Έρχεται νέα ρύθμιση για όσους χρωστούν το 2019

Οικονομία
Έρχεται νέα ρύθμιση για όσους χρωστούν το 2019

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσο περνά ο καιρός τόσο φαίνεται πιο σίγουρο ότι μέσα στους πρώτους μήνες του 2019 θα υπάρξει νέα ρύθμιση των οφειλών, που θα αφορά τον γενικό πληθυσμό της χώρας και όχι μόνο τις επιχειρήσεις.

Η τελευταία ρύθμιση (η περίφημη των 100 δόσεων) είναι ήδη... αρχαία ιστορία και πάρα πολλοί ωφελούμενοι έχουν ήδη εκπέσει της ρύθμισης κυρίως λόγω νέων οφειλών, ενώ η πρόσφατη των 120 δόσεων αφορούσε μόνο σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Ωστόσο ακόμη δε φαίνεται να έχει ξεκαθαριστεί ούτε το πότε ακριβώς θα δοθεί η νέα ρύθμιση, ούτε ο αριθμός των δόσεων ή οι προϋποθέσεις υπαγωγής σε αυτήν. Την ίδια ώρα κυκλοφορούν και... εναλλακτικά σενάρια, που αφορούν στην “επέκταση” της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, μιλάμε για ρυθμίσεις που αφορούν σε... επταψήφιο αριθμό φορολογουμένων - άλλωστε πάνω από 1.100.000 φορολογούμενοι έχουν ήδη αναγκαστικά μέτρα είσπραξης να “τρέχουν” σε βάρος τους.

Για να ρίξουμε φως στο φλέγον αυτό θέμα, επικοινωνήσαμε με τον Δημήτρη Χριστοφοράκη, ο οποίος είναι πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηρακλείου, στον οποίο θέσαμε μια σειρά ερωτήματα.

Το επικρατέστερο και το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι πως η εξεταζόμενη νέα ρύθμιση θα προβλέπει 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Στη ρύθμιση αυτή θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή κατά την οποία “γεννήθηκαν”. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν από τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Χριστοφοράκης μάς περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Συγκεκριμένα ο ίδιος είπε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει εξωδικαστικός μηχανισμός που εμφανίζει τη ρύθμιση στην πραγματικότητα ως μια πολύπλοκη διαδικασία, που είναι και κοστοβόρα για τις επιχειρήσεις για όποιον επιλέξει να την κάνει, και έχει δικλίδες μέσα από τις οποίες ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων βγαίνει εκτός - έξω δηλαδή - εάν όχι στην πρώτη φάση, στη δεύτερη φάση σίγουρα. Αυτό θεωρείται ρύθμιση. Και η μόνη ρύθμιση που “τρέχει” σήμερα είναι η ρύθμιση των 12 δόσεων, που είναι η πάγια ρύθμιση. Τα σενάρια λένε για μια ρύθμιση, σύμφωνα με δηλώσεις της Κ. Παπανάτσιου, που θα γίνει στις αρχές αυτού του μήνα μέχρι τέλη Φεβρουαρίου, ωστόσο μένει να διευκρινιστεί ο αριθμός των δόσεων. Τελευταία κυκλοφορεί στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών πως η ρύθμιση αυτή θα είναι 48 δόσεις και με κριτήρια την περιουσιακή εικόνα και την εικόνα των καταθέσεων για την κερδοφορία των επιχειρήσεων».

Στη ρύθμιση αυτή θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή κατά την οποία προέκυψαν, σύμφωνα με δημοσιεύματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Ο ίδιος έδωσε και την προσωπική του εκτίμηση ως προς την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, λέγοντας: «Μια προσωπική εκτίμησή μου είναι πως θα πάμε σε μια διεύρυνση της ρύθμισης των δώδεκα δόσεων, θα πάμε σε 24 ή ακόμη και σε 36 δόσεις, και όσο προχωράει ο καιρός και πλησιάζουμε στην περίοδο των εκλογών, αναγκαστικά θα πάμε σε μια ρύθμιση 100-120 δόσεων, που θα αφορούν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Διαφορετικά, ό,τι και να κάνουμε, δεν είναι βιώσιμο. Εύλογα μπορούμε να αντιληφθούμε ότι κάθε μήνα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανεβαίνουν και μάλιστα υπάρχουν μήνες, όταν βγαίνει ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος, που ανεβαίνουν με αρκετά μεγάλους ρυθμούς».

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ

Κριτήρια και προϋποθέσεις

Τίθεται όμως ένα ερώτημα. Η ρύθμιση που θα φέρει το υπουργείο Οικονομικών θα έχει κάποια κριτήρια όπως η κατηγοριοποίηση των οφειλετών με βάση ορισμένους συντελεστές βαρύτητας όπως η οικονομική αδυναμία, η διασφάλιση της οφειλής, το είδος αυτής και η συμπεριφορά του οφειλέτη;

Ο κ. Χριστοφοράκης απαντάει: «Τα κριτήρια που θα μπουν για τη μεγάλη ρύθμιση είναι ότι θα λαμβάνεται υπόψη η εικόνα του οφειλέτη στις τράπεζες, δηλαδή οι τόκοι που θα έχει. Επίσης θα λαμβάνεται υπόψη η κερδοφορία του ως επιχείρηση και η δυνατότητα αποπληρωμής. Δεν έχει κυκλοφορήσει το σενάριο των διασφαλίσεων ακόμη. Δε θα μου κάνει όμως εντύπωση εάν δούμε κάτι τέτοιο, γιατί έχει μπει στη δωδεκάτη ρύθμιση - δηλαδή για ληξιπρόθεσμες άνω των 75.000 ευρώ ότι υπάρχει εγγύηση περιουσίας».

Ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο είναι η αυστηρότητα που θα έχει, με δεδομένο πως ρυθμίσεις όπως εκείνη των 120 δόσεων απαιτούσαν την εξόφληση της κάθε δόσης ανά μήνα. Το ίδιο θα απαιτεί η νέα ρύθμιση;

«Σε όλες τις ρυθμίσεις ισχύει αυτό. Εάν χάσεις μία ή δύο δόσεις, αναλόγως με το ορισθέν ποσό, μπορείς να χάσεις όλη τη ρύθμιση. Σε καμία περίπτωση δε μιλάμε για μια ελεύθερη ρύθμιση και να πληρώνουμε όποτε θέλουμε», σημειώνει ο κ. Χριστοφοράκης.

Τη νέα ρύθμιση θα την περιμένουμε, σύμφωνα με τον κ. Χριστοφοράκη, «όσο πιο πολύ πλησιάζουμε στις εκλογές. Όσο προχωράμε προς τις εκλογές τόσο πιθανό είναι το σενάριο, παρά τις αντιρρήσεις που φέρνουν οι Θεσμοί απ’ έξω».

Τέλος, ο κ. Χριστοφοράκης έκλεισε με έναν σχολιασμό, λέγοντας ότι «αναμένεται μια ρύθμιση που θα συμβάλει στην αποτελμάτωση της οικονομίας και θα βοηθήσει τα νοικοκυριά να μπουν σε μια ροή οικονομικού προγραμματισμού, γιατί, όπως είναι τα πράγματα, σήμερα κανείς δεν μπορεί να κάνει προγραμματισμό με τον φόβο πως ανά πάσα στιγμή θα έχει κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς του λόγω των οφειλών του τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τη ΔΟΥ και τα Ταμεία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News