default-image

Τα χαμένα δώρα ζητούν οι συνταξιούχοι - Κρίσιμη συνάντηση με Τσίπρα

Οικονομία
Τα χαμένα δώρα ζητούν οι συνταξιούχοι - Κρίσιμη συνάντηση με Τσίπρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τον πρωθυπουργό θα συναντηθούν αύριο το μεσημέρι οι συνταξιούχοι για την επιστροφή των δώρων

Μετά από μια μαζική διαμαρτυρία των συνταξιούχων της Αττικής, που επιχείρησαν να φτάσουν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου αλλά παρεμποδίστηκαν από τα ΜΑΤ, αντιπροσωπία τους πέρασε μέσα και μπόρεσε να κλείσει ραντεβού με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για αύριο Σάββατο, στη 1 το μεσημέρι.

Την εξέλιξη αυτή έκανε γνωστή χθες στη “Νέα Κρήτη” ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Συνταξιούχων Δημοσίου στον νομό Ηρακλείου και παλαίμαχος συνδικαλιστής στον χώρο της Υγείας, Θέμης Φραγκιαδάκης. Μας μίλησε, εξάλλου, αναλυτικά και για τα αιτήματα που θα θέσουν στον Αλέξη Τσίπρα οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων της χώρας, ενώ από τις απαντήσεις του πρωθυπουργού θα εξαρτηθεί η μετέπειτα πορεία για την περιφέρεια Κρήτης και για όλη την Ελλάδα.

«Εμείς ζητάμε να επιστραφούν τα δώρα και οι περικοπές χωρίς να χρειάζονται δικαστικές αποφάσεις, για όλους τους συνταξιούχους. Εμείς ταυτόχρονα βάζουμε και τα θέματα της υποβάθμισης της δημόσιας Υγείας και ζητάμε μέτρα για τη μείωση της τιμής του φαρμάκου. Τα φάρμακα συνεχώς ακριβαίνουν. Αρκετοί συνταξιούχοι αδυνατούν πλέον με τη μείωση των συντάξεων να ανταποκριθούν στην αγορά των φαρμάκων για την προστασία της υγείας τους», τόνισε κατηγορηματικά στη “Νέα Κρήτη” ο Θέμης Φραγκιαδάκης.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Συγχρόνως ζητάμε την επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης των συνταξιοδοτικών πράξεων. Εμείς, έτσι κι αλλιώς, απαιτούμε την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή οι συνταξιούχοι δεν παίρνουν μηνιαία εκκαθαριστικά για να ενημερωθούν σχετικά με το ύψος των συντάξεών τους, γιατί ακόμα δεν έχουν γίνει οι νέες συνταξιοδοτικές πράξεις για να δούμε τι υπολογισμός έχει γίνει με τον νόμο Κατρούγκαλου, ώστε να ξέρει ο συνταξιούχος τι ακριβώς σύνταξη παίρνει. Οι συντάξεις παραμένουν βέβαια ίδιες, αλλά δεν υπάρχει η ενημέρωση προς τον συνταξιούχο ως προς την προσωπική του διαφορά, με βάση την οποία θα έχει μελλοντικά και τη μείωση που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου»...

Και βέβαια, βασικότατο αίτημα των συνταξιούχων της χώρας είναι να νομοθετεί άμεσα η επιστροφή των δώρων, αρχής γενομένης από το Πάσχα, σε όλους τους συνταξιούχους, χωρίς όρια ηλικίας και χωρίς προϋποθέσεις.

«Έχουμε υποβάλει και παλιότερα υπομνήματα με τα αιτήματά μας αυτά και περιμένουμε απαντήσεις. Από ’κει και πέρα, το επόμενο διάστημα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Ομοσπονδιών θα καθορίσει αγωνιστικό πλαίσιο για όλες τις περιφέρειες της χώρας. Και αυτό θα καθοριστεί ανάλογα με τις εξελίξεις από τη συνάντηση που θα έχουμε με τον πρωθυπουργό», σύμφωνα με τον συνδικαλιστή.

«Θα πάρουν κεντρικά την απόφαση και αν χρειαστεί να κάνουμε παγκρήτια κινητοποίηση, θα μας ενημερώσουν στη συνέχεια. Είναι από αυτές τις κινητοποιήσεις που κάνουμε επιλέγοντας μια πόλη του νησιού. Τα συνταξιουχικά σωματεία στην παρούσα φάση είναι σε μια διαδικασία πίεσης, έτσι ώστε να δεσμευτεί η κυβέρνηση σε μια κατεύθυνση πίεσης για την επαναφορά των δώρων, την επιστροφή των αναδρομικών, και βεβαίως για να γίνει άμεσα ο επανυπολογισμός των συντάξεων, για να ξέρει ο συνταξιούχος τι σύνταξη ακριβώς έχει εκδοθεί με τον νόμο Κατρούγκαλου», καταλήγει προς την εφημερίδα μας ο Θέμης Φραγκιαδάκης.

