Πιέζουν ξανά για τα όρια - Οι δανειστές για τον διάδοχο του ν. Κατσέλη

Οικονομία
Πιέζουν ξανά για τα όρια - Οι δανειστές για τον διάδοχο του ν. Κατσέλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση, χωρίς την πολυπόθητη συμφωνία

Δίχως να έχει επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία, ολοκληρώθηκε η νέα διαπραγμάτευση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, όπως έγραψε το capital.gr, ανέφεραν ότι παραμένει ο στόχος εύρεσης συμφωνίας αναφορικά με τον νέο νόμο Κατσέλη έως τις 25 Μαρτίου, που συνεδριάζει το ΕuroWorking Group.

Στο μεσοδιάστημα οι διαβουλεύσεις και οι διεργασίες θα συνεχίζονται, όπως λένε οι ίδιες πηγές.

Κυβερνητικές πηγές μετά το τέλος της συνάντησης επιβεβαίωναν ότι οι δανειστές και στα δύο ζητήματα, επαγγελματικά και στεγαστικά δάνεια, ζητάνε μικρότερα όρια.

Πρόκειται για το μόνιμο “αγκάθι” στη διαπραγμάτευση, αφού οι δανειστές είναι αποφασισμένοι να επιτευχθούν μεγαλύτερα περιθώρια παρέμβασης των τραπεζών (δηλαδή... περισσότερες κατασχέσεις και πλειστηριασμοί), ώστε να βελτιωθεί η εικόνα των NPLs που παραμένει... τραγική.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι Θεσμοί δε λένε πόσοι να υπαχθούν στο νέο σχήμα.

Ωστόσο, πιέζουν για χαμηλότερα όρια. Επισήμαναν, επίσης, ότι «εργαζόμαστε με στόχο να υπάρξει ένα τελικό νομοσχέδιο έως την Παρασκευή». Το εναλλακτικό σενάριο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να υπάρξει μια συμφωνία έως τη Δευτέρα και αμέσως μετά να οριστικοποιηθεί το νομοσχέδιο.

Για το σενάριο μονομερούς κατάθεσης της σχετικής ρύθμισης απάντησαν αρνητικά. «Πάντα μπορούμε μονομερώς, αλλά δεν είναι του παρόντος, δε συζητιέται», ανέφεραν.

Αναφορικά με τη θέση της ελληνικής πλευράς, όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, το βασικό επιχείρημα είναι ότι υπάρχει συμφωνία με τις τράπεζες αλλά και με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι ίδιες πηγές έκαναν επίσης λόγο για υποχωρήσεις σε δευτερεύοντα θέματα. «Εκτιμούμε ότι τελικά θα υποχωρήσουν, όπως έγινε το 2015 με τον νόμο Σταθάκη», ανέφεραν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλη μια τηλεδιάσκεψη, χαμηλότερου επιπέδου, είχε λάβει χώρα προχθές. Χθες μετείχαν, πέραν του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρης Παπαγιαννάκος. Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν τα ανοιχτά μέτωπα αναφορικά με το νέο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο Eurogroup αποφάσισε ως νέο ορόσημο μια τεχνική συμφωνία πριν την 25η Μαρτίου, ώστε αυτή να επικυρωθεί σε επίπεδο εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών και εν συνεχεία να επικυρωθεί πολιτικά στο Eurogroup της 5ης Απριλίου. Το αν θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, μένει να φανεί στην πράξη, ωστόσο τα περιθώρια δεν είναι πλέον... άπλετα, καθώς η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στο κλείσιμο των ανοιχτών ζητημάτων.

Η συνολική συμφωνία για το πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος, αξίας 970 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνει πέρα από τον νέο νόμο Κατσέλη και τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης. Περιλαμβάνει, δηλαδή, την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας οδού, τη στελέχωση της ΑΑΔΕ, την ομαλή απομείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, αλλά και τον νέο διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News