Μέσα Μαΐου οι 120 δόσεις, για οφειλές στο Δημόσιο

Οικονομία
Μέσα Μαΐου οι 120 δόσεις, για οφειλές στο Δημόσιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση πάντως προωθεί τη ρύθμιση, θεωρώντας την κεφαλαιώδους σημασίας, διότι είναι προεκλογική η χρονιά

Με τα αρκετά αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια που θεσπίστηκαν για την προστασία της πρώτης κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ή με μια ελαφρώς διαφορετική εκδοχή αυτών, θα κριθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι προς ένταξη στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων - η οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα είναι «των 120» μόνο για... συγκεκριμένες περιπτώσεις που πληρούν πολύ συγκεκριμένα κριτήρια, ενώ για τους υπόλοιπους θα είναι «των 48», δηλαδή τετραπλάσιες δόσεις από τη σημερινή πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Η κυβέρνηση πάντως προωθεί τη ρύθμιση, θεωρώντας την κεφαλαιώδους σημασίας, διότι είναι προεκλογική η χρονιά.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε αναμένεται να έχει κατατεθεί στη Βουλή δύο ή τρεις βδομάδες πριν από τις εκλογές του Μαΐου.

Εξάλλου ήδη προχθές ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι η ρύθμιση για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν πρόκειται να αργήσει, και τα οικονομικά sites κάνουν λόγο για κατάθεση των σχετικών διατάξεων στη Βουλή το αργότερο έως τα μέσα Μαΐου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν:

* Η ρύθμιση δε θα είναι τυφλή και οριζόντια. Θα προβλέπει αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη σε αυτήν, προκειμένου να ενταχθούν μόνο όσοι έχουν πραγματική αδυναμία αποπληρωμής οφειλών σε λίγες δόσεις.

Το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο είναι να μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση φορολογούμενοι οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια που θεσπίστηκαν για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Υπενθυμίζεται ότι τα εισοδηματικά κριτήρια που τέθηκαν ήταν 12.500 ευρώ για τον άγαμο, 21.000 ευρώ για έγγαμο, 26.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα παιδί, 31.000 για τον έγγαμο με δύο παιδιά και 36.000 ευρώ για τον έγγαμο με τρία ή περισσότερα παιδιά. Επίσης, θα πρέπει ο φορολογούμενος να μην έχει συνολική ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.

* Η ρύθμιση θα είναι διαφορετική σε σχέση με αυτήν που έρχεται για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή θα έχει διαφορετικές προϋποθέσεις και κριτήρια ένταξης.

* Θα δίνεται η δυνατότητα αύξησης του αριθμού των δόσεων της πάγιας ρύθμισης, από τις 12 που είναι σήμερα σε έως και 48.

* Σε ειδικές περιπτώσεις θα μπορούν φορολογικές οφειλές να ρυθμιστούν σε έως και 120 δόσεις. Αυτός ο αριθμός δόσεων θα δίνεται μόνο στις περιπτώσεις υψηλών οφειλών που αφορούν οφειλέτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

* Θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση φορολογικές οφειλές έως και το τέλος του 2017.

* Προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση θα είναι η εξόφληση των φορολογικών οφειλών του 2018 ή η πιστή τήρηση της ρύθμισης των 12 δόσεων για αυτές τις οφειλές. Αυτός ο όρος θα τεθεί σε ισχύ προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με φορολογούμενους οι οποίοι έχουν διακόψει την πληρωμή τρεχουσών φορολογικών οφειλών λόγω της προσδοκίας τους να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.

* Η αίτηση για τη ρύθμιση θα υποβάλλεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, δηλαδή μέσω του δικτυακού τόπου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

* Για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση θα προβλέπεται η διαγραφή προσαυξήσεων-τόκων εκπρόθεσμης καταβολής. Ωστόσο, δε θα προβλέπεται η διαγραφή της κύριας οφειλής.

Τη ρύθμιση περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού εκατομμύρια φορολογούμενοι. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τις οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, οι συνολικές οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ανέρχονται σε 104 δισ. ευρώ, από τα οποία όμως θεωρούνται εισπράξιμα λιγότερα από 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News