Τέλος ο Νόμος Κατσέλη: Αγωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Οικονομία
Τέλος ο Νόμος Κατσέλη: Αγωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το επόμενο σχέδιο που αναζητά η Κυβέρνηση

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται χιλιάδες οφειλέτες, καθώς με το τέλος του έτους εκπνέει ο νόμος Κατσέλη, παρατείνοντας την αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι με την πρώτη κατοικία. Αν και απομένουν ακόμη κάτι λιγότερο από δύο εβδομάδες για τη λήξη του νόμου Κατσέλη, για την προστασία της πρώτης κατοικίας, παραμένει ακόμα αβέβαιη η κατάληξη των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές, πράγμα που θέτει σε κίνδυνο την τύχη της πρώτης κατοικίας και αυξάνει τον φόβο των οφειλετών, που παλεύουν με νύχια και με δόντια μη χάσουν το σπίτι τους.

Σε συνεδρίασή του την Τετάρτη, το Υπουργικό Συμβουλίου αποφάσισε πως αν χρειαστεί, θα δοθεί μικρή παράταση των πρστατευτικών διατάξεων του νόμου Κατσέλη - Σταθάκη, ενώ όπως είπε ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται ένας νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Έτσι, η κυβέρνηση αναζητά το διάδοχο σχέδιο που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία των οικονομικά αδύναμων οφειλετών. Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, η κυβέρνηση επιμένει να θέτει αρκετά ψηλά τον “πήχη” για την αξία των κατοικιών που θα προστατεύονται με δικαστική απόφαση και από την 1η Ιανουαρίου 2019. Μάλιστα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μην πέσει το όριο κάτω από τις 150.000 ευρώ, έτσι ώστε με το “χτίσιμο” λόγω συζύγου και παιδιών να φτάνει στις 250.000 ευρώ. Ταυτόχρονα όμως, έντονες είναι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς για να δοθεί σιωπηρή παράταση στον νόμο Κατσέλη από τις αρχές του 2019.

Οι τράπεζες έχουν δηλώσει στην κυβέρνηση ότι καταρχάς δε θα ήταν αντίθετες σε παράταση της ισχύος του νόμου, ωστόσο με ένα πολύ στενότερο εύρος προστασίας, ώστε να καλύπτονται μόνο οι πραγματικά αδύναμοι οφειλέτες. Σημειώνεται, δε, πως το όριο προστασίας για την πρώτη κατοικία είχε αναφερθεί από τις τράπεζες ότι θα πρέπει να πέσει στις 100.000 ευρώ.

6μηνη παράταση

Η πίεση που ασκεί η κυβέρνηση στις τράπεζες για πήχη προστασίας στις 150.000 ευρώ πιθανολογείται ότι θα οδηγήσει στη διαμόρφωση ενιαίας γραμμής με τις τράπεζες, ώστε να παρουσιαστεί στους δανειστές ένα σχέδιο κοινής αποδοχής, το οποίο θα έχει έτσι προϋποθέσεις να εγκριθεί από τους δανειστές και ο νόμος να παραταθεί για ένα εξάμηνο.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο νόμος Κατσέλη προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμό, εφόσον η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για έναν ενήλικο (το ποσό προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη σε 220.000 για ζευγάρι, 240.000 για οικογένεια με ένα παιδί, 260.000 για οικογένεια με δύο παιδιά και 280.000 για οικογένεια με τρία παιδιά) και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή κυμαίνεται μεταξύ 13.906 ευρώ και 40.800 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News