Οικονομία Ελλάδα

Πιο ακριβά τα εισαγόμενα από τα ντόπια αμνοερίφια - Ποιο το λάθος των κτηνοτρόφων

Τα εισαγόμενα αμνοερίφια έχουν πλέον καταστεί ακριβότερα από τα ελληνικά και άρα ασύμφορα για τους κρεατέμπορους... - «Ούτε φέτος περιμένουμε ανάκαμψη», λέει στη “Ν.Κ.” ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ

Όταν ακόμα και τα αμνοερίφια Ρουμανίας σφάζονται και πωλούνται σε υψηλότερες τιμές από τα αμνοερίφια Μυλοποτάμου, ή γενικότερα τα ζώα που εκτρέφονται στη χώρα μας για να μας δώσουν υψηλής ποιότητας κρέας, τότε η κατάσταση μάλλον έχει χτυπήσει “κόκκινο”...

Το γεγονός αυτό συνέβη πέρυσι, όπως καταγγέλλει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), Ελευθέριος Γίτσας, που ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης ο ίδιος το επιρρίπτει στους ίδιους τους αιγοπροβατοτρόφους, όσο συνεχίζουν να μην οργανώνονται και δίνουν πάμφθηνα τα ζώα τους στους ζωέμπορους, οι οποίοι αναλαμβάνουν στη συνέχεια την εκτροφή, την πάχυνσή τους και τη διάθεσή τους στην αγορά του κρέατος!

Τα τελευταία χρόνια - σύμφωνα με τον κ. Γίτσα - η τιμή παραγωγού στο αιγοπρόβειο κρέας έχει σπάσει το κατώτατο όριο, που πάντα διατηρούσε, των 5 ευρώ το κιλό, με συνέπεια να μειωθούν οι εισαγωγές, άρα και οι ελληνοποιήσεις, όχι για κανέναν άλλο λόγο, πέρα από αυτόν ότι τα εισαγόμενα αμνοερίφια έχουν πλέον καταστεί ακριβότερα από τα ελληνικά και άρα ασύμφορα για τους κρεατέμπορους...

«Χρόνο με το χρόνο έχει διαφοροποιηθεί πάρα πολύ η τροφοδοσία της αγοράς. Ενώ παλιότερα το Πάσχα η αγορά ήταν στα χέρια των κτηνοτρόφων και οι κτηνοτρόφοι διαμόρφωναν τον ανταγωνισμό και τις τιμές, σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των αρνιών είναι ήδη στα χέρια των εμπόρων παχυντών, οι οποίοι, βλέποντας διαχρονικά τη δυσανασχέτηση των κτηνοτρόφων στο να συνεχίσουν να εκτρέφουν αρνιά λόγω της χαμηλής τιμής χρόνο με τον χρόνο, μπαίνουν στη διαδικασία μετά τη γέννηση των αρνιών και τα παίρνουν από τους κτηνοτρόφους και κάνουν αυτοί την πάχυνση. Αυτό είναι μια στρέβλωση στην αγορά. Και μια στρέβλωση στον ανταγωνισμό. Διότι, ενώ σήμερα δεν έχουμε αρνιά και υπάρχει ζήτηση για αρνί, ο ανταγωνισμός δε λειτουργεί ώστε πραγματικά να υπάρξει προώθηση στην αγορά. Πέρυσι το αρνί της Ρουμανίας ήταν πιο ακριβό από τα δικά μας αρνιά και γι’ αυτό δεν είχαμε εισαγωγές. Εκεί καταντήσαμε»!

 

«Ούτε φέτος περιμένουμε ανάκαμψη»

Για το φετινό Πάσχα, ο Ελευθέριος Γίτσας λέει στη “Νέα Κρήτη” ότι παρόμοιες καταστάσεις περιμένουμε και φέτος. Και προσθέτει ότι, επειδή οι κτηνοτρόφοι είναι ανοργάνωτοι, κάνουν μεγάλο λάθος φέρνοντας στην αγορά μεγάλες ποσότητες αρνιών μέσα στη Σαρακοστή. «Η Σαρακοστή σαρώνει τα πάντα. Και ο κτηνοτρόφος κάνει μεγάλο λάθος διαθέτοντας τα αρνιά του στην αγορά μέσα στη Σαρακοστή, λες και είναι υποχρεωμένοι κάποιοι να τα απορροφήσουν. Γι’ αυτό είναι και μία από τις δράσεις της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος να εκπαιδεύσει και να κατευθύνει τους οργανωμένους, ώστε να αποφύγουν τη Σαρακοστή σε ό,τι αφορά την παραγωγή αρνιών, και αυτό έχει να κάνει με τις οργανωμένες προσπάθειες. Να στοχεύσει δηλαδή στα Χριστούγεννα και το Πάσχα, που είναι οι καταλληλότερες περίοδοι για την προώθηση του αρνιού», όπως εξηγεί ο κ. Γίτσας.

 

Παραπλανητικές διαφημίσεις

Πρόβλημα οι μεσάζοντες

Την ίδια ώρα υπάρχει και το φαινόμενο παραπλανητικών διαφημίσεων στην αγορά για διάθεση αρνιών σε πολύ χαμηλές τιμές, με συνέπεια αυτές τις προσφορές να τις φοβούνται οι ζωέμποροι και να μη δίνουν υψηλότερες τιμές στους κτηνοτρόφους.

«Βέβαια οι ζωέμποροι κάνουν το παιχνίδι, αλλά αναγκαζόμενοι να το κάνουν. Όμως το πρόβλημα ξεκινάει από τον ίδιο τον παραγωγό που δεν οργανώνεται, και έτσι δίνει τη δυνατότητα στον μεσάζοντα να του πάρει τα αρνιά σε μια τέτοια τιμή που να εξασφαλίζει στον ίδιο δυνατότητα κέρδους και όχι στον κτηνοτρόφο. Αυτό πρέπει να το προσπεράσουμε. Ο παραγωγός θα πρέπει να μπει σε συλλογικές οργανώσεις και το αρνί να μην το πουλάει σε 20 και 30 κομμάτια, αλλά να συγκεντρώνονται σε κοινούς χώρους χιλιάδες αρνιά και να τα διαχειρίζεται η ομάδα των παραγωγών με ορθές εμπορικές πρακτικές για να δουλέψει ο ανταγωνισμός και να προστατευτεί ο παραγωγός. Αυτός είναι και ο σκοπός της ύπαρξης της Διεπαγγελματικής. Να συντονίσει όλες αυτές τις προσπάθειες, ώστε σιγά-σιγά αυτά τα πράγματα να μαζευτούν. Γιατί είναι πολλά τα προβλήματα που μας οδήγησαν σε αυτό το χάλι», λέει ο κ. Γίτσας.

Και καταλήγει αναφέροντας ότι «ήδη, δέκα μέρες πριν το Πάσχα, οι ζωέμποροι έχουν κάνει τη βόλτα τους στις άλλες χώρες και θα φανεί αν θα έχουμε φέτος εισαγωγές. Αλλά σας ξαναλέω ότι μπορεί τα εισαγόμενα να είναι ακριβότερα από τα δικά μας. Πέρυσι το Πάσχα η μέση τιμή του ελληνικού αρνιού ήταν 4,80 ευρώ το κιλό. Και πρόπερσι 4,60 ευρώ το κιλό, όταν το κόστος εκτροφής δεν πέφτει κάτι από τα 5,5 με 6 ευρώ το κιλό»...

 

 

Σχόλια