Μηδενικές προσδοκίες για αύξηση των μισθών

Οικονομία
Μηδενικές προσδοκίες για αύξηση των μισθών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 61% των Ελλήνων δεν τρέφει ελπίδες πως θα αυξηθούν οι αποδοχές του

Καμία ελπίδα για αύξηση μισθού δεν τρέφουν πλέον οι Έλληνες πολίτες, με το 61% του πληθυσμού να θεωρεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο... όνειρο απατηλό.

Την ίδια ώρα απογοητευμένοι, με την ανασφάλεια για απώλεια της θέσης εργασίας τους να τους κυριεύει βράδυ-πρωί, εμφανίζονται οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα σε έρευνα της ΓΣΕΕ, που καταγράφει την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και τη συνεχιζόμενη ποιοτική υποβάθμιση των όρων εργασίας.

Το 71% των μερικώς απασχολουμένων δηλώνει απαισιόδοξο για την πορεία της χώρας τούς επερχόμενους μήνες, καταδεικνύοντας πως οι πιο ευάλωτες κατηγορίες της μισθωτής εργασίας καλούνται να διαβιώσουν υπό εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες...

Η παγίωση κλίματος απαισιοδοξίας στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, οι «μηδενικές προσδοκίες» για την αύξηση των αποδοχών τους, το μαζικό αίσθημα ανασφάλειας για τη διατήρηση της θέσης δουλειάς τους, με την ποιοτική υποβάθμιση των όρων εργασίας να συνεχίζεται, αποτελούν, μεταξύ άλλων, τα βασικά ευρήματα της δεύτερης μέτρησης της έρευνας κοινής γνώμης “Δείκτες Κλίματος Αγοράς Εργασίας”, μιας παρέμβασης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ με στόχο την καταγραφή, τη συσχέτιση και την αξιολόγηση κρίσιμων μεγεθών και πτυχών της αγοράς εργασίας.

Απαισιόδοξοι για την πορεία της χώρας

Το 71% των μερικώς απασχολουμένων δηλώνει απαισιόδοξο για την πορεία της χώρας τούς επερχόμενους μήνες, καταδεικνύοντας πως οι πιο ευάλωτες κατηγορίες της μισθωτής εργασίας καλούνται να διαβιώσουν υπό εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες. Έλλειμμα αισιοδοξίας εντοπίζεται στο 56% του συνόλου των εργαζομένων. Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί πως το 58% των εργαζομένων εκφράζει βεβαιότητα αναφορικά με τη διατήρηση της δουλειάς του για το επόμενο εξάμηνο.

Συλλογική σύμβαση

Στη συνέχεια των αποτελεσμάτων της έρευνας αναφέρεται ότι το 43% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα δεν είναι ικανοποιημένο από την ποιότητα των όρων εργασίας του. Η ΓΣΕΕ, μάλιστα, διευκρινίζει ότι η ποιότητα των όρων εργασίας είναι ένας σύνθετος δείκτης, εντός του οποίου εκφράζονται αναντιστοιχίες αμοιβών με τον φόρτο δουλειάς και σπουδών, με τη θέση ή το αντικείμενο εργασίας ή με την έλλειψη προοπτικής σταδιοδρομίας, καθώς και αποκλίσεις σε ωράρια, καθήκοντα, υγιεινή και ασφάλεια κ.λπ.

Ως συνέπεια των παραπάνω, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, οι σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας θα εντείνονται όσο επιλέγονται η ημιαπασχόληση, η ευελιξία και οι μειωμένες αμοιβές ως μέσα μείωσης της ανεργίας. Για να υπάρξει στροφή στην εικόνα αυτή, όπως τονίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αλλά και η ΓΣΕΕ, η λύση είναι να επικρατήσει η πραγματική αποκατάσταση δικαιωμάτων, με γνώμονα την πλήρη επαναφορά και ενεργοποίηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, τον κοινωνικό διάλογο και τη διαμόρφωση τού - ενός και μόνο ενός - κατώτατου μισθού, στο πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, και όχι «η “ρύθμισή” του μέσα από υπουργικές αποφάσεις αγνώστων προθέσεων και εμπνεύσεων...», όπως σημειώνεται.

Τι ισχύει για τους κάτω των 25

Αύξηση κατώτατου μισθού στους νέους

Παρ’ όλα αυτά, ευχάριστα νέα για όσους εργαζόμενους είναι κάτω από 25 ετών και παίρνουν σήμερα τον υποκατώτατο μισθό των 511 ευρώ (μικτά) επιφυλάσσει απόφαση του υπουργείου.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα ανέβουν αυτόματα στον αυξημένο κατώτατο μισθό, δηλαδή έως 645 ευρώ, μετά την απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού. Η αναπροσαρμογή του κατώτατου και του υποκατώτατου μισθού είναι στην τελική ευθεία, μιας και το υπουργείο Εργασίας επιταχύνει τις διαδικασίες εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πόρισμα εμπειρογνωμόνων που δόθηκε στην Έφη Αχτσιόγλου προβλέπει αυξήσεις της τάξης του 5% με 11% στον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ (μικτά) που ισχύει σήμερα.

Ουσιαστικά πρόκειται για αυξήσεις ύψους 30 ευρώ μικτά τον μήνα (με 5% αύξηση) και 58,6 ευρώ (με 10% αύξηση) ή σε τελικό μισθό 615-645 ευρώ μικτά. Εάν εφαρμοστεί το σενάριο της αύξησης (το πιθανότερο) κατά 10% επί του ισχύοντος κατώτατου μισθού, αυτός θα διαμορφωθεί σε 645 ευρώ μικτά σε 14μηνη βάση ή σε 752 ευρώ μικτά σε 12μηνη βάση (καθαρά, μαζί με τα δώρα, 631,2 ευρώ τον μήνα) ή αύξηση 57,4 ευρώ τον μήνα. Παράλληλα, με την κατάργηση των ηλικιακών ορίων, δηλαδή, οι νέοι εργαζόμενοι θα δουν αυξήσεις ύψους έως και 120 ευρώ τον μήνα μικτά.

Βεβαίως, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον Αλέξη Τσίπρα για το ποιο θα είναι το τελικό ποσό της αύξησης στον ιδιωτικό τομέα. Η μεγάλη αυτή αλλαγή αφορά σε περίπου 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους, άνεργους και επαγγελματίες.

Από τους 400.000 εργαζόμενους, οι οποίοι θα δουν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου του 2019 αυξήσεις στους μισθούς τους, οι 200.000 εξ αυτών αμείβονται με μισθούς 500 έως 600 ευρώ, ενώ οι άλλοι 200.000 υπολογίζεται πως εργάζονται με μερική απασχόληση και εισπράττουν μισθό ο οποίος εξαρτάται από τον κατώτατο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News