Οικονομία Ελλάδα

Ξεπέρασε ξανά τις προβλέψεις το πρωτογενές πλεόνασμα

Για το 2019 ο στόχος του προϋπολογισμού είναι πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ σε όρους Eurostat και 3,6% σε όρους “μετά-προγραμματικής” εποπτείας

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά σημειώνεται σημαντική υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων, καθώς στο 4,4% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, όπως ανακοίνωσε η Eurostat, επικυρώνοντας τα σχετικά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το 2018. Σε απόλυτους αριθμούς, το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στα 8,149 δισ. ευρώ.

Ο στόχος του προϋπολογισμού ήταν για πρωτογενές πλεόνασμα 4,1% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι για το 2019 ο στόχος του προϋπολογισμού είναι πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ σε όρους Eurostat και 3,6% σε όρους “μετά-προγραμματικής” εποπτείας. Με όρους εποπτείας, το πλεόνασμα αγγίζει το 4,3% το 2018, όπως ανακοινώθηκε από κυβερνητικές πηγές.

Η κυβέρνηση έχει ποντάρει πολλά σε αυτήν την υπέρβαση (και σε κάποια ανάλογη το 2019) ώστε να “πείσει” τους δανειστές να ακυρωθεί η μείωση του αφορολογήτου από την επόμενη χρονιά, αλλά και για τη λήψη κάποιων άλλων επιπλέον μέτρων ανακούφισης. Ωστόσο τα περισσότερα από τα χρήματα της υπεραπόδοσης θα πάνε στον “κουμπαρά” για την αποπληρωμή του ΔΝΤ.

Όπως διευκρινίζει η ΕΛ.ΣΤΑΤ., «κατά τη μέτρηση του πρωτογενούς ισοζυγίου στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, μια σειρά από δαπάνες και έσοδα αντιμετωπίζονται διαφορετικά από ό,τι αντιμετωπίζονται κατά την κατάρτιση των δημοσιονομικών στοιχείων για τους σκοπούς της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ). Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία που αντιμετωπίζονται διαφορετικά στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής περιλαμβάνουν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα έσοδα από μεταφορές ποσών που συνδέονται με εισοδήματα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, τα οποία προέρχονται από την κατοχή ελληνικών κρατικών ομολόγων στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια».

Υπενθυμίζεται ότι το πρωτογενές ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης, το οποίο ανακοινώθηκε, προκύπτει με βάση τους κοινοτικούς κανόνες ESA 2010 και διαφέρει από τον ορισμό του πρωτογενούς ισοζυγίου που χρησιμοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα.

Με βάση τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν το 2018:

- Το ΑΕΠ διαμορφώνεται σε 184,714 εκατ. ευρώ.

- Το πλεόνασμα κινείται στο 1,1% του ΑΕΠ (1,991 δισ. ευρώ).

- Το πρωτογενές πλεόνασμα φτάνει τα 8,149 δισ. ευρώ.

- Οι δαπάνες γενικής κυβέρνησης αντιστοιχούν σε 83,343 δισ. ευρώ (46,74% του ΑΕΠ).

- Τα έσοδα γενικής κυβέρνησης διαμορφώνονται σε 88,334 δισ. ευρώ (47,82% του ΑΕΠ).

- Το χρέος γενικής κυβέρνησης (λόγω “μαξιλαριού”) φτάνει τα 334,573 δισ. ευρώ (181,1% του ΑΕΠ από 176,2% του ΑΕΠ το 2017).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια