Kτηματολόγιο: Προσοχή σε λάθη στις μετρήσεις και καταχωρίσεις ακινήτων

Κρήτη
Kτηματολόγιο: Προσοχή σε λάθη στις μετρήσεις και καταχωρίσεις ακινήτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρίμηνη παράταση για το Κτηματολόγιο ζητείται από τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Αίτημα στην εταιρεία του Κτηματολογίου και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ) για τρίμηνη παράταση της προθεσμίας για υποβολή δηλώσεων στα γραφεία κτηματογράφησης για τους δήμους του νομού Ηρακλείου όπου η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και λήγει στις 10/4/2019 και παράταση 45 ημερών για τον νομό Λασιθίου, που η αντίστοιχη προθεσμία λήγει στις 3/5/2019, υπέβαλε η Ένωση Ιδιοκτήτων Ακινήτων Νομού Ηρακλείου (ΕΝΙΔΑΝΗ).

Όπως τονίζουν ο πρόεδρος της Ένωσης-δικηγόρος Κώστας Αράπογλου, ο γραμματέας-ηλεκτρονικός μηχανικός, ΜΒΑ Μιχάλης Σταθόπουλος και τα μέλη της Ένωσης, «παρά το ότι θεωρούμε σχεδόν βέβαιο ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημά μας, λόγω του χαμηλού ποσοστού των δηλώσεων που έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα, καλούμε τους ιδιοκτήτες να φροντίσουν να δηλώσουν έγκαιρα και σωστά τα ακίνητά τους. Αν τα ακίνητα δε δηλωθούν σωστά ή και καθόλου στη φάση που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, όταν η διόρθωση ή η δήλωσή τους γίνει αργότερα, τότε το κόστος της διόρθωσης ή της δήλωσης θα είναι μεγαλύτερο, γιατί για να διορθωθούν το πιθανότερο είναι να χρειαστεί να προσφύγουν στα δικαστήρια. Η σημαντικότερη όμως συνέπεια είναι ότι τα ακίνητα που δε θα δηλωθούν καθόλου θεωρούνται άγνωστου ιδιοκτήτη και, όταν θα λήξει και η προθεσμία διόρθωσης με δικαστική απόφαση, τότε θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου».

Καταχώριση με σωστές συντεταγμένες

Το πιο σημαντικό σημείο για να δηλωθεί ένα ακίνητο σωστά, όπως επισημαίνει η Ένωση, είναι «να εντοπιστεί σωστά και να καταχωριστεί με τις σωστές συντεταγμένες του. Αυτό μπορεί να γίνει είτε όταν η δήλωση συνοδεύεται με τοπογραφικό, που αναγράφει τις συντεταγμένες του ακινήτου με το σύστημα ΕΓΣΑ 87, είτε σημείωμα που αναφέρει τις συντεταγμένες που έχουν ληφθεί από τοπογράφο ή πολιτικό μηχανικό και έχει την υπογραφή και τη σφραγίδα του. Η δεύτερη λύση κοστίζει λιγότερο από την εκπόνηση τοπογραφικού και είναι το ίδιο ασφαλής. Οποιαδήποτε άλλη λύση δεν είναι ασφαλής. Οι συντεταγμένες που λαμβάνονται από τους τοπογράφους ή τους μηχανικούς είναι ακριβείς και η διαδικασία γίνεται με μηχάνημα που ονομάζεται γεωδαιτικός σταθμός και αποτελεί εργαλείο με σημαντικό κόστος κτήσης. Τα πρόσωπα αυτά είναι τα μόνα αρμόδια από τον νόμο για να κάνουν την εργασία αυτή.

Αποκλίσεις στις μετρήσεις

Η λήψη συντεταγμένων από τρίτα άτομα ή και από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, με κινητά τηλέφωνα ή με GPS, μπορεί να έχει απόκλιση μέχρι και 7 μέτρα. Η δήλωση με αεροφωτογραφίες του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν επίσης σημαντικές αποκλίσεις γιατί αποτυπώνουν την καλλιέργεια και όχι την ακριβή έκταση των ακινήτων. Το ίδιο ισχύει και για παλιά τοπογραφικά, που οι μετρήσεις έχουν γίνει με κορδέλα».

