Κατώτατος μισθός: Ποιοι θα πάρουν αύξηση από 25 έως 139 ευρώ

Οικονομία
Κατώτατος μισθός: Ποιοι θα πάρουν αύξηση από 25 έως 139 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως αντιδρούν εργοδότες και επιχειρήσεις στην αύξηση;

Με “ανάμικτα” συναισθήματα υποδέχτηκε η αγορά την αύξηση του κατώτατου μισθού που εξήγγειλε η κυβέρνηση και πρόκειται να γίνει πραγματικότητα από την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου.

Αν και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στην εσωτερική αγορά καλοβλέπουν την (έστω, μικρή) αύξηση της εσωτερικής ζήτησης που θα φέρει αυτή η αναιμική αύξηση των εισοδημάτων, από την άλλη οι εργοδότες συνεχίζουν να επιβαρύνονται με μη μισθολογικό κόστος το οποίο θεωρούν «υπερβολικό». Μάλιστα, κάποιοι εκπρόσωποι εργοδοτικών οργανώσεων θεωρούν... ανεπαρκές το ύψος της αύξησης ώστε να τονωθεί επαρκώς η εσωτερική ζήτηση!

Βεβαίως οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως εξαγωγικά ή στον τουρισμό (όπου έχουν πελατεία... εκτός Ελλάδας) σαφώς βλέπουνιν λιγότερο ευνοϊκά τις αυξήσεις στον κατώτατο, που θα φέρει αύξηση της συνολικής τους δαπάνης, δίχως όμως να αυξήσει και τα έσοδά τους (αφού δεν τους επηρεάζει η άνοδος της εσωτερικής ζήτησης).

Η αύξηση

Η αύξηση αυτή του κατώτατου μισθού φέρνει αυξήσεις κατά 64 ευρώ κάθε μήνα στους εργαζόμενους άνω των 25 ετών, ενώ για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών η αύξηση φτάνει τα 139 ευρώ τον μήνα.

Ο νέος κατώτατος μισθός εκτιμάται ότι θα καλύψει περίπου 880.000 εργαζόμενους, άνεργους και δικαιούχους ειδικών βοηθημάτων. Εξ αυτών, 600.000 αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ή απασχολούνται με ευέλικτες μορφές εργασίας, ενώ 280.000 είναι άνεργοι ή λαμβάνουν ειδικά επιδόματα από τον ΟΑΕΔ. Σε επίπεδο έτους η αύξηση για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών φτάνει τα 1.946 ευρώ, ενώ για τους άνω των 25 ετών φτάνει τα 896 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η αύξηση του κατώτατου και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού από 1/2/2019, δηλαδή από μεθαύριο Παρασκευή, διαμορφώνει τα εξής δεδομένα: Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται από την 1η του μήνα στα 650 ευρώ/μήνα μικτά, από τα 586,08 ευρώ (αύξηση 11%).

Ο υποκατώτατος μισθός καταργείται. Ο κατώτατος μισθός και για τους νέους έως 25 ετών αυξάνεται στα 650 ευρώ/μήνα μικτά, από τα 510,95 ευρώ (αύξηση 27%).

Οι εργοδότες

Τίθεται εύλογα όμως ένα ερώτημα. Τι λένε εργοδότες-πρόεδροι συλλόγων και επαγγελματικών οργανώσεων για την αύξηση του κατώτατου μισθού; «Ως ΓΣΒΕΕ δε διαφωνούμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού, αρκεί να συνοδευτεί και με άλλα μέτρα τα οποία θα φέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στην αύξηση αυτή. Εάν δεν αυξηθεί το αφορολόγητο στους εργαζόμενους, δυστυχώς η συγκεκριμένη ρύθμιση δε θα φέρει αποτέλεσμα, γνωρίζοντας ότι οι Θεσμοί έχουν αποφασίσει τη μείωση του αφορολόγητου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα χρήματα αυτά θα τα απορροφήσει η εφορία και δε θα μείνουν στην αγορά. Όπως επίσης αυτό που έχουμε ζητήσει από τη δική μας πλευρά από την κυβέρνηση είναι η κατάργηση του 1% στις ασφαλιστικές εισφορές που επιβάλλεται σήμερα, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν οι επαγγελματίες όλο το κόστος αυτό. Από την αρχή ως Ομοσπονδία και ως ΓΣΒΕΕ διαφωνούσαμε στη μείωση των μισθών και είχαμε πει να παραμείνουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στους κοινωνικούς εταίρους και όχι να θεσμοθετείται ο κατώτατος μισθός από την κυβέρνηση στα πλαίσια αυτά, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα», αναφέρει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο Μπάμπης Λεκάκης, πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ.

Στο ίδιο ερώτημα τοποθετείται και ο Μανόλης Κουμαντάκης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, ο οποίος σημειώνει: «Σε αυτά τα 8 χρόνια της μεγάλης κρίσης, έχει κατακρημνιστεί τελείως η κεφαλαιακή υποδομή της χώρας σε όλα τα επίπεδα, και του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Κατ’ επέκταση και όλα τα μεγέθη του οικονομικού τομέα έχουν κατακρημνιστεί, όπως και τα εισοδήματα των εργαζομένων, δηλαδή οι μισθοί. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια ανάκαμψη στην οικονομία μας εάν δεν μπορέσουμε να δημιουργήσουμε εισοδήματα. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια άποψη που έχει εκφραστεί δημοσίως και σε όλους τους τόνους, ότι οι μισθοί των εργαζομένων θα πρέπει να φτάσουν σε τέτοιο επίπεδο που, εκτός το να επιβιώνουν με άνεση οι εργαζόμενοι, θα πρέπει ταυτόχρονα να δώσουν τη δυνατότητα στην αγορά να έχει ρευστότητα. Αυτή η αύξηση των μισθών δεν καλύπτει τη δυνατότητα της οικονομίας να προχωρήσουμε σε μια ανάκαμψη. Είναι μια μικρή βοήθεια, που δε βοηθάει ουσιαστικά ούτε την κοινωνία ούτε την οικονομία».

«Μειώστε τις εισφορές για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε»

Τέλος, ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος των ξενοδόχων Ηρακλείου, αναφέρει: «Θετική είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού. Έπρεπε να είχε γίνει την προηγούμενη διετία ή τριετία με μικρότερες αυξήσεις. Γιατί, όταν δώσεις μια αύξηση της τάξης του 10-12% από τη μια χρονιά στην άλλη, είναι πάρα πολύ. Ουσιαστικά, αναπληρώνουν χρονιές μαζεμένες. Είμαι υπέρ, αλλά η ποσοστιαία αύξηση είναι μεγάλη. Μπορεί να μην είναι μεγάλο το ποσό, αλλά δεν μπορείς να δίνεις τόσο μεγάλα νούμερα από τη μια χρονιά στην άλλη. Επίσης, θεωρώ πως είναι σωστό να μειωθούν οι εισφορές μας, για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στην αύξηση των μισθών, πράγμα που το έχουμε ζητήσει έτσι ώστε και οι εργαζόμενοι να αμείβονται καλύτερα και οι επιχειρήσεις να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στο ακέραιο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News