Οικονομία Ελλάδα

Αυξήθηκαν κατά 7,3% οι τιμές των ακινήτων

Σε άνοδο η αγορά των ακινήτων τη χρονιά που μας πέρασε

Ραγδαίες αυξομειώσεις σημειώνονται στις τιμές των ακινήτων το τελευταίο διάστημα, πράγμα που άρχισε να προκαλεί μια κινητικότητα στην κτηματαγορά.

Τα στοιχεία της “RE/MAX Ελλάς” σχετικά με το πού αυξήθηκαν και πού μειώθηκαν οι τιμές των ακινήτων επιβεβαιώνουν τη θετική στροφή των επενδυτών στον κλάδο της κτηματαγοράς, είτε αφορά κατοικίες είτε επαγγελματικούς χώρους είτε άλλης μορφής ακίνητα. Έτσι, μετά από μια παρατεταμένη κρίση που έπληξε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, η αγορά ακινήτων συνεχίζει να εμφανίζει αισθητά σημάδια ανάκαμψης. Οι τιμές των ακινήτων αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό την τάση που επικρατεί και κυρίως τη χρόνο με τον χρόνο αυξανόμενη ζήτηση.

Ωστόσο, οι τιμές πώλησης των ακινήτων σε ετήσια βάση εμφανίζουν αύξηση κατά μέσο όρο 7,3%, υπενθυμίζοντας ότι το ακίνητο αποτελεί το ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο για όλες τις κατηγορίες των νοικοκυριών, αλλά και εκείνων που επιθυμούν να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους, επιλέγοντας ένα ακίνητο που να καλύπτει τις ανάγκες τους.

Ενδεικτικά σε επίπεδο Κρήτης, με βάση τις πωλήσεις ακινήτων που πραγματοποίησε το δίκτυο της RE/MAX στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας τις τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο για τις κατοικίες, στις περιοχές της χώρας που δραστηριοποιούνται γραφεία του δικτύου της RE/MAX συμπεριλαμβάνεται και η περιοχή του Ρεθύμνου, όπου η μέση κατώτερη τιμή (σε ευρώ ανά τ.μ.) για ακίνητα παλιότερα της 5ετίας ανέρχεται στα 500 ευρώ και η μέση ανώτερη στα 1.500, ενώ στα νεότερα της 5ετίας η μέση κατώτερη τιμή ανέρχεται στα 1.000 και η μέση ανώτερη στα 2.500 ευρώ, σημειώνοντας σημαντική αύξηση.

 

Βραχυχρόνιες μισθώσεις

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των τιμών έχουν παίξει και οι αυξημένες αποδόσεις που προσφέρουν οι νέου τύπου βραχυχρόνιες μισθώσεις, που πλέον έχουν κυριαρχήσει σε αστικά κέντρα αλλά και σε πολλές τουριστικές περιοχές. Τα ακίνητα αυτού του είδους βρίσκονται πλέον στις πρώτες επιλογές των ενδιαφερόμενων αγοραστών, καθώς τις αποδόσεις που προσφέρουν θα τις ζήλευαν και οι πιο φιλόδοξοι επενδυτές στον κλάδο του Real Estate.

Παρ’ όλα αυτά, για να ανέβει σημαντικά η ζήτηση στην κτηματαγορά και να φτάσει στα παλιά καλά επίπεδα, καθοριστικό ρόλο στην αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, όπως τονίζουν πολίτες αλλά και όσοι δραστηριοποιούνται με την κτηματαγορά, θα παίξει η διαμόρφωση σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος, αλλά και ένα ευρύτερα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς.

Πάντως, βάσει των δεδομένων που διατηρεί το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX σε ολόκληρη τη χώρα, ο πανελλαδικός σταθμισμένος δείκτης τιμών των κατοικιών αυξήθηκε το 2018 σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 7,3. Σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές των μεταχειρισμένων ακινήτων αυξήθηκαν σταθμισμένα κατά μέσο όρο 8,9%, ενώ των νέων ακινήτων αυξήθηκαν κατά 6,9%.

