσει με ΦΠΑ 24%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου της επιστροφής του καφέ από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% τόσο ως πρώτη ύλη όσο και στην εστίαση. Οι απώλειες εσόδων από τη μείωση του ΦΠΑ στα τυποποιημένα τρόφιμα, την εστίαση και την ηλεκτρική ενέργεια εκτιμάται για φέτος σε 441 εκατ. ευρώ ενώ σε ετήσια βάση υπολογίζεται σε 667 εκατ. ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News