Οικονομία Ελλάδα

Τι ισχύει για αφορολόγητο όριο και 120 δόσεις

Σε ισχύ από σήμερα η αύξηση 11% του κατώτατου μισθού

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε χθες η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε όσους αμφισβητούν τις πραγματικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού, επικαλούμενοι «τη μείωση του αφορολόγητου»... Οι αυξήσεις θα ισχύσουν από σήμερα 1η Φεβρουαρίου και θα είναι σε ποσοστό 11%. Αλλά λόγω της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού, η αύξηση για τους νέους θα φτάσει το 27%, σύμφωνα με την υπουργό.

Η ίδια μίλησε όμως και για τη νέα ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που εδώ και καιρό υπήρχε ως “σενάριο φημολογίας”, ως μια ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση για να βοηθηθούν οι οφειλέτες και να μπορέσουν να εξοφλήσουμε πληρώνοντας έως και 120 δόσεις.

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και κατά 27% για τους νέους, παρότι είναι μια σημαντική αύξηση δεν οδηγεί σε αύξηση του αφορολόγητου ορίου», σημείωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως τόνισε μιλώντας στον Realfm 97,8, «ο κατώτατος μισθός παραμένει στο αφορολόγητο όριο για το 2019».

Η υπουργός Εργασίας συνέστησε σε όσους επικαλούνται το μέτρο μείωσης του αφορολόγητου το 2020 «να μη επενδύουν σε αυτήν την αντιπολιτευτική γραμμή, γιατί θα εκτεθούν, όπως συνέβη και με την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων»

 

Η υπουργός Εργασίας συνέστησε δε σε όσους επικαλούνται το μέτρο μείωσης του αφορολόγητου το 2020 «να μην επενδύουν σε αυτήν την αντιπολιτευτική γραμμή γιατί θα εκτεθούν, όπως συνέβη και με την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων».

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι η απόκριση σε μια μεγάλη ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας, των εργαζομένων και ιδίως των νέων», τόνισε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της βελτίωσης του εισοδήματος των εργαζομένων.

Όπως σημείωσε, «η αύξηση των μισθών σε μια οικονομία όπως η ελληνική τονώνει την εσωτερική ζήτηση και την κατανάλωση, και λειτουργεί ως αναπτυξιακό μέτρο», ενώ πρόσθεσε ότι «οι αυξήσεις σε αυτού του επιπέδου τους μισθούς είναι χρήματα που την επόμενη μέρα πέφτουν στην αγορά και στην κατανάλωση, για την κάλυψη βασικών αναγκών των εργαζομένων».

 

Από τον Φεβρουάριο η ρύθμιση

 

Αναφερόμενη στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τόνισε ότι θα νομοθετηθεί τον Φεβρουάριο και θα αρχίσει να λειτουργεί από τον Μάρτιο.

«Η ρύθμιση θα αφορά το σύνολο των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν σωρευτεί έως τις 31/12/2017», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου, υπογραμμίζοντας ότι, εκτός από το “κούρεμα” των προσαυξήσεων κατά 85%, θα περιλαμβάνει και “κούρεμα” της βασικής οφειλής.

Η βασική οφειλή θα μειωθεί μέσω του επανυπολογισμού των εισφορών από το 2002 έως τις 31/12/2016, με βάση τα πραγματικά εισοδήματα που είχε ο οφειλέτης τα χρόνια αυτά. Θα δημιουργηθεί, έτσι, μια νέα οφειλή μαζί με τις “κουρεμένες” προσαυξήσεις, την οποία θα μπορεί να αποπληρώσει σε έως 120 δόσεις.

«Πρόκειται για ένα μέτρο τεράστιας ανακούφισης για χιλιάδες ασφαλισμένους», σημείωσε η υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι «επιπλέον, οι ασφαλισμένοι που θα έπρεπε να έχουν συνταξιοδοτηθεί γιατί έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν επειδή έχουν μεγάλες οφειλές προς τα ταμεία, μέσω αυτού του “κουρέματος” θα μπορούν να λάβουν σύνταξη και να αποπληρώσουν τελικά το χρέος τους μέσω μιας παρακράτησης που θα γίνεται».

 

120 ΔΟΣΕΙΣ

Ποιες θα είναι οι αλλαγές

Στο μεταξύ, μεγάλες αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας.

Ειδικότερα, η ρύθμιση των παλαιών χρεών, έως το 2016, προς τα Ταμεία σχεδιάζεται να προβλέπει δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 30 ευρώ τον μήνα για τους αγρότες και τα 50 ευρώ τον μήνα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, με ανώτατο όριο αποπληρωμής τους 120 μήνες.

Ταυτόχρονα, για όσους έχουν οφειλές έως 3.000 ευρώ, το όριο της ρύθμισης θα μπορεί να φτάνει ως και τις 100 δόσεις έναντι των 36 που προέβλεπε αρχικά ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας.

Επί του πρακτέου, λοιπόν, όσοι αξιοποιήσουν τη νέα ρύθμιση που θα εφαρμοστεί και κυρίως οι μικροί οφειλέτες, με χρέη ως 3.000 ευρώ (από παλιές μέχρι το 2016 εισφορές χωρίς τις προσαυξήσεις), δε θα έχουν περιορισμό να εξοφλήσουν τα χρέη σε 36 δόσεις, καθώς ο καθορισμός των δόσεων θα προκύπτει με βάση την ελάχιστη μηνιαία καταβολή των 30 ευρώ, αν είναι αγρότες με χρέη στον ΟΓΑ, ή των 50 ευρώ, αν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με χρέη σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.

Οι δύο αυτές αλλαγές αποφασίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες του “Ελεύθερου Τύπου”, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές στο υπουργείο Εργασίας υπό την υπουργό Έφη Αχτσιόγλου, με στελέχη του υπουργείου και τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ.

Ειδικότερα, με βάση τις πληροφορίες, η πρόταση που συζητήθηκε, πέραν των όρων της ρύθμισης και τον τρόπο επανυπολογισμού των παλιών χρεών βάσει εισοδήματος, προβλέπει επίσης την καθιέρωση ελάχιστης δόσης 30 ευρώ για τους αγρότες, με το σκεπτικό ότι στην πλειονότητά τους χρωστούν μικρά ποσά της τάξης των 3.000-5.000 ευρώ, και τη διευκόλυνση όλων των οφειλετών να επιλέγουν και πέραν των 36 δόσεων για χρέη ως 3.000 ευρώ. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως και τους αυτοαπασχολούμενους, η ελάχιστη δόση θα είναι τα 50 ευρώ.

Για παράδειγμα, αγρότης με οφειλή 2.520 ευρώ στον ΟΓΑ από παλιές εισφορές και 1.134 ευρώ από τις προσαυξήσεις, μπαίνοντας στη ρύθμιση θα έχει “κούρεμα” 85% στις προσαυξήσεις, οι οποίες θα διαμορφωθούν στα 170 ευρώ. Η οφειλή που θα ρυθμιστεί θα είναι το αρχικό κεφάλαιο των 2.520 ευρώ συν τα 170 ευρώ από τις προσαυξήσεις, δηλαδή 2.690 ευρώ.

Επιμέλεια: Χριστόφορος Παπαδάκης

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια