Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα καταβληθεί η πρώτη δόση

Οικονομία
Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα καταβληθεί η πρώτη δόση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μικρή αύξηση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης στον νομό Ηρακλείου γύρω στο 1,03 με 1,04 ευρώ το λίτρο

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου θα καταβληθεί η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης και μία δόση θα καταβληθεί έως τις 30 Ιουνίου 2019. Να υπενθυμίσουμε ότι με νομοθετική ρύθμιση το επίδομα θα αυξηθεί για την αντιστάθμιση των υψηλών τιμών που παραμένουν στα ύψη, παρά τις συνεχείς μειώσεις του τελευταίου διαστήματος, κυρίως λόγω του περίφημου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Στο μεταξύ, στον νομό Ηρακλείου διαπιστώνεται τις τελευταίες μέρες μια μικρή αύξηση της τιμής, που έχει ως συνέπεια η μέση τιμή να φτάσει γύρω στο 1,03 με 1,04 ευρώ το λίτρο. Ο πρόεδρος των πρατηριούχων του νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, πάντως, δεν μπορεί να απαντήσει αν και κατά πόσο θα συνεχιστεί αυτή η αύξηση και καλεί τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί, να κάνουν την έρευνα αγοράς τους και να μην ξεχνούν πως αυτές οι αυξήσεις δεν οφείλονται στους βενζινοπώλες, αλλά στις διεθνείς τιμές των καυσίμων, που σίγουρα αν δεν υπήρχαν οι δυσβάσταχτοι φόροι, θα ήταν περισσότερο υποφερτές!

Η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης που προωθεί η κυβέρνηση αναμένεται να “θερμάνει” λίγο την αγορά.

Από 0,125 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου θα αυξηθεί στα 0,15-0,20 ευρώ.

Το νέο αυξημένο επίδομα θέρμανσης θα ανέλθει:

- Στις περιοχές της ζώνης Α', μεταξύ 3,75 και 5 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (25 επιδοτούμενα λίτρα x επίδομα 0,15-0,20 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

- Στις περιοχές της ζώνης Β', μεταξύ 2,25 και 3 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (15 επιδοτούμενα λίτρα x επίδομα 0,15-0,20 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

- Στις περιοχές της ζώνης Γ', μεταξύ 1,20 και 1,60 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (8 επιδοτούμενα λίτρα x επίδομα 0,15-0,20 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

- Στις περιοχές της ζώνης Δ', μεταξύ 0,75 και 1 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (5 επιδοτούμενα λίτρα x επίδομα 0,15-0,20 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

Πότε θα καταβληθεί το επίδομα θέρμανσης;

Οι αιτήσεις ξεκίνησαν να υποβάλλονται από τις 16 Ιανουαρίου. Η καταβολή των επιδομάτων θα γίνει σε δύο δόσεις, μία έως την 31η Ιανουαρίου για όσους υπέβαλαν αίτηση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και μία έως την 30ή Ιουνίου για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τις 31 Μαΐου.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι πολίτες μπαίνουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή πατώντας την επιλογή “Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης” και κατόπιν την “Είσοδο στην εφαρμογή”, που θα οδηγεί στην σελίδα “Επίδομα πετρελαίου” η οποία ανοίγει με τη συμπλήρωση των προσωπικών κωδικών. Εκεί θα πρέπει να συμπληρώσουν:

- Τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ.

- Αν διαμένουν σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία.

- Αν είναι ιδιοκτήτες ή ένοικοι, οπότε συμπληρώνουν τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.

- Τον ΙΒΑΝ λογαριασμού στον οποίο θα πιστωθεί το επίδομα.

- Αν αποδέχονται τους σχετικούς όρους.

Και τέλος επιλέγουν “Υποβολή αίτησης”.

«ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΙΜΕΣ»

«Η ακρίβεια δεν οφείλεται σε μας»

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου κ. Λυκούργος Σαμόλης εξηγεί ότι «η αύξηση έχει να κάνει με τις διεθνείς τιμές. Έχουμε όμως από τον Δεκέμβριο και μετά συνεχείς μειώσεις μέχρι και 15 λεπτά σε σχέση με την τιμή που είχε το πετρέλαιο όταν ξεκίνησε η διάθεσή του. Από ’κει και πέρα, στα πρατήρια του νομού Ηρακλείου η μέση τιμή των τελευταίων ημερών είναι γύρω στο 1,03 με 1,04 ευρώ το λίτρο. Οι πιο χαμηλές τιμές είναι μέσα στην πόλη. Πάντα στα χωριά έχουμε υψηλότερες τιμές, όπως μπορείτε να καταλάβετε».

Εξάλλου, όπως λέει ο πρόεδρος των βενζινοπωλών, «η αύξηση είναι σε όλα τα καύσιμα. Υπάρχει δηλαδή και στη βενζίνη μια αύξηση. Έτσι, η μέση τιμή στη βενζίνη είναι στα 1,54 ευρώ το λίτρο».

Στο ερώτημά μας αν η κυβέρνηση έχει δώσει μια απάντηση στο πάγιο αίτημα του κλάδου για επαναφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα επίπεδα του 2011, ο πρόεδρος των πρατηριούχων υγρών καυσίμων του νομού Ηρακλείου είναι αρνητικός, τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι, πέρα από την όποια αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, η πιο σωστή λύση είναι να μειωθεί δραστικά ο ΕΦΚ και ας καταργηθεί το επίδομα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News