Πήρε γερές «ανάσες» η αγορά το 2018!

Οικονομία
Πήρε γερές «ανάσες» η αγορά το 2018!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακάμπτει το τοπικό «επιχειρείν»: 588 επιχειρήσεις άνοιξαν και 226 έκλεισαν τη χρονιά που φεύγει στο Ηράκλειο

Αισθητά βελτιωμένο είναι το «επιχειρείν» στο Ηράκλειο, καθώς όλο και λιγότεροι επιχειρηματίες βάζουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους

Πρόκειται για μια θετική αποτίμηση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο Ηράκλειο σε σχέση με παλαιότερα έτη, οπότε το ισοζύγιο ήταν αρνητικό. Αυτό καταδεικνύουν στοιχεία τα οποία φέρνει στη δημοσιότητα η “Νέα Κρήτη” με τη βοήθεια του πρόεδρου του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανόλη Αλιφιεράκη.

Ο κ. Αλιφιεράκης, μιλώντας αρχικά στη “Ν.Κ.”, τόνισε πως το κλίμα φέτος είναι βελτιωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όπως δείχνουν τα στοιχεία μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα ανέφερε πως «τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου δείχνουν μια αρκετά καλή βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Και σε σχέση με το 2017. Είχαμε ένα θετικό ισοζύγιο όσον αφορά τις εγγραφές και τις διαγραφές. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν αρνητικός ο αριθμός που αναφερόταν στο πόσες επιχειρήσεις άνοιξαν και πόσες έκλεισαν. Τώρα έχουμε περάσει σ’ ένα θετικό νούμερο, το οποίο είναι αρκετά βελτιωμένο».

Όταν μιλάμε για στοιχεία ή για βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, οι αριθμοί είναι το καλύτερο διαπιστευτήριο για να αποδώσουν την πραγματικότητα. Ο κ. Αλιφιεράκης, αποτυπώνοντας την πραγματικότητα με αριθμούς, ανέφερε: «Σύμφωνα με στοιχεία του Σεπτεμβρίου, είχαμε 588 επιχειρήσεις που άνοιξαν και 226 που έκλεισαν. Έχουμε επομένως θετικό ισοζύγιο 362. Εάν κάνουμε τη σύγκριση με το 2017, το αντίστοιχο διάστημα, είχαμε 754 επιχειρήσεις που άνοιξαν και 770 που έκλεισαν. Άρα μιλάμε για ένα αρνητικό ισοζύγιο (-16). Επομένως, τα στοιχεία δείχνουν μια πολύ βελτιωμένη κατάσταση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

«Τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου δείχνουν μια αρκετά καλή βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Είχαμε ένα θετικό ισοζύγιο όσον αφορά τις εγγραφές και τις διαγραφές»

ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΛΙΦΙΕΡΑΚΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ωστόσο, οι λόγοι που κάποιος αποφασίζει να ξεκινήσει το “επιχειρείν” είναι πολλοί και διάφοροι. Πολλοί το αντιμετωπίζουν ως μια ανάγκη βιοπορισμού, ενώ άλλοι προσδοκούν πως είναι μια καλή ευκαιρία κοινωνικής καταξίωσης και επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Στο Ηράκλειο, όπως μας είπε ο κ. Αλιφιεράκης, παρατηρείται ένα αυξημένο ενδιαφέρον σε σχέση με το “επιχειρείν”, το οποίο έχει ως αφετηρία κάποιες ευκαιρίες και κίνητρα τα οποία δίνονται (π.χ. μέσω προγραμμάτων, ευρωπαϊκών κονδυλίων, κ.λπ.). Το ενδιαφέρον των νέων επιχειρηματιών στρέφεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το ερώτημα είναι οι επιχειρήσεις αυτές του Ηρακλείου πού θα στραφούν και εάν η επιχειρηματική κίνηση μεταφράζεται σε όρους καινοτομίας. Ο κ. Αλιφιεράκης μας δήλωσε πως στόχος του Επιμελητηρίου είναι η παροχή συμβουλευτικής στήριξης και η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών μέσα από συνεργασίες με επιστημονικούς φορείς και ακαδημαϊκά ιδρύματα.

