Δεν έχουν χρήμα τα ελληνικά νοικοκυριά

Οικονομία
Δεν έχουν χρήμα τα ελληνικά νοικοκυριά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ύφεση το λιανεμπόριο

Εξασθένηση των προσδοκιών του λιανικού εμπορίου για τον μήνα Μάρτιο καταγράφει έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, σε αντίθεση με τις κατασκευές και τις υπηρεσίες, όπου σημειώνεται έντονη βελτίωση.

Αντίστοιχα, στην πλευρά των νοικοκυριών, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανακάμπτει ελαφρά, διατηρώντας τη γενική ανοδική τάση των τελευταίων μηνών.

«Η σχεδόν συνεχής αυτή άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης είναι αναμενόμενη σε προεκλογική περίοδο, με βάση και την εμπειρία από προηγούμενα χρόνια. Στην πλευρά της παραγωγής, η μέτρηση αυτού του μήνα επιβεβαιώνει ως κυρίαρχο χαρακτηριστικό τη στάση αναμονής, καθώς προσεγγίζουμε μια σύνθετη εκλογική διαδικασία (ευρωεκλογών, περιφερειακών και εθνικών)», επισημαίνεται στην έρευνα του ΙΟΒΕ, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής: «Μετά από την έξοδο, το καλοκαίρι, από το τελευταίο πρόγραμμα, το κλίμα κινείται οριζόντια, άλλοτε με βελτίωση και άλλοτε με επιδείνωση σε επιμέρους κλάδους. Στο διάστημα αυτό, ουσιαστικές και μη αναμενόμενες μεταβολές δεν έχουν επέλθει στην οικονομική πολιτική, με εξαίρεση τη διάσταση ορισμένων παροχών και επιδομάτων. Η πρόσφατη έξοδος του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές κεφαλαίου, με έκδοση 10ετούς ομολόγου, για πρώτη φορά από το 2010 και επιτόκιο ελαφρώς χαμηλότερο του 4%, αντανακλά σταδιακά ανερχόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Όμως η χώρα απέχει σημαντικά από την επενδυτική βαθμίδα πιστοληπτικής αξιολόγησης και την ομαλή χρηματοδότησή της, υπάρχει καθυστέρηση στην εφαρμογή της συμφωνίας μετα-μνημονιακής παρακολούθησης, ενώ ταυτόχρονα τα δεδομένα στο ευρωπαϊκό και λοιπό οικονομικό περιβάλλον δείχνουν τάση για σχετική επιδείνωση. Συνολικά, η συνέχιση της τάσης αναμονής στις προσδοκίες δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και θα εξαρτηθεί την προσεχή περίοδο από τις επιμέρους αποφάσεις πολιτικής και την εφαρμογή εκκρεμουσών μεταρρυθμίσεων (όπως για τη διαχείριση “κόκκινων” δανείων, τη διευθέτηση ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο και άλλα), καθώς και τις εξελίξεις στις δημοσιονομικές επιδόσεις».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα:

  • Στη βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώθηκε ελαφρά, ενώ το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες υποχώρησε, με τον δείκτη στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να ενισχύεται.
  • Στις κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων ενισχύονται, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι προβλέψεις για την απασχόληση.
  • Στο λιανικό εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις εξασθενούν αισθητά, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ τα αποθέματα φαίνεται να διογκώνονται.

Κουμαντάκης: «Υπάρχει μια άσχημη πραγματικότητα στην αγορά και στην κοινωνία»

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον κ. Μανόλη Κουμαντάκη, πρόεδρο Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, ο οποίος μας έδωσε την εκτίμησή του για το τι συμβαίνει σε επίπεδο Ηρακλείου στο λιανικό εμπόριο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Παρότι ο ΙΟΒΕ είχε μιλήσει πριν λίγους μήνες και είχε εκφράσει διάφορες εκτιμήσεις, πως είναι θετικά τα πράγματα και μπαίνουμε σε μια άλλη κατεύθυνση, τώρα κάνει μια καταγραφή της πραγματικότητας και υποστηρίζει πως τα πράγματα δεν είναι καλά ούτε για την ελληνική οικονομία ούτε για το λιανικό εμπόριο, το οποίο συμπεριλαμβάνει και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, που είναι τα πολυκαταστήματα. Δε διαχωρίζει τα πράγματα αλλά περιλαμβάνει όλο το λιανικό εμπόριο, το οποίο βρίσκεται σε μια πτωτική κατάσταση. Αυτό οφείλεται στο ότι η ζήτηση και η κατανάλωση σχετίζονται με τα εισοδήματα και με τη ρευστότητα που υπάρχει στην οικονομία.

Όταν όλα τα οικονομικά μεγέθη όλα αυτά τα χρόνια βρίσκονται σε μια πτωτική πορεία και έχουν ορισμένα μεγέθη καταρρακωθεί, όλα αυτά είναι απόρροια του ότι έχει σμικρυνθεί ο όγκος της οικονομίας. Αποτέλεσμα είναι πως ρευστότητα δεν υπάρχει στην αγορά, ενώ δεν υπάρχουν εισοδήματα που να στηρίζουν την αγορά, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε μια συνεχή και διαρκή πτώση. Αυτό με απλά μαθηματικά και οικονομικά αποδεικνύει τι συμβαίνει. Το λέμε εδώ και πολύ καιρό. Υπάρχει μια άσχημη πραγματικότητα στην αγορά και στην κοινωνία. Αυτό καταγράφει ο ΙΟΒΕ. Εμείς το λέμε εδώ και πολλούς μήνες. Η δυνατότητα της εθνικής μας οικονομίας είναι τέτοια που δεν μπορεί να στηρίξει τίποτε άλλο.

Δυστυχώς, η κατανάλωση βρίσκεται σε μια πτωτική πορεία. Εάν δεν αλλάξει κάτι άλλο, εάν δεν αλλάξουν πολιτικές, επενδύσεις, τότε μην περιμένουμε πολλά. Δεν υπάρχει καμία δυναμική που να στηρίζει ούτε επενδύσεις, ούτε ρευστότητα στην αγορά. Αυτή είναι η καταγραφή».

  • Στις υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, αλλά και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση ανακάμπτουν, εξέλιξη που τροφοδοτεί θετικά και τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της απασχόλησης.
  • Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας βελτιώνονται οριακά, όπως επίσης και οι προβλέψεις για τη δική τους οικονομική κατάσταση και για την ανεργία. Θετικά κινούνται, επίσης, οι προβλέψεις της πρόθεσης για αποταμίευση.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κουμαντάκης επισήμανε: «Δεν υπάρχει δυναμική για επιπλέον ζήτηση. Τα νοικοκυριά δεν έχουν οικονομική δύναμη. Υπάρχει επιθυμία και ανάγκες, αλλά εξυπηρετούνται οι απολύτως αναγκαίες. Οι προτεραιότητες δηλαδή».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News