default-image

Κατώτατος μισθός και… αντιδράσεις

Οικονομία
Κατώτατος μισθός και… αντιδράσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δια στόματος Τσίπρα στο 11% η αύξηση - Οι αντιδράσεις των συνδικάτων συνεχίζονται

Αιφνιδίως... προς τα πάνω σε σχέση με τις μέχρι πρόσφατα πληροφορίες είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Συγκεκριμένα, αύξηση κατά 11%, και όχι κατά 8% που ανέφεραν οι πληροφορίες, ανακοίνωσε κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Έλληνας πρωθυπουργός, που κάλεσε το Συμβούλιο να εγκρίνει την αύξηση στα 650 ευρώ.

Για τη δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. της άμεσης αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ έκανε λόγο στη συνέχεια με ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος, χαρακτηρίζοντας ως ψίχουλα τα χρήματα που θα πάρουν από 1ης Φεβρουαρίου όσοι από τους εργαζόμενους στη χώρα μας θα βγουν ωφελημένοι από την αύξηση του 11% και μετά από οκτώ μνημονιακά χρόνια αφαίμαξης του εισοδήματός τους!

«Από την πρώτη στιγμή της δικής μας διακυβέρνησης είχαμε επισημάνει την κομβική σημασία που έχει για εμάς ο μισθός. Είχαμε επισημάνει ότι η στρατηγική της δίκαιης ανάπτυξης και ο στρατηγικός στόχος περιορισμού των ανισοτήτων περνά μέσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και την ενίσχυση της μισθωτής εργασίας, της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Βέβαιος ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας θα χαιρετίσει αυτήν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ και κατάργηση του υποκατώτατου δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Υπουργικό Συμβούλιο. «Όχι όμως όλοι», είπε, σημειώνοντας ότι δύο κατηγορίες θα έχουν αντιρρήσεις: «Η μία από συμφέρον, όχι από αδυναμία, διότι υπάρχουν κοινωνικές ομάδες απολύτως μειοψηφικές, που είδαν την κρίση ως ευκαιρία για τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων υπέρ αυτών, αλλά για τη διεύρυνση της δικής τους κερδοφορίας». Όπως πρόσθεσε, «υπάρχουν κι άλλοι που θα φέρουν αντιρρήσεις από άποψη, οι λεγόμενοι και νεοφιλελεύθεροι, που θεωρούν ότι προϋπόθεση της ανάπτυξης είναι η συντριβή της εργασίας».

«Τους απαντάμε ότι η συντριβή της εργασίας δεν είναι ο δρόμος για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την τόνωση της οικονομίας. Αντίθετα αποτελεί, αποδεδειγμένα, τη συνταγή της χρεωκοπίας», τόνισε ο πρωθυπουργός. Γιατί, όπως εξήγησε, «δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι κρίσεις της ιστορίας του καπιταλισμού ξέσπασαν όταν οι ανισότητες έφτασαν στο υψηλότερο σημείο τους. Διότι δεν πιστεύουμε στις ψευδείς υποσχέσεις των δήθεν ειδικών που μας λένε ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η μείωση των μισθών, και γιατί ξέρουμε από τη θεωρία και την εμπειρία ότι η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι το αντίθετο συμβαίνει, ότι δηλαδή η αύξηση των μισθών είναι η προϋπόθεση και η ανάπτυξη είναι το αποτέλεσμα».

«Με την απόφασή μας αυτή σήμερα όχι μόνο δίνουμε ανάσα και ελπίδα στους 600.000 εργαζόμενους που επηρεάζονται ευθέως από την αύξηση, ούτε μόνο στους 280.000 που επηρεάζονται εμμέσως από την αύξηση επιδομάτων, που είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό, αλλά δίνουμε και προοπτική περαιτέρω τόνωσης της δίκαιης ανάπτυξης», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Θετικό μεν, ψίχουλα δε»

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, σχολίασε τις ανακοινώσεις Τσίπρα λέγοντας πως ναι μεν είναι θετική η αύξηση ως γεγονός, αλλά από την άλλη το Εργατοϋπαλληλικό Κίνημα της χώρας είναι ανυποχώρητο στην κατεύθυνση της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ τον μήνα. «Δε θα υποχωρήσουμε. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα 751. Και έχουμε και μια υπόνοια ότι το 11% αντί για το 8% της αύξησης μπορεί να ήταν μια συμφωνία με τους ίδιους τους δανειστές για λόγους εντυπώσεων», λέει χαρακτηριστικά ο Στέλιος Βοργιάς.

«Είναι νόμος... “δολοφόνος”»

«Στην ουσία για πρώτη φορά εφαρμόζεται ο νόμος... “δολοφόνος”. Ο νόμος Βρούτση γίνεται τώρα νόμος Βρούτση-Αχτσιόγλου, που προβλέπει να αποφασίζει η εκάστοτε κυβέρνηση τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα», σχολιάζει στη “Νέα Κρήτη” το στέλεχος του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου Γιάννης Γωνιανάκης.

«Αυτή ουσιαστικά η αύξηση είναι μηδαμινή, αν πάρουμε υπόψη ότι από φέτος ισχύει μειωμένο το αφορολόγητο. Δηλαδή από 8.600 θα κατέβει στα 5.600 ευρώ. Δηλαδή και ένας άνεργος θα κληθεί να πληρώσει εφορία. Κι αυτή η αύξηση στα 650 ευρώ ουσιαστικά δεν μπορεί να δώσει τίποτα, αν λάβουμε υπόψη το κόστος ζωής αλλά και τα στοιχεία που έδωσε η ίδια η “Εργάνη”, που λένε ότι τα τετράωρα φτάνουν στο 60%»!

Καταλήγοντας, υπενθυμίζει τις θέσεις του ΠΑΜΕ για κατάργηση του νόμου Βρούτση-Αχτσιόγλου και επίσης ο κατώτατος μισθός να αρχίζει από τα 751 ευρώ τον μήνα όπως ήταν πριν το 2012. «Ακόμα και η κατάργηση του υποκατώτατου είναι ψεύτικη, γιατί αυτό που βάζουν τώρα είναι να λαμβάνεται υπόψη η εμπειρία που υπάρχει ανεξαρτήτως ηλικίας. Δηλαδή αν ένας ξενοδοχοϋπάλληλος απολυθεί και πάει να δουλέψει στην οικοδομή, από τη στιγμή που δεν έχει ένσημα να πηγαίνει σε έναν κατώτερο-κατώτατο μισθό»...

«Θα εξανεμιστεί στη φορολογία»

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΓΣΕΕ

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού, που ανακοινώθηκε, χρησιμοποιείται ως “φύλλο συκής” για τη μη αποδοχή του κυρίαρχου αιτήματος της ΓΣΕΕ για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, χωρίς διακρίσεις και με ταυτόχρονη νομοθέτηση της αποκατάστασης της αρμοδιότητας του εφεξής καθορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, για όλους τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ)».

Έτσι ξεκινά την ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, που θεωρεί ότι η αύξηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά σημειώνει παράλληλα ότι η αύξηση αυτή, ενώ καλύπτει στο μισό την απώλεια από το 2012 μέχρι σήμερα, «θα εξανεμιστεί από τη φορολογία, λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη οι εργαζόμενοι είναι τα μεγάλα υποζύγια και πιθανά τα πιο συνεπή του φορολογικού συστήματος. Οι εργαζόμενοι θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος σχεδόν ολόκληρο το ποσό της αύξησης, καθώς μεγάλο μέρος του αφορολόγητου μέχρι τώρα εισοδήματός τους θα φορολογείται πλέον με συντελεστή 22%, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ισχύοντα»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News