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Τα ακίνητα που βρίσκονται στον δήμο Ηρακλείου πριν την επέκτασή του στα κοντινά χωριά του Ηρακλείου έχουν δηλωθεί πριν το 2011, υπάγονται στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου και δε χρειάζεται να δηλωθούν ξανά. Θα πρέπει όμως οι ιδιοκτήτες τους είτε να εκτυπώσουν ηλεκτρονικά από το διαδίκτυο είτε να πάρουν αντίγραφα κτηματολογικών φύλλων από το Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου, εάν δεν έχουν πάρει από το 2011 και μετά, για να ελέγξουν αν οι εγγραφές είναι σωστές. Τα αντίγραφα που έχουν εκδοθεί πριν το 2011 από την ανάδοχο εταιρεία δεν ισχύουν. Τα λάθη πρέπει να διορθωθούν μέχρι το 2025. Μέχρι τότε πρέπει να δηλωθούν και τα αδήλωτα ακίνητα και μέχρι τότε πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία ανεξαρτητοποίησης οικοπέδων που είναι τμήματα εξ αδιαιρέτου μεγαλύτερων οικοπέδων.

Το χρονικό διάστημα δεν είναι μεγάλο, γιατί στις περιπτώσεις που χρειάζεται να εκδοθεί δικαστική απόφαση αν υπάρχει αντιδικία και χρειαστεί η υπόθεση να κριθεί και από Εφετείο, ίσως να μην προλάβουν οι ιδιοκτήτες τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα αδήλωτα ακίνητα (άγνωστου ιδιοκτήτη) να περιέλθουν στο Δημόσιο, αυτά δε που έχουν δηλωθεί εξ ολοκλήρου ή τμήματά τους από τρίτους να ανήκουν στους τρίτους, όπως έχει συμβεί ήδη σε περιοχές της χώρας που οι εγγραφές έχουν οριστικοποιηθεί.

Ενημερωτική συγκέντρωση στο Ηράκλειο 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων  (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α) και η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου, προσκαλούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε ανοικτή ενημερωτική συγκέντρωση στο Ηράκλειο, στην αίθουσα «Σακλαμπάνης» του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, στην οδό Θεοτοκοπούλου αριθμός 28 πρώτος όροφος (βόρεια του πάρκου Θεοτοκόπουλου) τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2019 και ώρα 7.00 μ.μ.

Στη συγκέντρωση, ομιλητές θα είναι ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της UIPI, δικηγόρος  κ. Στράτος Παραδιάς,  ο πρόεδρος της ΕΝΙΔΑΝΗ, δικηγόρος  κ. Κώστας Αράπογλου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Άρης Ροζάκης, η πρόεδρος του ΤΕΕ-ΤΑΚ κ. Ειρήνη Βρέντζου, η π. πρόεδρος του συμβολαιογραφικού συλλόγου Εφετείου Κρήτης και αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ. Στέλλα Αρχοντάκη – Καλογεράκη, ο κ. Μηνάς Σεϊμένης, τοπογράφος, προϊστάμενος του  Γραφείου Κτηματογράφησης Ηρακλείου και η κ. Μαρία Μαρκετάκη, νομική σύμβουλος του Γραφείου Κτηματογράφησης Ηρακλείου. Θα γίνει ενημέρωση για τα εξής θέματα:

  • Κτηματολόγιο – διαδικασία κτηματογράφησης. Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες στις δηλώσεις τους.
  • Βραχυχρόνιες μισθώσεις.
  • Δημοτικά τέλη. Απαλλαγή για κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα.

Θα απαντηθούν ερωτήσεις από τους  ομιλητές για όλα τα πιο πάνω θέματα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News