Ανδρέας Στρατάκης: «Η σημερινή κυβέρνηση δε θέλει να παράγουμε»

Κρήτη
Ανδρέας Στρατάκης: «Η σημερινή κυβέρνηση δε θέλει να παράγουμε»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκληρή γλώσσα από τον πρόεδρο της ΕΑΣΗ Ανδρέα Στρατάκη στο “NOTOS TV”

«Στις πλάτες μας μια ζωή θησαύριζαν οι έμποροι», τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο στο πλατό της εκπομπής “60 λεπτά στην ύπαιθρο” του “NOTOS TV” ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Ανδρέας Στρατάκης, που μπορεί να κατεβαίνει τώρα υποψήφιος βουλευτής νομού Ηρακλείου με τη Ν.Δ., αλλά δεν αρνείται ότι διαχρονικά όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα δε στήριξαν τον πρωτογενή τομέα όσο θα έπρεπε. Εξέφρασε όμως την αισιοδοξία του για μια διακυβέρνηση της χώρας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Ανδρέας Στρατάκης απάντησε, στο μεταξύ, σε όλα τα ζητήματα, τόσο για τα αμπελουργικά προϊόντα όσο και για το ελαιόλαδο και την κτηνοτροφία, ενώ σχολίασε με θετικό τρόπο και τη συνέντευξη που προηγήθηκε του γεωπόνου και πρώην ερευνητή Αμπέλου Βαγγέλη Βαρδάκη, που χαρακτήρισε ως «σκανδαλώδη», με τον τρόπο που έγινε, την παλιά αναμπέλωση στην Κρήτη, και ο οποίος εδώ και τριάντα χρόνια έλεγε, και δυστυχώς δικαιώθηκε, ότι τα αμπέλια διαρκώς πεθαίνουν από την περίφημη βοθρίωση του ξύλου!

«Όλα αυτά τα οποία είπε ο κ. Βαρδάκης δεν είναι τίποτε άλλο από το αποτέλεσμα μιας διαχρονικής προχειρότητας σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα. Έχω πει πολλές φορές ότι η χώρα μας ποτέ δεν είχε στρατηγική πολιτική. Ποτέ δεν είχε στόχους. Όλα γίνονταν στο πόδι. Αν κάτι καλό γινόταν καμιά φορά, οφειλόταν στη θεά τύχη. Και είναι γεγονός ότι, σε ό,τι αφορά τον νομό Ηρακλείου, πάρθηκαν λάθος αποφάσεις. Ποιος φταίει; Ποιος δε φταίει; Για μένα αυτός που φταίει είναι η Πολιτεία και κανείς άλλος», τόνισε ο συνεταιριστής.

Και σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες του Βαγγέλη Βαρδάκη, ότι οι αμπελώνες φυτεύτηκαν με μη εξυγιασμένο φυτωριακό υλικό την περίοδο της περίφημης αναμπέλωσης - σκάνδαλο της δεκαετίας του ’80 - ο Ανδρέας Στρατάκης απάντησε: «Στην πλάτη των αγροτών παίζονται - επιτρέψτε μου, δε θα διστάσω να πω - άσχημα και βρόμικα παιχνίδια. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον ότι πολλοί πήραν από τον αγρότη, τίποτα δεν έδωσε ποτέ κανείς. Όσον αφορά στο κομμάτι της αναμπέλωσης, ήταν ένα έγκλημα και κάποιοι τότε - αρκετοί - θησαύρισαν, πλούτισαν με τα κλήματα που μας έδωσαν και φυτέψαμε, τα οποία αποδείχτηκε και αποδεικνύεται ότι δεν ήταν τα σωστά κλήματα. Η ζημιά όμως έχει γίνει. Οι αγρότες έχουν ζημιωθεί. Η τοπική οικονομία έχει ζημιωθεί. Και δε γνωρίζω και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα από ’δω και πέρα»...

