Ανυποχώρητοι οι δανειστές - Ακόμη να τους πείσουν για τις 120 δόσεις

Οικονομία
Ανυποχώρητοι οι δανειστές - Ακόμη να τους πείσουν για τις 120 δόσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώ συνεχίζεται η συζήτηση για τον νέο ν. Κατσέλη

Ανυποχώρητοι από τις θέσεις τους για τα επιχειρηματικά δάνεια, τα περιουσιακά κριτήρια, αλλά και κάποιες νομικές παραμέτρους του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας παραμένουν ακόμη οι δανειστές, ως προς τον διάδοχο του νόμου Κατσέλη, ακόμη και τώρα, την ύστατη ώρα.

Οι συνεχείς διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση αλλά και τις τράπεζες έχουν φτάσει σε μια κατάσταση οριακή, καθώς, αν και έχουν υπάρξει σημαντικές υποχωρήσεις, οι Θεσμοί δε δίνουν ακόμη το “πράσινο φως” για να κλείσει η συμφωνία και το σχέδιο νόμου να πάει προς ψήφιση στη Βουλή.

Πέραν του θέματος αυτού, ωστόσο, υπάρχουν και άλλα ανοιχτά ζητήματα, όπως η εκκρεμής ρύθμιση των οφειλών στην εφορία, για την οποία οι δανειστές δεν έχουν δώσει το “πράσινο φως”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθηγητής κ. Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, μέσω επιστολής δείχνει ότι οι προθέσεις για να έρθουν οι ρυθμίσεις οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες παραμένουν ισχυρές.

H επιστολή, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «οι Αρχές (σ.σ. η ελληνική κυβέρνηση) διαφωνούν με την αξιολόγηση του προσωπικού του Ταμείου, ότι εξακολουθεί να υπάρχει ασθενής κουλτούρα πληρωμών, καθώς βελτιώνεται συνεχώς, και ότι σε κάθε περίπτωση η φτωχή κουλτούρα πληρωμών δεν πρέπει να συγχέεται με γνήσια προβλήματα πληρωμών σε μια εποχή που εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί στη ρευστότητα».

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης προς τους Θεσμούς που αναφέρει ο κ. Ψαλιδόπουλος στην επιστολή του είναι τα εξής:

- Οι ρυθμίσεις θα ωφελήσουν μόνο το δημόσιο ταμείο, καθώς θα επικεντρωθούν σε οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες για περισσότερο από ένα έτος. Σε αυτές τις οφειλές η εισπραξιμότητα είναι πολύ χαμηλή και έτσι θα κινητοποιηθούν οφειλέτες που έχουν απομακρυνθεί σχεδόν οριστικά από το δημόσιο ταμείο.

- Για να ενταχθεί ένα οφειλέτης στη ρύθμιση θα πρέπει να έχει εξοφλήσει πλήρως τις οφειλές, ασφαλιστικές και φορολογικές του 2018 ή θα πρέπει να τις έχει εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων και να έχει ήδη εξοφλήσει τουλάχιστον τις μισές ή περισσότερες.

- Θα προβλέπονται αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, προκειμένου να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση οφειλών προς τις εφορίες, για να αποφευχθούν στρατηγικοί κακοπληρωτές.

- Με τη ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία θα ξεμπλοκαριστούν χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις ασφαλισμένων που χρωστούν, και έτσι θα αυξηθούν τα έσοδα από την παρακράτηση μέρους των συντάξεων προς εξυπηρέτηση της ρύθμισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, τα όρια αυτά παραμένουν ελαστικά, υπό την έννοια ότι θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω ως αντίβαρο σε μια συμφωνία με τους Θεσμούς για τα επιχειρηματικά δάνεια.

Οι Θεσμοί, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα αρνητικοί στη συμμετοχή και των επιχειρηματικών δανείων στην ομπρέλα του νέου προστατευτικού πλαισίου για την πρώτη κατοικία, εκτιμώντας ότι θα διευρύνουν σημαντικά το πεδίο αναφοράς του.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ζητήσει το όριο της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας για τους επιχειρηματίες που θα ενταχθούν σε καθεστώς προστασίας να τεθεί όχι στις 250.000, αλλά στις 150.000 ευρώ.

Όπως έχει γράψει το capital.gr, η μεγάλη ένσταση των Θεσμών έγκειται στο ότι αμφισβητούν τη δυνατότητα αντικειμενικής αξιολόγησης των επαγγελματιών που θα αιτηθούν την προστασία της πρώτης κατοικίας τους, όχι για στεγαστικό, αλλά για επιχειρηματικό δάνειο. Και η ένσταση αυτή “πατάει” στα φορολογικά στοιχεία που δείχνουν μεγάλη μάζα επιτηδευματιών να δηλώνει ετήσιο εισόδημα της τάξεως των 7.000 ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες δηλώνουν στους Θεσμούς ότι η μείωση της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας στις 150.000 ευρώ μειώνει την περίμετρο των επιχειρηματικών δανείων που θα ενταχθούν στο νέο καθεστώς προστασίας μόλις κατά 500 εκατ. ευρώ, από τα 2 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι μπορούν να υπαχθούν στον νόμο.

Πρόκειται, δηλαδή, για ποσό αμελητέας σημασίας, που καθιστά την τόσο επίμονη στάση των Θεσμών σχεδόν δογματική και χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες θέλουν να κλείσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι εκκρεμότητες του νέου νόμου Κατσέλη, προκειμένου να επιταχυνθούν οι ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων που τώρα εμφανίζουν στασιμότητα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τράπεζες θα παραδώσουν μεθαύριο Δευτέρα στους Θεσμούς τα τελικά στοιχεία για το πόσους συνολικά δανειολήπτες και ύψος δανείων θα αφορά το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Σημειώνεται ότι, με βάση τα αρχικά κριτήρια υπαγωγής, δηλαδή ύψος αντικειμενικής αξίας πρώτης κατοικίας έως 250.000 ευρώ, ύψος οφειλής με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία έως 130.000 ευρώ και τα εισοδηματικά κριτήρια (ετήσιο εισόδημα έως 12.500 ευρώ για τον άγαμο και 21.000 ευρώ για ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία), επιλέξιμοι για το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας έχουν κριθεί, κατά τις πληροφορίες, 180.000 δανειολήπτες.

Η προσθήκη και των περιουσιακών κριτηρίων μπορεί να αυξήσει την περίμετρο αυτή, κάτι που θα αξιολογήσουν οι Θεσμοί μετά την υποβολή των στοιχείων από τις τράπεζες μεθαύριο Δευτέρα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News