Μεγάλο ενδιαφέρον για τα «κόκκινα» δάνεια

Οικονομία
Μεγάλο ενδιαφέρον για τα «κόκκινα» δάνεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμη 13 ενδιαφερόμενοι για τη διαχείριση των δανείων

Τα “κόκκινα” δάνεια, που παραμένουν ένα τεράστιο “βαρίδι” στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, και ήδη προωθούνται διάφορες λύσεις ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη μείωσή τους. Εφόσον δε μειωθούν αποφασιστικά, οι τράπεζες αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν ομαλά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, κάτι που καθιστά την αντιμετώπιση του προβλήματος ζωτικής σημασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ολοένα και περισσότερους ενδιαφερόμενους προσελκύει η διαχείριση των “κόκκινων” δανείων των ελληνικών τραπεζών, δεδομένου του όγκου τους και της επικείμενης μείωσής τους κατά 50 δισ. ευρώ από φέτος μέχρι τα τέλη του 2021.

Μετά τις 16 εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, πληροφορίες που δημοσίευσε το capital.gr αναφέρουν ότι άλλοι 13 ενδιαφερόμενοι βρίσκονται στην... “ουρά” για άδεια, είτε έχοντας υποβάλει φάκελο είτε προετοιμάζοντάς τον.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για τις: Servloan με μέτοχο την Dolphin Capital Team, τη First Capital με μέτοχο την ΝΜ Asset Management Advisors & First Call, την ΕΟS Matrix του EOS Group, την NPA (N.A. Aνδρικόπουλος), τη Mountstreet του ομώνυμου Group, τη Hipogesiberia, την LXM Hellas, την R3 Associates, την G&M.S., τη Rapid Credit Solutions, τη δικηγορική εταιρεία Sioufas, την Pepper του ομώνυμου Group και την EU Praxis FSI με μετόχους τους Fire Group S.p.A. & StormHarbour Securities.

Όσον αφορά το τοπίο των 16 υφιστάμενων εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, ισχύουν τα εξής:

* Η Cepal Hellas, με μετόχους τις Alpha Bank και Centerbridge, έχει υπό διαχείριση δάνεια 6 δισ. ευρώ και ειδίκευση σε δάνεια καταναλωτικά, στεγαστικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

* H Eurobank FPS της Eurobank διαχειρίζεται δάνεια 14 δισ. ευρώ (1,5 δισ. ευρώ από την Intrum) στις κατηγορίες καταναλωτικών, στεγαστικών και μικρών επαγγελματικών.

* Η “Θεά Άρτεμις” με μετόχους την Attica Bank και τις Aldridge & DDM έχει υπό διαχείριση NPLs 1,3 δισ. ευρώ, καταναλωτικά, στεγαστικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

* Η Pillarstone Hellas των KKR Credit & John Davison διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο 2 δισ. ευρώ, δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μεγάλων επιχειρήσεων.

* Η Resolute Asset Management, του ομώνυμου βρετανικού ομίλου, ειδικεύεται στο real estate και ειδικότερα στα τουριστικά ακίνητα.

* Η Independent Portfolio Management της Alvarez & Marsal ειδικεύεται στα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

* Η UCI Hellas της UCI Ισπανίας διαχειρίζεται δικό της χαρτοφυλάκιο 245 εκατ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων και εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων.

* Η B2Kapital του Β2Ηolding Group έχει υπό διαχείριση NPLs 3,7 δισ. ευρώ, καταναλωτικά, στεγαστικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

* Η QQuant Master Servicer των Qualco-PIMCO (εξαγόρασε ποσοστό 20% της Qualco) έχει υπό διαχείριση 2,7 δισ. ευρώ καταναλωτικά, στεγαστικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

* Η DV01 Asset Management, με μέτοχο τον Δημήτρη Βλάχο, ειδικεύεται στα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων.

* Η Special Financial Solutions της Bain Capital διαχειρίζεται 2 δισ. ευρώ του χαρτοφυλακίου Amoeba (εξαγόρασε το χαρτοφυλάκιο και μαζί την SFS της Τράπεζας Πειραιώς) με δάνεια επιχειρηματικά, μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

* Η Hoist Hellas της Hoist AG έχει ειδίκευση σε δάνεια καταναλωτικά, στεγαστικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

* Η LPN Capital ειδικεύεται στα ναυτιλιακά NPLs.

* Η MELFIN της Mellon ειδικεύεται στα καταναλωτικά, στεγαστικά και τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

* Η APS Recovery Greece των APS και Euroxx διαχειρίζεται δάνεια συνολικής απαίτησης 2,4 δισ. ευρώ, καταναλωτικά, στεγαστικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

* Και τέλος η Cerved, που θα αποκτήσει την Eurobank Property Services, θα διαχειρίζεται δάνεια καταναλωτικά, στεγαστικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News