Αξίζει να τονιστεί ότι στη συγκεκριμένη έρευνα - όπως και σε αυτή που κοινοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2018 για τις πωλήσεις ακινήτων του 2017 - υπάρχει η διάκριση των κατοικιών σε νεότερα της πενταετίας (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα νεόδμητα) και σε παλαιότερα των 5 ετών. Η διάκριση αυτή κρίθηκε αναγκαία για την εξαγωγή πιο χρήσιμων συμπερασμάτων, καθώς τα τελευταία 5 χρόνια έχει μειωθεί πάρα πολύ η οικοδομική δραστηριότητα.

Όσον αφορά στην περιοχή της Αττικής, στα μεταχειρισμένα ακίνητα σημειώθηκε αύξηση τιμών 6,9%, ενώ αντίθετα στα νέα ακίνητα είχαμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, της τάξεως του 10,7%.

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των τιμών έχουν παίξει και οι αυξημένες αποδόσεις που προσφέρουν οι νέου τύπου βραχυχρόνιες μισθώσεις, που πλέον έχουν κυριαρχήσει σε αστικά κέντρα αλλά και σε πολλές τουριστικές περιοχές

 

Στη Θεσσαλονίκη, η αύξηση τιμών ακινήτων ηλικίας άνω των 5 ετών διαμορφώνεται στα επίπεδα του 7,9%, ενώ στα νέα ακίνητα, ηλικίας έως 5 ετών, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3,1%. Τέλος, στην υπόλοιπη χώρα οι τιμές στα μεταχειρισμένα ακίνητα σημείωσαν αύξηση κατά 12,9%, ενώ σε εκείνα που έχουν κατασκευαστεί την τελευταία 5ετία η άνοδος ήταν της τάξεως του 8,1%.

 

ΕΝΕΔΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

Στο στόχαστρο όσοι εισπράττουν ενοίκια

Επτά ενέδρες έχει, την ίδια ώρα, στήσει η εφορία στους ιδιοκτήτες ακινήτων μέσα από τη φορολογική δήλωση, την ηλεκτρονική πλατφόρμα του επιδόματος ενοικίου αλλά και το Ε9. Οι φορολογικές παγίδες απειλούν τους φορολογουμένους που εισπράττουν εισοδήματα από μακροχρόνια ή βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων τύπου Airbnb, όσους έχουν ανείσπρακτα ενοίκια, τους φορολογούμενους που προχώρησαν στην αγορά κάποιου ακινήτου, όσους έχουν στην κατοχή τους κενές κατοικίες, αλλά και τους γονείς που πληρώνουν ενοίκιο για τη φοιτητική στέγη του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν προσέξουν ή δε λάβουν τα μέτρα τους εγκαίρως, θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο. Η υποβολή των αιτήσεων για το επίδομα ενοικίου αποκάλυψε περιπτώσεις εκμίσθωσης κατοικιών χωρίς να έχει κατατεθεί ηλεκτρονικό μισθωτήριο και συμβόλαια χωρίς να αναγράφεται το ακριβές μίσθωμα ή η διάρκεια της μίσθωσης. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, η εφορία έχει στήσει παγίδα στους ιδιοκτήτες κατοικιών για τον εντοπισμό των ενοικίων που εισπράττονται. Το επίδομα χορηγείται στους δικαιούχους μόνο εάν δηλώσουν ηλεκτρονικό μισθωτήριο, το οποίο θα πρέπει να είναι σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

Για να εισπράξουν το επίδομα οι ενοικιαστές θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν στη συμπλήρωση και υποβολή ηλεκτρονικού μισθωτηρίου ή να διορθώσουν τα μισθωτήρια, παρατείνοντας τη διάρκεια της μίσθωσης. Τα εισοδήματα από ενοίκια που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συμφωνούν με το μίσθωμα που αποτυπώνεται στο ηλεκτρονικό μισθωτήριο. Επομένως, χρειάζεται προσοχή γιατί σε επόμενο στάδιο θα γίνει διασταύρωση των μισθωτηρίων και των στοιχείων που δηλώθηκαν στην πλατφόρμα του επιδόματος με τις φορολογικές δηλώσεις.

 

Επιμέλεια: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια