default-image

«Κόκκινος» κίνδυνος - Ποιες οι προτάσεις ΤΧΣ και ΤτΕ

Οικονομία
«Κόκκινος» κίνδυνος - Ποιες οι προτάσεις ΤΧΣ και ΤτΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βρόχος των «κόκκινων» δανείων παραμένει ο παράγοντας που κρατά πίσω τις τράπεζες και κατά συνέπεια όλο το οικοδόμημα της ελληνικής οικονομίας

Και ενώ οι εσωτερικές πιέσεις παραμένουν... υψηλές, αρχίζουν να ζορίζουν και οι εξωτερικές, καθώς η ΕΚΤ προχωρά σε νέο “άτυπο τελεσίγραφο” με τη μορφή επιστολών ανά τράπεζα, διά των οποίων επισημαίνεται η κρισιμότητα της φετινής χρονιάς για τη μείωση των παλιών “κόκκινων” δανείων.

Παράλληλα, από τον τρέχοντα μήνα ανοίγει και το θέμα των προβλέψεων για τα νέα δάνεια που θα χορηγήσουν οι τράπεζες, ενώ οι τελευταίες βρίσκονται και σε αναμονή για την ανακοίνωση, εντός του έτους, των δεικτών επιπλέον κεφαλαίων που θα κληθούν να διαθέτουν για την προστασία των καταθέσεων.

Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα απαιτητικό ξεκίνημα της πρώτης χρονιάς υλοποίησης της τριετούς στοχοθεσίας των τραπεζών για τη μείωση των NPLs, κατά περίπου 55 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, με βάση σχετική απόφαση του Supervisory Board της ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες θα λάβουν επιστολές με τις οποίες θα τους ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (SREP) που ολοκλήρωσε ο SSM και τα οποία θα συμπληρώνουν το πόρισμα των stress tests του περασμένου Μαΐου, δίνοντας τη συνολική εικόνα για την επάρκεια - αλλά και τις τυχόν ανάγκες - κεφαλαίων των τραπεζών. Αντίστοιχες αποφάσεις θα εκδώσει και η Τράπεζα της Ελλάδος για τις μη συστημικές τράπεζες, οι οποίες εμπίπτουν στην εποπτεία της.

Το περιεχόμενο των επιστολών αυτών είναι απόρρητο. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα έχουν συναγάγει από τις επαφές τους με τους επόπτες κατά το διάστημα που έτρεχε ο έλεγχος SREP, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες θα έχουν δείκτες συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας μεταξύ 13% και 14%.

Πρόκειται για δείκτες που δεν πιέζουν άμεσα τις τράπεζες για κεφαλαιακή ενίσχυση και δίνουν ένα περιθώριο ασφαλείας μέχρι τα stress tests της επόμενης χρονιάς. Το περιθώριο αυτό, όμως, θα πρέπει να αξιοποιηθεί για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων, έτσι ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία πρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών για τις τράπεζες.

Οι επιστολές της ΕΚΤ προς τις τράπεζες με τα πορίσματα του φετινού SREP (δηλαδή αυτού που ολοκληρώθηκε και θα ισχύσει για το 2019), και τις κατευθύνσεις του επόπτη για την κάθε τράπεζα, ανοίγουν για τις τράπεζες και το θέμα των προβλέψεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Και αυτό διότι η διαχείριση των κινδύνων - πρωτίστως μεταξύ αυτών ο πιστωτικός - είναι αυτό που εξετάζει ο έλεγχος SREP για να διαμορφώσει την εικόνα της κεφαλαιακής κατάστασης της κάθε τράπεζας, καλώντας την να λάβει τα αντίστοιχα διορθωτικά μέτρα εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

Το πώς οι τράπεζες θα πρέπει να καλύψουν με προβλέψεις τα δάνεια που έχουν ήδη χορηγήσει, αποτελεί αντικείμενο της καθεμίας ξεχωριστά, σε συνεννόηση με τον επόπτη. Συνολικά, ωστόσο, κεφάλαια θα πρέπει να μπουν στην άκρη, μειώνοντας τα περιθώρια κερδοφορίας των τραπεζών.

Οι προτάσεις ΤΧΣ και ΤτΕ

Οι νέες υποχρεώσεις που έρχονται για τις προβλέψεις των δανείων καθιστούν επιτακτική την ανάγκη μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με “ταχύτητα φωτός”. Προς αυτή την κατεύθυνση, προωθούνται παράλληλα οι δύο προτάσεις που έχουν κατατεθεί, από την κυβέρνηση (ΤΧΣ) και την Τράπεζα της Ελλάδος, για τη συλλογική αντιμετώπιση του ζητήματος των NPEs.

Το προβάδισμα έχει η πρόταση του ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), η οποία εκτιμάται ότι θα πάρει το “πράσινο φως” από τις ευρωπαϊκές Αρχές μέσα στον Φεβρουάριο, με προοπτική να μπορέσει να λειτουργήσει τον Απρίλιο.

Παράλληλα με την πρόταση του ΤΧΣ, “τρέχει” και η πρόταση της ΤτΕ, η οποία θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή ενδεχομένως και από τον Ιούνιο. Οι αγορές δείχνουν, επίσης, ενδιαφέρον για την πρόταση της ΤτΕ, η οποία παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε ξένους επενδυτές στο Λονδίνο. Η πρόταση αυτή, πέραν του ότι μπορεί να “σηκώσει” περισσότερα “κόκκινα” δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών, λύνει ταυτόχρονα και το πρόβλημα του αναβαλλόμενου φόρου (DTC) που δημιουργεί θέμα dilution για τους υφιστάμενους μετόχους των τραπεζών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόταση της ΤτΕ θα παρουσιαστεί εκ νέου στον SSM (θα πρόκειται για την τρίτη παρουσίαση). Καταπώς φαίνεται, οι δύο προτάσεις κινούνται παράλληλα, και οι δύο πλευρές (κυβέρνηση-ΤτΕ) εκτιμούν ότι το ιδανικό είναι να εγκριθούν και οι δύο, και οι αγορές να “επιβάλουν” στην πορεία το αποδοτικότερο σχήμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News