Πριν το Πάσχα οι 120 δόσεις - Ποιοι δικαιούνται τη ρύθμιση χρεών

Οικονομία
Πριν το Πάσχα οι 120 δόσεις - Ποιοι δικαιούνται τη ρύθμιση χρεών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «χρονιά εκλογών» επιβάλλει... γενναιόδωρες ρυθμίσεις και η κυβέρνηση προχωρά στη μία μετά την άλλη.

Η ρύθμιση των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία ήταν μόνο η πρώτη πράξη, αφού άμεσα, και μάλιστα ενδεχομένως και... πριν το Πάσχα, θα τεθεί σε εφαρμογή και η ρύθμιση των χρεών στην εφορία!

Ωστόσο αυτή τη φορά δε μιλάμε για μια “οριζόντια” ρύθμιση με 120 δόσεις για όλους, αλλά για μια προσαρμοζόμενη κλιμακωτά ρύθμιση, με αποκλειστικά εισοδηματικά (και όχι και περιουσιακά, όπως θεωρείτο περίπου δεδομένο ότι θα γίνει) κριτήρια. Ωστόσο τίθεται ένα “πλαφόν” ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, ένα ποσοστό δηλαδή του εισοδήματος που θα έχει (ανάλογα με το εισόδημά του: το ποσοστό ανεβαίνει κλιμακωτά ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος) τη δυνατότητα να πληρώνει ετησίως ο φορολογούμενος.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από “διαρροές” των αρμοδίων, οι οφειλέτες της εφορίας με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ανεξαρτήτως ύψους χρέους, θα μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε έως και 120 δόσεις. Από τις 10.000 ευρώ και άνω θα ενεργοποιούνται τα εισοδηματικά κριτήρια. Το οικονομικό επιτελείο έχει δημιουργήσει έναν αλγόριθμο με βάση τον οποίο θα προκύπτουν οι μηνιαίες δόσεις. Συγκεκριμένα, θα λαμβάνεται υπόψη η ετήσια ικανότητα αποπληρωμής διά το χρέος που έχει ο οφειλέτης.

Για παράδειγμα, για οφειλέτη με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι η ετήσια ικανότητα αποπληρωμής ανέρχεται στο 5% του ετήσιου εισοδήματος. Δηλαδή ότι μπορεί να δίνει 500 ευρώ τον χρόνο (41,6 ευρώ τον μήνα). Αν υποθέσουμε ότι ο ανωτέρω χρωστάει στην εφορία 3.000 ευρώ (3.000: 41,6), θα αποπληρώσει την οφειλή του σε 72 δόσεις. Στην περίπτωση που ο ίδιος φορολογούμενος έχει οφειλές ύψους 5.000 ευρώ, θα έχει δικαίωμα αποπληρωμής του χρέους σε 120 δόσεις.

Όσο αυξάνεται το εισόδημα, τόσο θα αυξάνεται και η ετήσια ικανότητα αποπληρωμής. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που φορολογούμενους έχει εισόδημα 15.000 ευρώ υπολογίζεται από το οικονομικό επιτελείο ότι η ικανότητα αποπληρωμής ανέρχεται στο 7% επί του εισοδήματος. Εφόσον χρωστάει 5.000 ευρώ στην εφορία, θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος του σε 58 δόσεις.

Η ετήσια ικανότητα αποπληρωμής θα προσαυξάνεται ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας. Δηλαδή ο άγαμος για εισοδήματα 10.000 ευρώ θα έχει ικανότητα αποπληρωμής 5%, ενώ ένα νοικοκυριό με ένα παιδί και το ίδιο εισόδημα 3%.

