Ο «διάδοχος» του Νόμου Κατσέλη: Στα 120.000 ευρώ το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας

Οικονομία
Ο «διάδοχος» του Νόμου Κατσέλη: Στα 120.000 ευρώ το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι προβλέπει το προσχέδιο νόμου;

Απέσυρε το σχέδιο με τις αρχικές της θέσεις για την προστασία της α’ κατοικίας η Κυβέρνηση, με το προσχέδιο νόμου για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, μαζί με ένα περίγραμμα στο οποίο συνοψίζονται τα βασικά σημεία της κυβερνητικής πρότασης, να βρίσκεται πλέον στα χέρια των ευρωπαϊκών θεσμών.

Σύμφωνα με το newmoney.gr, τα κυβερνητικά σενάρια που έβαζαν τον πήχη της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς στις 250.000 ευρώ για όλους τους δανειολήπτες με εισόδημα έως 35.000 ευρώ και έκαναν λόγο ακόμα και για μονομερή νομοθέτηση (δηλαδή, χωρίς τη συμφωνία των τραπεζών και των ευρωπαϊκών θεσμών) φαίνεται να έχουν παραμεριστεί.

Οι διαβουλεύσεις επικεντρώνονται σε ένα διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη που θα προβλέπει:

  1. Όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας στην περιοχή των 100.000-120.000 ευρώ και όριο εισοδήματος στην περιοχή των 20.000 ευρώ
  2. Δυνατότητα επιδότησης της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος, με βάση περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Η επιδότηση μπορεί να φθάνει το 33% της μηνιαίας δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα τηρεί τη ρύθμιση. Εάν καθυστερήσει την πληρωμή τριών δόσεων, η επιδότηση θα χάνεται.
  3. Δυνατότητα υπαγωγής όσων δεν καλύπτονται σήμερα από τον νόμο Κατσέλη, όπως οι έμποροι. Επίσης θα μπορούν να προστατευθούν και επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια με υποθηκευμένη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη. Πάντως, αυτή η διεύρυνση της ομπρέλας προστασίας δεν βρίσκει σύμφωνους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ έντονες αντιρρήσεις εκφράζουν και οι τράπεζες.
  4. «Κούρεμα» του δανείου από τις τράπεζες. Εξετάζεται είτε «κούρεμα» της μηνιαίας δόσης, είτε «κούρεμα» της υπολειπόμενης οφειλής εφόσον το ανεξόφλητο κεφάλαιο του δανείου ξεπερνά την αξία του ακινήτου κατά 1,2 φορές.
  5. Επιμήκυνση της οφειλής μέχρι και κατά 20-25 χρόνια, εφόσον δεν ξεπερνιέται κάποιο όριο ηλικίας του δανειολήπτη (πιθανώς τα 80 έτη).
  6. Μείωση επιτοκίου.
  7. Επανεξέταση της οικονομικής και περιουσιακής κατάστασης των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας ανά 2-3 έτη, ώστε να μη συνεχιστεί η στήριξη δανειοληπτών που έχουν ορθοποδήσει οικονομικά.

20 απαντήσεις για το νέο Νόμο Κατσέλη

Την ίδια στιγμή, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, μιλά στο cnn.gr για το νέο νόμο που θα αντικαταστήσει το Νόμο Κατσέλη.

Ο κ. Κουρμούσης επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής έχουν διεκπεραιωθεί πάνω από 1.600 αιτήσεις για τον εξωδικαστικό και πλέον το σύστημα έχει πλήρως μηχανογραφηθεί με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί οι χρόνοι για την έγκριση των ρυθμίσεων.

Ο κ. Κουρμούσης απαντά στο τι γίνεται με τα παλιότερα, ήδη ρυθμισμένα χρέη, την πιθανότητα ένας οφειλέτης να αντιμετωπίζει πλειστηριασμό και αποκαλύπτει ότι σύντομα θα υπάρξει σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης οφειλετών.

Αναφορικά με τον νόμο που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, ο κ. Κουρμούσης δίνει μια πρόγευση για το τι θα περιλαμβάνει και ποιοι θα είναι οι στόχοι του καθώς και τι θα προβλέπει για κάποιες ειδικές περιπτώσεις οφειλετών και ανέργων.

Τέλος, μιλά για την νέα ρύθμιση που ετοιμάζεται για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία που θα δώσει μια ευκαιρία σε όσους δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη γιατί έχουν χρέη και σε όσους έχουν κλείσει τα βιβλία τους.

Δείτε το βίντεο:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News