Τι ζητούν οι έμποροι από τον Αϊ Βασίλη

Οικονομία
Τι ζητούν οι έμποροι από τον Αϊ Βασίλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευχές για τόνωση της αγοράς, ρευστότητα και ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας από τους εμποροβιοτέχνες του Ηρακλείου

Φορολογικές ελαφρύνσεις, σταθερό οικονομικό περιβάλλον και τόνωση της αγοραστικής ικανότητας είναι τα συνηθέστερα δώρα που ζητούν έμποροι, βιοτέχνες και επιχειρηματίες του Ηρακλείου από τον Αϊ Βασίλη.

Η κρίση έκανε εμφανή τα αποτυπώματά της στην αγορά κατά τη διάρκεια της τελευταίας οκταετίας. Παρά τις αναμφισβήτητες κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις, η οικονομική κρίση είχε κυρίως αντίκτυπο στην αγορά. Πέρα από τα εκατοντάδες χιλιάδες “λουκέτα” που μπήκαν στην αγορά εξαιτίας της έλλειψης της ρευστότητας, η αγορά είχε να αντιμετωπίσει έναν κακό δαίμονα και πολύ συγκεκριμένα το κράτος ή εάν προτιμάτε την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική.

Στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της αύξησης του δημόσιου χρήματος, θεωρήθηκε απαραίτητο να αυξηθούν οι φόροι σε επιχειρήσεις και βιοτεχνίες. Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει η υπερφορολόγηση αλλά και μια ασταθής οικονομική πολιτική, η οποία ενισχυόταν από την εναλλαγή των κυβερνήσεων. Η πολιτική αβεβαιότητα τροφοδοτούσε την οικονομική αβεβαιότητα, με αποτέλεσμα το “επιχειρείν” να βρίσκεται σε μια συνεχόμενη κρίση ή σε μια κρίση δίχως τέλος.

Παρά τις αναμφισβήτητες κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις, η κρίση είχε κυρίως αντίκτυπο στην αγορά. Πέρα από τα εκατοντάδες χιλιάδες “λουκέτα” που μπήκαν στην αγορά εξαιτίας της έλλειψης της ρευστότητας, η αγορά είχε να αντιμετωπίσει έναν κακό δαίμονα και πολύ συγκεκριμένα το κράτος ή εάν προτιμάτε την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική...

Το 2018 “έφυγε” με μια προσδοκία πως τα μνημόνια αποτελούν παρελθόν και για την κοινωνία των πολιτών αλλά και για τον επιχειρηματικό κόσμο. Ένα νέο έτος “κατέφτασε”, με τις επιθυμίες ανθρώπων της αγοράς να στρέφονται για το 2019 σε αιτήματα όπως η ελάφρυνση φορολογικών συντελεστών και ένα βιώσιμο οικονομικό περιβάλλον, ώστε οι επιχειρήσεις και οι βιοτεχνίες τους ως οικονομικοί οργανισμοί να επιζήσουν σ’ ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Τι ζητούν, όμως, άνθρωποι της αγοράς από τον Αϊ Βασίλη για το 2019; Αυτό ήταν το ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν. Οι δηλώσεις, όπως θα διαπιστώσετε, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες...

«Βήματα προς την ανάπτυξη»

«Βιώσαμε μια πολύμορφη κρίση, η οποία πραγματικά έχει καταβαραθρώσει και την ιδεολογία μας και έχει δημιουργήσει ένα πρόβλημα ανορθολογικών καταστάσεων στην οικονομία. Αυτό που θα θέλαμε είναι να εφαρμοστούν από εδώ και στο εξής από το πολιτικό σύστημα συγκεκριμένες πολιτικές, που θα προσπαθήσουν να ανεβάσουν το ηθικό και την ψυχολογία του κόσμου και όχι μόνο... Θα θέλαμε να εφαρμοστούν πολιτικές που πραγματικά θα διαμορφώνουν ανάπτυξη στην κοινωνία. Θα διαμορφώνουν ρευστότητα και πραγματικά θα βοηθούν να αναπτύξουμε και να διευρύνουμε τον όγκο της οικονομίας μας, των οικονομικών μεγεθών μας. Αυτό θα βοηθήσει να αναπτύξουμε την κοινωνία, να ξαναδημιουργήσουμε την κανονικότητα στην κοινωνία. Να υπάρχει μια συνοχή και σιγά-σιγά να κάνουμε βήματα στην ανάπτυξη μπροστά. Αυτή είναι η ευχή μου για το 2019».

Mανόλης Κουμαντάκης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου

«Βαθιά ανάσα για την αγορά»

«Τα δώρα που θα θέλαμε εμείς από τον Αϊ Βασίλη είναι η μείωση της φορολογίας, των άμεσων και έμμεσων φόρων, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών. Θα ήταν μια βαθιά “ανάσα” για την αγορά γενικά. Η αισιοδοξία και η ελπίδα είναι οι ευχές μας για ένα καλύτερο 2019, με πάνω απ’ όλα υγεία και αγάπη».

Μπάμπης Λεκάκης, πρόεδρος ΟΕΒΕΝΗ

«Σταθερότητα»

«Περιμένουμε ένα σταθερό περιβάλλον και μια ελάφρυνση και διευκόλυνση του εμπορικού τομέα. Ουσιαστικά αναμένουμε μια σταθερότητα του περιβάλλοντος, πράγμα που πρακτικά σημαίνει να μην έχουμε ούτε εξωγενείς παραμέτρους, όπως πόλεμοι, διαδηλώσεις και απεργίες, αλλά να έχουμε μια τόνωση της αγοραστικής ικανότητας που θα δώσει ανάσες στον έμπορο».

Γιάννης Μαρκάκης, έμπορος

«Δουλειά και όχι επιδόματα-μισθοί»

«Για το 2019 θα ήθελα χαμογελαστά πρόσωπα στην αγορά και όχι ανθρώπους που να βρίσκονται σε κατήφεια, ένα σκηνικό που βλέπουμε όλοι μας. Θα ήθελα επίσης ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον που θα ευνοεί την ανάπτυξη, ώστε να βρουν δουλειά οι άνθρωποι και όχι να υπάρχουν επιδόματα-μισθοί. Δουλειά! Θέλουμε μια σταθερή οικονομική πολιτική ώστε να μπορούμε να βλέπουμε το 2019 με αισιοδοξία».

Εύα Παραγιουδάκη-Πλουμή, έμπορος

«Σιγουριά και ασφάλεια»

«Θα επιθυμούσα περισσότερες φορολογικές ελαφρύνσεις για το 2019. Είναι πλέον ανάγκη για τους ανθρώπους που βρίσκονται στην αγορά να υπάρχει μια φορολογική ελάφρυνση. Για παράδειγμα, η φορολογία στα τρόφιμα είναι 24% και θα ήταν θεμιτό και για εμάς και για τους πολίτες να είναι χαμηλότερη. Θα επιζητούσα για το 2019 μια σταθερότερη οικονομική πολιτική, η οποία θα μας δώσει σιγουριά και ασφάλεια στη ζωή μας. Για παράδειγμα, κάθε 3-4 μήνες, υπάρχει αύξηση στα τσιγάρα κατά 10 λεπτά. Εδώ και 5 χρόνια που ασχολούμαι με το “επιχειρείν”, το βλέπω. Τέλος, θα ήθελα να ευχηθώ Υγεία και Αγάπη σε όλο τον κόσμο».

Νίκος Κυριακάκης, έμπορος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News