Χωρίς προβλήματα η ενεργοποίηση στην Κρήτη

Οικονομία
Χωρίς προβλήματα η ενεργοποίηση στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σέρνεται» το σύστημα στην υπόλοιπη χώρα

Εκτός προβλημάτων είναι η Κρήτη όσον αφορά στο έργο ΟΣΔΕ, αφού για Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων στην υπόλοιπη χώρα το σύστημα στην κυριολεξία “σέρνεται”, καθώς πρόκειται για κέντρα που προσέφυγαν δικαστικά κατά της εταιρείας “Gaia Επιχειρείν”. Αλλά όσοι φορείς ενεργοποίησης δεν έφυγαν από την εταιρεία, μεταξύ των οποίων βέβαια και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, όχι μόνο δεν έχουν πρόβλημα με το ηλεκτρονικό σύστημα, αλλά ήδη μέσα σε λίγες μόνο μέρες έχουν κάνει χιλιάδες ενεργοποιήσεις δικαιωμάτων.

Μάλιστα, απορρίφθηκε προχθές Τρίτη 16 Απριλίου, από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, η αίτηση για χορήγηση προσωρινής διαταγής για πρόσβαση στο σύστημα του ΟΣΔΕ έως την έκδοση απόφασης επί της αίτησης ασφαλιστικών εννέα ΚΥΔ κατά του ΟΠΕΚΕΠΕ, της εταιρείας “Gaia Επιχειρείν” και της “Neuropublic Α.Ε.”.

Η απόρριψη της προσωρινής διαταγής αφορά εννέα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) σε όλη τη χώρα, τα οποία πρόσκεινται στη Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ και, όπως καταγγέλλει η αντίθετη πλευρά, «αν και παρείχαν υπηρεσίες υποβοήθησης των αγροτών για την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ μέσω της υπάρχουσας πλατφόρμας, δεν κατέβαλαν το συμφωνημένο αντίτιμο για κάθε αίτηση, γεγονός που οδήγησε στον αποκλεισμό τους»...

Υπενθυμίζεται πάντως ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να ενεργοποιήσει ο παραγωγός που υποβάλλει κάθε χρόνο Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης είναι να προσκομίσει μόνο τον εξαψήφιο κωδικό εξουσιοδότησης για Πύλη 2019 (από τον λογιστή τους μέσω TAXISnet) και το πρόσφατο Ε9.

Οι παραγωγοί που συμμετέχουν σε προγράμματα (Βιολογικής Γεωργίας-Κτηνοτροφίας, Δασώσεις κ.λπ.) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει να προσκομίσουν τις βεβαιώσεις συμμετοχής στα προγράμματα αυτά, ενώ οι κτηνοτρόφοι απαιτείται να προσκομίσουν το νέο μητρώο αιγοπροβάτων.

Οι παραγωγοί που υποβάλλουν αίτηση για πρώτη φορά είναι απαραίτητο να προσκομίσουν:

* Τον εξαψήφιο κωδικό εξουσιοδότησης για Πύλη (από τον λογιστή μέσω TAXISnet).

* Πρόσφατο εκκαθαριστικό εφορίας (ή άλλο φορολογικό έγγραφο).

* Ταυτότητα (φωτοτυπία δύο όψεων).

* Τραπεζικό λογαριασμό (φωτοτυπία).

* Πρόσφατο Ε9 - Συμβολαιογραφικούς τίτλους (φωτοτυπία).

* Συμφωνητικά μίσθωσης αγροτεμαχίων με το Ε9 του ιδιοκτήτη με ημερομηνία λήξης πέραν της 31ης Μάη 2019 (αν υπάρχουν).

* Βιβλιάριο ασφαλιστικών οργανισμών (ΟΓΑ ή ΙΚΑ κ.λπ.) ή τον ΑΜΚΑ.

* Βεβαιώσεις συμμετοχής σε προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης (π.χ. Βιολογικής Γεωργίας, Αναδασώσεις κ.λπ.).

* Νέο Μητρώο αιγοπροβάτων (για τους κτηνοτρόφους).

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ

«Πάμε καλά, αλλά δεν προλαβαίνουμε χωρίς παράταση»

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης δήλωσε ότι ήδη τις τελευταίες δύο μέρες, στο ξεκίνημα της διαδικασίας, έχουν ενεργοποιηθεί περισσότερες από 2.000 αιτήσεις, μόνο για την εν λόγω συνεταιριστική οργάνωση. «Όσοι έφυγαν από την “Gaia Επιχειρείν” έχουν πρόβλημα με το ηλεκτρονικό σύστημα. Αυτό δεν αφορά ούτε εμάς ούτε και κάποιον άλλο φορέα ενεργοποίησης στην Κρήτη», λέει χαρακτηριστικά ο συνεταιριστής. «Το σύστημα δουλεύει μια χαρά. Δε δουλεύει γι’ αυτούς. Δουλεύει όμως για όλους τους άλλους που ήταν συνεπείς στις συμβάσεις που είχαμε υπογράψει. Είναι 500 Πύλες σε όλη την ελληνική επικράτεια. Κάποιες από αυτές δεν έχουν πληρώσει. Είναι κάποια μάχη δικαστική με την Gaia. Έκαναν ασφαλιστικά μέτρα και τα έχασαν. Είναι μια ιστορία που έχει να κάνει και με την καθυστέρηση μέχρι σήμερα για την έναρξη των διαδικασιών ενεργοποίησης», εξηγεί. Και λέει ότι «εμείς δουλεύουμε μέρα-νύχτα. Τα βραδινά ωράρια θα τα δούμε μετά το Πάσχα. Λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας δεν μπορούμε να κάνουμε ωράρια βραδινά. Άνθρωποι είναι και οι εργαζόμενοι. Αλλά μετά το Πάσχα θα πάμε σε ωράρια διπλοβάρδιας»...

Εξάλλου, συνεργεία της ΕΑΣΗ θα βγουν στην ύπαιθρο για να ενεργοποιήσει πολύς κόσμος χωρίς να υπάρχει η ανάγκη να μεταφερθούν στα κεντρικά γραφεία χιλιάδες παραγωγοί. Χθες, μάλιστα, οι εκπρόσωποι όλων των συνεταιρισμών της ΕΑΣΗ συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων, προκειμένου να λάβουν οι εκπρόσωποί τους τούς φακέλους των μελών τους και να γίνεται στα χωριά πλέον η ενεργοποίηση για ένα μεγάλο μέρος των παραγωγών.

Όσο για την ανακοίνωση του υπουργείου προς τους κτηνοτρόφους, που αναφέρει ότι αν δεν κάνουν ενεργοποίηση μέχρι τις 15 Μαΐου θα ενεργοποιήσουν από ’κει και μετά μέχρι και τον Ιούνιο με ποινή 1% για κάθε μέρα καθυστέρησης, ο Ανδρέας Στρατάκης απαντά: «Να αφήσει ο υπουργός αυτά που ξέρει και να φροντίσει να πάρουμε παράταση. Δε φταίμε εμείς για τις καθυστερήσεις τους. Επομένως, παράταση στη διαδικασία, αλλά χωρίς ποινές»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News