«Το ποιες είναι οι προθέσεις και πού θα καταλήξουν, δε γνωρίζουμε. Το θέμα είναι ότι γίνεται μια προσπάθεια από φορείς όπως το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ και το ΙΤΕ να δημιουργηθούν δομές ώστε να στοχεύουν σε καινοτόμες επιχειρήσεις, σε start-ups, εισάγοντας τεχνολογικές καινοτομίες μέσα στις επιχειρήσεις. Μάλιστα υπογράφεται ένα μνημόνιο συνεργασίας με το ΙΤΕ σ’ ένα νέο κέντρο που έχουμε δημιουργήσει στο κέντρο του Ηρακλείου γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Αυτό που προσπαθούμε ως Επιμελητήριο Ηρακλείου είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες μαζί με τους υπόλοιπους και με την Περιφέρεια, ώστε να μπορέσουμε να συμβουλεύσουμε αυτό που χρειάζεται ένας νέος επιστήμονας που θέλει να ασχοληθεί με την επιχειρηματικότητα», επισήμανε ο κ. Αλιφιεράκης.

Γυναικεία επιχειρηματικότητα

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, το οποίο έχει έντονο και ζωηρό ενδιαφέρον, είναι η γυναικεία επιχειρηματικότητα το 2018. Με δεδομένο πως η γυναικεία επιχειρηματικότητα ήταν υποτυπώδης ή είχε αρκετά χαμηλά ποσοστά πριν από μερικά χρόνια, όταν η οικονομική κρίση βρισκόταν στο απόγειό της, παρατηρείται ότι πλέον κάτι τέτοιο δεν ισχύει. «Υπάρχει μια ενθάρρυνση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Όλο και περισσότερες γυναίκες μπαίνουν στο χώρο του “επιχειρείν”», ανέφερε ο κ. Αλιφιεράκης.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της κρητικής επιχειρηματικότητας είναι πως όλο και περισσότεροι νέοι και μορφωμένοι, κάτοχοι πτυχίου με μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών, μπαίνουν στον χώρο του “επιχειρείν”. Το “πάγωμα” των προσλήψεων στο Δημόσιο κατά τη διάρκεια των χρόνων της κρίσης και τα ευρωπαϊκά πακέτα νεανικής επιχειρηματικότητας διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης.

«Όλο και περισσότεροι νέοι που έχουν πτυχία και μεταπτυχιακούς τίτλους ασχολούνται με την επιχειρηματικότητα. Μπαίνουν σε αυτό το κομμάτι. Δεν είναι όπως παλαιότερα. Ωστόσο, η ένταξή τους στο “επιχειρείν” προϋποθέτει ότι πρέπει να έχουν μια εμπειρία. Δεν είναι εύκολο κάποιος να ξεκινήσει, εκτός εάν προέρχεται από ένα οικογενειακό περιβάλλον ή να έχει δουλέψει κάπου για να μπορεί να στήσει μετά τη δική του επιχειρήσει. Μέσα από αυτές τις δομές, επιδιώκουμε να δώσουμε ευκαιρίες σε ανθρώπους να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα», σημειώνει ο κ. Αλιφιεράκης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αλιφιεράκης επισήμανε πως οι νέοι άνθρωποι που βρίσκονται στην τέταρτη με πέμπτη δεκαετία της ζωής τους αποφασίζουν να ανοίξουν start-ups τεχνολογικά καινοτόμες. «Αυτοί που βρίσκονται στην κορυφή των εξελίξεων είναι μεταξύ 35 και 40. Αυτοί ανοίγουν start-ups επιχειρήσεις τεχνολογικά καινοτόμες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αλλάζει το κλίμα»

Αισιοδοξία για τις χρονιές που έρχονται

Τέλος, ο κ. Αλιφιεράκης προέβη σ’ έναν σχολιασμό για την επιχειρηματικότητα του Ηρακλείου εν γένει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα στοιχεία που κρατάμε στο μητρώο των επιχειρήσεων, βλέπουμε πως υπάρχει μια βελτίωση και ένα καλύτερο κλίμα. Τα πράγματα παίρνουν μια οριστική μορφή σε αυτά που συμβαίνουν. Υπάρχει αποδοχή κάποιων πραγμάτων, όπως το οικονομικό περιβάλλον το οποίο υπάρχει σήμερα. Εμείς τοπικά είμαστε ευνοημένοι και λόγω του τουρισμού που έχουμε. Θεωρώ ότι έχουμε μια πόλη σοβαρή, η οποία προσφέρεται για επιχειρηματικότητα. Δεν είναι μόνο ο τουρισμός όπου μπορεί να επενδύσει κανείς, αλλά είναι και ο αγροδιατροφικός τομέας στον οποίο αρκετοί νέοι επενδύουν με επιχειρηματικό τρόπο. Και αυτό μας κάνει αισιόδοξους ότι τα επόμενα χρόνια θα μπορούμε να προσφέρουμε όλο και περισσότερα σε αυτό το κομμάτι».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News