Σε αδιέξοδο ο ΕΛΓΑ - Αδυνατεί να αποζημιώσει τους 90.000 πληγέντες!

Κρήτη
Σε αδιέξοδο ο ΕΛΓΑ - Αδυνατεί να αποζημιώσει τους 90.000 πληγέντες!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Καμπανάκι" στον ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2018, αλλά και τις ζημιές που ξεκίνησαν να συμβαίνουν μέσα στο 2019!

Σε σοβαρό αδιέξοδο λόγω 90.000 περιπτώσεων ζημιών που προσπαθεί από πέρυσι μέχρι και αυτή τη στιγμή να καλύψει, έχοντας σε εκκρεμότητα το απλήρωτο 30% της περυσινής χρονιάς στην Κρήτη, έχει περιέλθει ο ΕΛΓΑ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Μύρων Χιλετζάκης.

Ο συνεταιριστής αναγνωρίζει το πρόβλημα του φορέα, τον καλεί όμως να αναλογιστεί και την τραγική θέση των πληγέντων παραγωγών και να δώσει σε όλους τη δυνατότητα να υποβάλουν δήλωση για διεκδίκηση αποζημιώσεων. Όμως, καλεί και τους παραγωγούς εκείνους που δεν έχουν ζημιά να μην προχωρούν σε δήλωση ζημίας, γιατί δυσχεραίνουν το έργο του ΕΛΓΑ σε βάρος των πραγματικά πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων!

«Πλήρωσε πέρυσι το 70% στην Κρήτη. Και συνεχίζει και πληρώνει το 70% και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Και όταν ολοκληρωθεί η πληρωμή του 70% παντού, τότε θα προβεί σε πληρωμή του 30%», λέει ο Μύρων Χιλετζάκης για τις ζημιές του 2018.

«Ακριβώς το ίδιο πράγμα έκανε και πέρυσι. Πλήρωσε το 70% και έκανε μετά εκκαθάριση με δύο δόσεις. Η μία δόση ήταν σε ποσοστό 20% και η άλλη δόση ήταν 10%», σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη αναφορικά με τις ζημιές του 2017.

«Έχει χτυπήσει “καμπανάκι” στον ΕΛΓΑ και για τις ζημιές του 2018, αλλά και για τις ζημιές που ξεκίνησαν να συμβαίνουν μέσα στο 2019. Η απώλεια του αγροτικού εισοδήματος λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων σε μια χώρα που έχει αλλάξει ο κλιματολογικός της χάρτης θα είναι ένα... κλιματολογικό φαινόμενο από τώρα κι έπειτα».

Μύρων Χιλετζάκης, αντιπρόεδρος ΕΑΣΗ

Σε ό,τι αφορά το 2018, ο Μύρων Χιλετζάκης το χαρακτήρισε ως «μια από τις δυσκολότερες χρονιές του ΕΛΓΑ. Και αυτό γιατί οι κλιματικές συνθήκες έπληξαν βάναυσα όλους τους Έλληνες παραγωγούς. Το 2018 είναι η χρονιά που έχουν γίνει πάνω από 90.000 δηλώσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια! Έχει χτυπήσει “καμπανάκι” στον ΕΛΓΑ και για τις ζημιές του 2018, αλλά και για τις ζημιές που ξεκίνησαν να συμβαίνουν μέσα στο 2019. Η απώλεια του αγροτικού εισοδήματος λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων σε μια χώρα που έχει αλλάξει ο κλιματολογικός της χάρτης θα είναι ένα... κλιματολογικό φαινόμενο από τώρα κι έπειτα», λέει χαρακτηριστικά και υπενθυμίζει ότι ήδη έχουν προκληθεί τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες του φυτικού κεφαλαίου και της ζωικής παραγωγής από τις πλημμύρες, ενώ στον νομό Ηρακλείου είχαμε προ ημερών και τις “πληγές” στις αμπελοκαλλιέργειες λόγω των βοριάδων και της απότομης πτώσης της θερμοκρασίας.

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΖΗΜΙΕΣ

Κακό ποδαρικό για το 2019

«Μην ξεχάσουμε την έντονη ανεμοθύελλα που έπληξε το νησί μας μαζί με τη χαλαζόπτωση τον μήνα Ιανουάριο. Επομένως, ο ΕΛΓΑ με τη νέα χρονιά ξεκινάει με μια παρακαταθήκη 90.000 ζημιών για το 2018 και ξεκινάει και με ένα κακό ποδαρικό για το 2019. Έχουν πληγεί αυτή τη στιγμή ο ανατολικός νομός της Κρήτης, όπως και πάρα πολλές υπαίθριες καλλιέργειες από την έντονη βροχόπτωση και σε όλο το νότιο μέρος του νομού Ηρακλείου. Και φέρνω ως παράδειγμα τον δήμο Αρχανών-Αστερουσίων. Τα χιλιοστά που έπεσαν ήταν πάρα πολλά σε μια νύχτα. Οι υπαίθριες περιοχές που έχουν πληγεί σε Πύργο, Χάρακα και Μεσοχωριό, ειδικά στον κάμπο της Μεσαράς, είναι τεράστιες. Είχαμε υπαίθρια κουκκιά, αγκινάρες που βγαίνουν τώρα, πατάτες κ.λπ. Όλα αυτά “πνίγηκαν”. Το Οροπέδιο Λασιθίου έχει τεράστιες καταστροφές, όπως και όλη η Ανατολική Κρήτη. Έχουμε και απώλεια εισοδήματος στους κτηνοτρόφους από τη μείωση της γαλακτοπαραγωγής στα πρόβατα της τάξης του 70% και του 80% λόγω του ψύχους», είπε και κατέληξε: «Θεωρώ ότι ο Οργανισμός έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα οικονομικά στο μέλλον. Ένας Οργανισμός που πριν 4-5 χρόνια είχε ένα αποθεματικό 120 εκατομμύρια ευρώ και βλέπουμε ότι μέσα σε μια πενταετία έχει αλλάξει ο κλιματολογικός χάρτης, κι ενώ είχε αποθέματα λόγω ελλιπών ζημιών, βρίσκεται τώρα σε πολύ δυσμενή θέση για το πού θα βρει τα χρήματα που απαιτούνται»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News