Επίθεση στην κυβέρνηση

Ο Ανδρέας Στρατάκης για τα προβλήματα των αγροτών και τις πολιτικές των κομμάτων μέχρι και σήμερα ήταν καυστικός: «Υπάρχουν θέματα και προβλήματα διαχρονικά. Τα έχουμε πει, τα έχουμε ξαναπεί. Όμως, δε θα πρέπει να τα μηδενίζουμε όλα. Δε θα πρέπει να πούμε ότι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. υπήρχε χάος. Δεν υπήρχε εισόδημα. Δεν υπήρχε φαγητό να φάμε... Δεν υπήρχε κτηνοτροφία... Δεν υπήρχε τίποτα και όλα υπάρχουν με τη σημερινή κυβέρνηση... Αυτή τη στιγμή μιλάμε για μια νέα κατάσταση που πάει να διαμορφωθεί. Εγώ θα είμαι υποψήφιος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αυτά που λέει τα πιστεύει. Είναι αποφασισμένος στο αντικείμενο το δικό μας να δώσει λύσεις».

Ο συνεταιριστής κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση λέγοντας ότι στην πραγματικότητα δε θέλει αγρότες, αλλά θέλει να ζει ο κόσμος μόνο από επιδόματα... Και εξήγησε λέγοντας πως η φορολογία πλέον είναι εξοντωτική για τους ανθρώπους που θέλουν να παράγουν.

«Μεγαλύτερη καταστροφή δεν έχει ξαναγίνει. Κρύβουν οι άνθρωποι σαν να τα έχουν κλεμμένα τα εισοδήματά τους. Φοβούνται να τιμολογήσουν το προϊόν τους. Εκεί φτάσαμε», είπε μεταξύ άλλων.

«Η σημερινή κυβέρνηση θέλει να φέρει την κατάσταση, να ζούμε όλοι από ένα επίδομα», τόνισε με αγανάκτηση ο Ανδρέας Στρατάκης.

«Ο νομός Ηρακλείου καλλιεργεί 17 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, αλλά δεν μπορεί να παράξει ελαιόλαδο πάνω από 45-50 χιλιάδες τόνους. Γιατί γίνεται αυτό; Ο νομός Ηρακλείου καλλιεργεί 104.000 στρέμματα αμπέλι. Γιατί έχει πέσει η παραγωγή του επιτραπέζιου σταφυλιού στα τελευταία 4-5 χρόνια από τις 30-40 χιλιάδες τόνους στις 10 χιλιάδες τόνους; Υπάρχουν λόγοι. Γιατί η κτηνοτροφία κάθε μέρα διαλύεται; Γιατί είναι καταχρεωμένοι και διαλυμένοι όλοι αυτοί οι άνθρωποι και όσο περισσότερη περιουσία έχεις σήμερα, είσαι πιο πολύ χρεωμένος; Υπάρχουν λόγοι και αιτίες που έχουμε επισημάνει. Τα έχουμε πει επανειλημμένως», τόνισε ο Ανδρέας Στρατάκης.

ΝΕΑ ΣΕΖΟΝ

Στο ελαιόλαδο υπάρχει αισιοδοξία

Σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο, ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ δήλωσε ότι «η φετινή χρονιά δεν έχει προηγούμενο. Είτε από θέμα παραγωγής, είτε από θέμα εμπορίας, τιμών και όλα αυτά. Υπάρχει μια κατάσταση φέτος η οποία δεν έχει ξαναγίνει. Οι τιμές του ελαιολάδου είναι εξευτελιστικές. Οι αιτίες γνωρίζουμε περίπου ποιες είναι. Η Ε.Ε. έχει εισάγει από την Τυνησία αδασμολόγητο λάδι 75.000 τόνους, που είναι στις αγορές. Η Ισπανία έχει υπερπαραγωγή. Στην Ελλάδα είχαμε καταστροφή της παραγωγής από τις προσβολές του δάκου. Λίγες ποσότητες, υποβαθμισμένες ποιότητες...».

Παρακάτω ο κ. Στρατάκης είπε ότι «φέτος αναμένουμε, όπως όλα δείχνουν, μια πολύ καλή χρονιά. Όμως, ο χρόνος μέχρι την ώρα που θα παραχθεί το λάδι είναι αρκετά μεγάλος. Εξαρτάται από πολλά πράγματα μέχρι την ώρα που ο παραγωγός θα δει το ελαιόλαδό του στη δεξαμενή»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News