Έρχεται ρύθμιση οφειλών

Μετά το Eurogroup της 5ης Απριλίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική διάταξη για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών σε 120 δόσεις προς τα ταμεία ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, διευκρίνισε ότι δεν υφίσταται θέμα μονομερούς ενέργειας από την κυβέρνηση, ενώ τόνισε ότι το συνολικό ποσό των οφειλών είναι 16,2 δισ. και αφορά 900.000 ασφαλισμένους.

Όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια θα μπορούν να ενταχθούν 350.000 αγρότες. Οι προσαυξήσεις διαγράφονται έως και 85%. Γίνεται προσπάθεια για τους αγρότες το ελάχιστο ποσό δόσης να είναι στα 30 ευρώ.

Όπως επισημαίνεται από κυβερνητικά στελέχη, οι αγρότες θα επωφελούνται από τις 120 δόσεις και το “κούρεμα” των προσαυξήσεων του χρέους κατά 85%, αλλά δε θα εντάσσονται στον επανυπολογισμό, καθώς σε κάποιες ασφαλιστικές κλάσεις πριν από το 2007 είχαν μικρότερες εισφορές από την ελάχιστη του νόμου Κατρούγκαλου.

Επίσης, η ρύθμιση των 120 δόσεων δεν αφορά τις εισφορές του 2019. Όποιος δεν τις καταβάλλει, δε θα μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση.

Όσον αφορά τους “εγκλωβισμένους ασφαλισμένους”, δηλαδή τους αγρότες που στερούνται σύνταξης λόγω οφειλών, μέχρι την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης θα υπάγονται στη ρύθμιση και θα καταβάλουν τις αντίστοιχες δόσεις. Ωστόσο, από την αίτηση συνταξιοδότησης και μετά η καταβολή δόσεων θα αποτελεί παρελθόν και αυτό γιατί θα υπάρχει συμψηφισμός με την παρεχόμενη σύνταξη. Στον πρώτο μήνα πληρωμής της σύνταξης, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα κληθούν να καταβάλουν αθροιστικά τις δόσεις από τα αναδρομικά των συντάξεων, ενώ από τον επόμενο μήνα θα εφαρμόζεται μηνιαίος συμψηφισμός.

ΠΟΙΟΙ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Το κυβερνητικό σχέδιο της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα προβλέπει:

- Οφειλές που εντάσσονται: Όλες οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2018. Βασική προϋπόθεση για να ενταχθούν στη ρύθμιση είναι οι ασφαλισμένοι να καταβάλουν τις εισφορές Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2019.

- Ποιοι υπάγονται: Χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια θα μπορούν να ενταχθούν 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, 22.000 επιστήμονες και 350.000 αγρότες. Η ρύθμιση θα δίνει την ευκαιρία να ρυθμίσουν με ευνοϊκό τρόπο τα χρέη τους και οι περίπου 80.000 ασφαλισμένοι, οι οποίοι, ενώ έχουν τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν, δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω οφειλών προς τα Ταμεία. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπαχθούν στην επικείμενη ρύθμιση και οφειλές εργοδοτών, οι οποίες αγγίζουν σωρευτικά τα 18 δισ. ευρώ.

- Διαγραφή προσαυξήσεων: Οι προσαυξήσεις διαγράφονται έως και 85%, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των οφειλών που θα μπαίνει στη ρύθμιση να μειώνεται σημαντικά για τους οφειλέτες των Ταμείων.

- Δόσεις: Ο αριθμός των δόσεων θα διαμορφώνεται με βάση το ελάχιστο ποσό δόσης των 50 ευρώ. Επομένως, για οφειλές από τις 6.000 ευρώ και πάνω, όλοι όσοι ενταχθούν θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 120 δόσεις. Για τους οφειλέτες του πρώην ΟΓΑ εξετάζεται μικρότερο ποσό δόσης, το οποίο ενδεχομένως θα διαμορφωθεί στα 30 ευρώ.

- Αίτηση: Οι αιτήσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά μέσα από την πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή για ένα τρίμηνο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News