«Χωλαίνουν» βιομηχανία & εμπόριο - Δύσκολη η κατάσταση στην Κρήτη

Οικονομία
«Χωλαίνουν» βιομηχανία & εμπόριο - Δύσκολη η κατάσταση στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιομηχανία και λιανικό εμπόριο: Δύσκολη η κατάσταση και στην αγορά της Κρήτης

Δε διανύει τις καλύτερες μέρες η βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο στην Κρήτη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ντόπιων εμπόρων, που με τη σειρά τους... επιβεβαιώνουν την έκθεση του ΙΟΒΕ, η οποία καταδεικνύει πως ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος είναι σταθερός τον μήνα Μάρτιο με επιδείνωση σε βιομηχανία και λιανικό εμπόριο.

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος παραμένει αμετάβλητος τον Μάρτιο στις 101,3 μονάδες (στην ίδια τιμή με τον Φεβρουάριο) και σε επίδοση που είναι η υψηλότερη από τον Σεπτέμβριο του 2018, και επίσης υψηλότερη έναντι της αντίστοιχης περυσινής επίδοσης (99,0). Στη Βιομηχανία και το Λιανικό εμπόριο καταγράφεται επιδείνωση των προσδοκιών, σε αντίθεση με τις Κατασκευές και τις Υπηρεσίες όπου σημειώνεται έντονη βελτίωση.

Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης, από την άλλη πλευρά, ανακάμπτει, συνεχίζοντας την ανοδική τάση των τελευταίων μηνών, όπως συμβαίνει άλλωστε με χαρακτηριστικό τρόπο σχεδόν πάντοτε σε προεκλογική περίοδο. Ωστόσο, η τρέχουσα περίοδος υποδηλώνει μια στάση αναμονής, καθώς προσεγγίζουμε μια σύνθετη εκλογική διαδικασία (ευρωεκλογών και περιφερειακών εκλογών).

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία επιδεινώθηκε οριακά τον Μάρτιο, στις 103,8 (από 104,1) μονάδες, επίδοση ωστόσο ελαφρά υψηλότερη από την αντίστοιχη περυσινή (102,6 μονάδες). Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στη γενικότερη στάση αναμονής της βιομηχανίας απέναντι στις εγχώριες εξελίξεις, αλλά στη σχετική επιβράδυνση του διεθνούς εμπορίου. Η βελτίωση των όρων χρηματοδότησης του Δημοσίου στις αγορές κεφαλαίου αναμένεται να βελτιώσει και τους όρους χρηματοδότησης και των ελληνικών βιομηχανιών. Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνολικά το 2018 οι εξαγωγές αγαθών διαμορφώθηκαν σε νέο διαχρονικά μέγιστο επίπεδο, τόσο σε αξία, σε σταθερές τιμές (35,7 δισ. ευρώ), όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ (18,8%).

Από την άλλη πλευρά, η άνοδος των εισαγωγών βιομηχανικών προϊόντων, έστω και σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους (6,8%), είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα στα βιομηχανικά προϊόντα να ενισχυθεί κατά 84 εκατ. ευρώ, στα 1.462 εκατ. ευρώ (6,1%). Ομοίως, το ελλειμματικό ισοζύγιο στο σύνολο των εξαγόμενων προϊόντων έχει αυξηθεί τον Ιανουάριο του 2019 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018 κατά 9,5% (από 1,927 δισ. ευρώ στα 2,11 δισ.). Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ουσιαστικά δε μεταβλήθηκε, ενώ οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα και το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες αυξήθηκαν ήπια. Αναλυτικότερα: Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο κέρδισε 2 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 29, με το 40% (από 36%) των επιχειρήσεων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 11% (από 9%) μείωσή της.

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλη Κουμαντάκη, ο οποίος μας έδωσε την εκτίμησή του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θέλω να κάνω ένα σχόλιο σε ό,τι αφορά αυτές τις έρευνες που ο κάνει ΙΟΒΕ. Συνήθως εμείς, ο πραγματικός οικονομικός κόσμος, επειδή παρακολουθούμε αυτές τις έρευνες και τα στοιχεία, έχουμε μια αμφιβολία εάν τα στοιχεία της έρευνας ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Έχουμε αυτήν την αμφιβολία γιατί ξαφνικά έρχονται αντίστροφα πράγματα, τα οποία δε συνάδουν με την πραγματικότητα. Κάπου εκεί έχουμε μια αμφιβολία κατά πόσον αυτά τα στοιχεία ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Εδώ στην Κρήτη, τα δεδομένα στο λιανικό εμπόριο βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση. Δεν πάνε καλά τα πράγματα. Από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα, τα πράγματα δεν είναι θετικά. Έχουμε πει και άλλη φορά πως το πραγματικό εισόδημα έχει σμικρυνθεί αρκετά για τα νοικοκυριά και μόνο με προτεραιότητες και με απόλυτες ανάγκες καλύπτονται τα νοικοκυριά, κάτι που επηρεάζει και τη λιανική. Και αυτό δεν αφορά μόνο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τα καταστήματα τα μεγάλα, τις εξωτερικές εταιρείες που έχουν αναπτυχθεί σε εμπορικό επίπεδο. Το βιομηχανικό εμπόριο, παρά το ότι βρισκόμαστε σε ένα διάστημα που θα ξεκινήσει η τουριστική σεζόν και υπάρχει η προετοιμασία τους τελευταίους μήνες, τα τουριστικά καταλύματα και τα ξενοδοχεία είναι αυτά που έχουν κρατήσει την κατάσταση. Γιατί διαφορετικά τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα απ’ ό,τι είναι σήμερα. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Ο Δείκτης στις προβλέψεις για την απασχόληση υποχώρησε έντονα τον Μάρτιο, στις -2 (από +13) μονάδες, με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης το προσεχές τρίμηνο να διαμορφώνεται στο 16% (από 22%) και το 18% (από 8%) να αναμένει υποχώρηση.

Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν οριακά τον Μάρτιο (στις +31 μον. το ισοζύγιο από +29), με το 39% (από 36%) των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο το προσεχές χρονικό διάστημα και το 8% (από 7%) μείωσή τους. Ομοίως, ο Δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις κινήθηκε ήπια ανοδικά, στις +5 (από +3) μονάδες, με το 25% (από 24%) των ερωτηθέντων να εκτιμά άνοδό τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News