Κυβερνητικός αξιωματούχος, ερωτηθείς σε σχέση με το εάν οι Θεσμοί συμφωνούν με την ανωτέρω ρύθμιση, απάντησε ότι, «αν με ρωτούσατε πριν από ένα μήνα σε τι βαθμό θα εμπλακούν οι Θεσμοί στη διαμόρφωση της ρύθμισης, θα σας έλεγα μεγάλη. Σήμερα, όμως, η απάντηση είναι διαφορετική και εκτιμώ ότι ο βαθμός εμπλοκής τους θα είναι πολύ μικρός».

Σε ερώτηση γιατί εξαιρέθηκαν τα περιουσιακά κριτήρια και αν συμφωνούν οι Θεσμοί με την κίνηση αυτή, απάντησε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμπεριληφθούν περιουσιακά κριτήρια. Και αυτό καθώς όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των οφειλετών του Δημοσίου είναι δεσμευμένοι. Δηλαδή δεν υπάρχουν χρήματα για να πάρει το Δημόσιο από τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Αν δείτε τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, θα διαπιστώσετε ότι το περυσινό έτος εισπράχθηκαν 5,5 δισ. ευρώ από κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, κάτι το οποίο δέχτηκαν και οι Θεσμοί. Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, πιστεύουμε ότι είναι λάθος να τα εντάξουμε ως κριτήριο. Ακόμα και αν υπήρχε πλην της πρώτης κατοικίας και μια εξοχική κατοικία, αυτή θα έπρεπε να εκποιηθεί έναντι πινακίου φακής για να αποπληρώσει κάποιος ένα χρέος 5.000 ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση οι Θεσμοί φαίνεται να συμφωνούν».

Τι θα προβλέπει η ρύθμιση

Αναφορικά με το τι θα προβλέπει η ρύθμιση, έχουν γίνει γνωστά τα εξής:

  • Θα μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι και επιχειρηματίες που δε συμμετέχουν στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
  • Οι οφειλέτες με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 θα μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε έως και 120 δόσεις. Για παράδειγμα, κάποιος που χρωστάει στην εφορία 3.600 ευρώ, μπορεί να εξοφλήσει το χρέος του σε 120 δόσεις, με τη μηνιαία δόση να διαμορφώνεται σε 30 ευρώ. Άλλος οφειλέτης με εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ, που χρωστάει 5.000 ευρώ στην εφορία, θα πρέπει να πληρώνει περίπου 42 ευρώ τον μήνα για τα επόμενα 10 χρόνια. Σημειώνεται ότι η ελάχιστη δόση θα διαμορφωθεί στα 25-30 ευρώ, ενώ το επιτόκιο που θα καταβάλλει ανέρχεται στο 8,76%.
  • Για τους οφειλέτες με ετήσιο εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ ενεργοποιούνται τα εισοδηματικά κριτήρια, και συγκεκριμένα το κριτήριο της δυνατότητας αποπληρωμής. Για παράδειγμα, σε οφειλέτη με ετήσιο εισόδημα 10.500 ευρώ η ικανότητα αποπληρωμής υπολογίζεται σε 5% ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καταβάλλει ετησίως 550 ευρώ. Στην περίπτωση που ο ανωτέρω έχει χρέος 3.000 ευρώ, θα αποπληρώσει την οφειλή του σε 65 δόσεις, πληρώνοντας στην εφορία μηνιαίως 46 ευρώ.
  • Η ικανότητα αποπληρωμής θα προσαρμόζεται ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας.
  • Διαγραφή των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής: Ανάλογα με το ύψος της οφειλής αλλά και τον χρόνο που δημιουργήθηκαν αυτές, θα κλιμακώνεται το “κούρεμα” στις προσαυξήσεις, το οποίο θα φτάνει στην πλήρη διαγραφή σε ορισμένες περιπτώσεις.
  • Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι οφειλέτες είναι ότι τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση δεν πρέπει να έχουν δημιουργήσει νέα χρέη ή τουλάχιστον να τα έχουν τακτοποιήσει μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων. Στην περίπτωση δηλαδή που η ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου, θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί τυχόν οφειλές του πρώτου τετραμήνου του 2019.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News